3 – Bästa weekendresor med tåg

Publicerat den av

Bästa weekendresor med tåg

Bästa weekendresor med tåg. Länge har tidningarna varit fyllda med förslag på weekendresor, men då åker man flyg. Du som lagt detta färdsätt bakom dig, här kommer ett antal förslag, där du tar tåget. Ska du åka längre sträckor, så är tåget ofta långsammare, och om du ska ha en riktigt njutbar helg, så ska du kanske ta en långweekend. Res bekvämt, och använd hela resan som en upplevelse, då har du mycket att se fram mot.

KöpenhamnVår danska huvudstad bjuder på mycket, för många. Om du åker tåg, så hamnar du mitt i staden. Tar du SJs snabbtåg med avgång Stockholm C 0821 en fredag så ankommer du Köpenhamn C kl 1325. Andra klass från 383 och första klass från 842 för seniorer. En vuxen har 425 resp 935. I och med att avgången är innan klockan 0900, så serveras du frukost i första klass.

HamburgLigger lite längre bort än Köpenhamn, men är lika lätt att ta sig till. Ibland kan du åka snälltåget hela vägen och hoppa av i Hamburg. Det blir nattåg i så fall, Du hoppar på i Stockholm 1615 och anländer till Hamburg 0531. Jag vet inte om lyckan skulle vara fullständig att kliva av i Hamburg 0531. Restaurangerna i Hamburg Hbf öppnar omkring kl 0900.
Om du byter i Köpenhamn, dit du anländer 1325, så kan du ta tåget med bahn.de med avresa 15,24 och ankomst Hamburg 2002, allt till en kostnad av €89.80 eller och du vill åka första klass, så blir det €317. Nu är det dags att klämma in ett Interrailkort. Men räkna ordentligt, jag hittar bara lämpliga kort som blir lägre pris om du åker första klass och är senior. För vuxna lönar det sig inte, även om det är en intensiv resdag. Och det beror på att du enbart kan köpa med minst fyra resdagar. Läget blir lite annorlunda för en weekend i Berlin eller Amsterdam.

Numera kan du boka hela resan från Stockholm via bahn.com. Det ger dig samma pris som individuella bokningar, men det ger dig fördelen att bokar du hela resan på bahn.com så har dom ansvar för att om tåget från Stockholm är försenat så har du rätt att åka med nästa tåg, en rätt du egentligen inte har om du bokar både på sj.se och bahn.de. Utnyttja möjligheten att få en biljett. På samma sätt är det enklare att boka sittplats hela vägen via bahn.com.

BerlinHär blir snälltåget betydligt trevligare. Du kliver ännu på i Stockholm vid 1615, men du kan slumra till ankomsten i Berlin 0858. I övrigt är det direkttåg, eller med ett byte i Malmö 2115 – 2210. Om du vill så kan du resa som Hamburg, och ta en övernattning i Hamburg. Dagen efter tar du tåget till Berlin, och nu ska du titta närmare på Interrail. Tåget i andra klass, Hamburg – Berlin kostar drygt €38 och första klass hamnar på €146. Då bör det lägsta Interrail vara betydligt bättre.

Amsterdam

Bästa weekendresor med tåg
Bästa weekendresor med tågÅk till Hamburg, där du antingen övernattar och dagen efter tar du tåget till Amsterdam. En resa på omkring sex timmar. Du bokar på DB och finner en resa från 0746 och avgångar i princip hela dagen. Kostnad andra klass mellan €47 och €95, första klass har du €132 – €184. Det kan vara läge för ett interrail, som du då kan ta fyra dagar för 2784 sek om du är vuxen och senior 2529 i andra klass. Första klass hamnar på 3620 respektive 3283.

ParisPå knappt åtta timmar når du Paris från Hamburg, ofta med minst ett byte, med priser från €48 €113 i andra klass. Första klass är inte speciellt dyrare,€18 per person. Du behöver en platsreservation på de flesta avgångar. Har du interrail, bokar du din platsreservation på omio.com till en normal kostnad av €4. I Paris finns det några olika stationer för ankommande och avgående internationella tåg, kolla så att du hamnar rätt.
Är du i Paris så kan du åka till London via Eurostar, du vet tåget som går i tunneln under Engelska kanalen. Kostnad från €69, det är i stort samma priser som från Bryssel. Du kan utnyttja Interrail, men behöver en platsreservation för €30 och för första klass €38. Skulle tro att ett Interrail sänker kostnaden.

BrysselDenna Europas huvudstad, får man nästan kalla den, har en ganska livlig tågtrafik. Men i tågvärlden ligger Brygge längre bort än Paris, du behöver två – tre byten från Hamburg, och en restid på minst åtta timmar, ofta nio eller längre. Kostnaden hamnar på från €45 till €68 för vuxen. Ingen seniorrabatt och tveksamt om du gör några större vinster om du har Interrail.

