Åka tåg i Europa med stora väskor

Åka tåg i Europa
Åka tåg i Europa

Åka tåg i Europa. Det skiljer sig en del att åka tåg i gamla väst respektive Östeuropa, enligt min erfarenhet- I Väst gäller ganska strikta regler för hur saker och ting ska genomföras. I Gamla öst tar man det hela lite mera med ro. Ta bagage som ett exempel.

Åka tåg i Europa
Åka tåg i Europa. Schleswig – Holstein. Det riktiga Norr

I Väst rekommenderas det att ha bagage i sådan omfattning att du för egen del kan hantera det med lätthet. Det innebär att du ska kulle ställa bagaget på avsedd plats, och inte hindra framkomligheten i gångarna. I Gamla öst, finns samma regler, men ingen följer dessa. På en resa nyligen, mellan Berlin och Dresden, klev det på ett gång i en redan ganska fullsatt vagn. Alla, jag lovar, alla hade var sin riktigt stor resväska, som jag inte tror man får ha med sig på flyget. De var ungefär som ett halvt vardagsrum, ingen av väskorna fick plats på någon hatthylla, och där man kan ställa väskorna i bagageluckan på tåget fick det plats med en. Övriga nitton väskor ställdes helt sonika i gången. Jag tänkte att här får konduktören ett gediget jobb. Men hon kom, tittade och skakade lite på huvudet. I Sverige får man klagomål om det sticker ut en halv halsduk utanför stolen, samma sak har jag upplevt i Tyskland. 

Åka tåg i Europa
Åka tåg i Europa

Åka tåg i Europa!

Jag uppfattar det som att man i både Sverige och Tyskland tänker betydligt mera på säkerhet, än vad är fallet i gamla öst. Jag skrev att tåget gick från Berlin till Dresden, det som idag tillhör Tyskland, men det var ett tjeckiskt tåg med tjeckisk personal. Det som de i stället var mycket noggranna med var att kolla biljetterna. Vi fick visa våra vid tre tillfällen på den resan. I Sverige räcker det med att man sitter på rätt plats och har platsbiljett, så är det OK.

Tåg i Europa - Tjeckiska tåg
Tjeckiska tåg

Dagen efter åkte vi vidare, från Dresden till Wien, då också med det tjeckiska bolaget. Även här var det vardagsrum i storleken på många väskor. Min tanke om att de skulle ordna till det kom på skam igen. Men biljetterna kollades, även på denna resa tre gånger, av tre olika konduktörer. Jag vet inte om de bytte personal varje gång vi passerade en landgräns, eller hur det gick till. Personalen hade samma typ av uniform på sig, så jag antog att de alla vara anställda av det tjeckiska bolaget som körde. Jag har absolut inget emot att de kollar mina biljetter, men jag kan kanske tycka att de borde lägga lite krut på