London


Nu börjar det bli lite avstånd. Du tar dig först till Bryssel. Därifrån åker du med Eurostar till London, en resa som tar lite drygt två timmar och som du kan köpa en biljett för €69, vuxen enkel resa. Är du sent ute, så kan det vara läge för Interrail, men här kostar platsreservationen €30 för andra klass och €38 för första klass.
Har du ett svenskt Interrail, så kan du åka vidare i hela UK. Om man ska ha bästa weekendresor till London, så kanske det är lite långt med tåg, Det blir fyra resdagar, egentligen hur du än fixar, eller så kan du komma ner på två, men då riktigt långa, och det förtar ju upplevelsen. Jag måste nog tyvärr säga att ska du ha London som bästa Weekendresor, Då blir det nog ett flyg som blir det bästa alternativet.

Boka hotellrum

Även bästa weekendresor behöver hotellrum!
Även bästa weekendresor behöver hotellrum!


Ibland kan det vara lite knepigt att hitta ett hotellrum i en stad, framförallt när man letar efter bästa weekendresor och gör det sent. Tänk dig att du sitter på tåget till en ny stad, och du har ingen plats att bo. Dina vanliga bokningssidor, visar att det är fullt, överallt. Då kan räddningen vara hoteltonight.com en sida som visar vad det finns för hotell ledigt på den stad du är på väg till. Jag har kollat lite på sidan, och det finns några hotell på varje plats jag har sökt. Jag ska väl inte exakt påstå att det är de billigaste platserna man visar upp, Hamburg drygt €200 per DR, Bryssel €120, Amsterdam Centraal från €210, Berlin HBF från €60. Letar man på mindre städer, så är det ofta att det inte finns något.
Jag skulle tro att man satsat på större städer, där utbudet av hotell är betydligt större, och där det i princip alltid finns något litet rum ledigt. Det gäller bara att hitta det rummet. Tipset är att du kollar, om du har lite panik. Finns det inget ledigt på den plats du är på väg att besöka, då får du ta närmast större stad.

Hur skaffar du bästa weekendresa med tåget.

Jag skulle nog rekommendera att du letar resmål i Tyskland eller möjligtvis Nederländerna, Belgien. Det bör fungera med Österrike och Schweiz också, kanske en riktig klassiker i form av Prag. Prag är alltid trevligt att besöka, jag har själv besökt staden vid ett flertal tillfällen. När man lämnar så är det alltid med en sorg i hjärtat. Men så gillar jag ju gamla öststatsstäder. De har alla, eller åtminstone de allra flesta genuina gamla stabila byggnader som ger staden i fråga en viss atmosfär. Sedan har ju invånarna försökt skärpa till det hela så att det ska bli lite mänskligt, också. Det är en hel del städer som tidigare låg bakom järnridån som man nu kan besöka med dessa tankar i huvudet. Bratislava och Berlin är ytterligare två exempel, dessa når du dessutom ganska väl med hjälp av tåg, långa resdagar det ska erkännas, men det fungerar. 

Den nya stationen i Wien, där man byggde ett helt kvarter 2015. Lite långt för en weekend med tåg, men en vacker stad att besöka i vanliga fall.
Den nya stationen i Wien, där man byggde ett helt kvarter 2015. Lite långt för en weekend med tåg, men en vacker stad att besöka i vanliga fall.

Interrail och Interrailpass

Det här borde alla människor ha minst ett av  i sina mobiler. Tänka tt du på torsdagen får en inbjudan till ett kalas i Berlin som ska gå av stapeln på lördag. Dina kompisar har ordnat boende, det är bara att ta sig till Berlin. Du blir lycklig som ett barn åker in på centralen, om du nu bor i Stockholm, letar efter ett biljettkontor och skaffar en sittplats hela vägen, eller åtminstone till Hamburg. Tidigt en morgon aktiverar du ditt Interrail, som du nu har skaffat för länge sedan och till en njutbar rabatt. En sådan här utflykt kräver egentligen bara en Sven Melander bagage, det vill säga en plastpåse, som innehåller tandborste och ett par rena underkläder. 

Enkelt och bekvämt. Du hittar snabbt din plats, och sedan njuter du av drygt tolv timmars härlig tågresa. När du är framme, oavsett om det nu blev Berlin eller kanske Hamburg, så är du förvånansvärt pigg, du möter upp dina kompisar, och nu börjar med en runda på en närbelägen ölstuga. Sedan promenad till lägenheten som dina kompisar fixat.Du kanske hinner ta en dusch, innan kalaset har sin början. Ett par dagar senare kliver du på tåget igen, nu för hemfärd. Det här kan vara en fem – sex dagars lång utflykt, och du känner dig som en ny person, när du stiger av tåget hemma på perrongen igen.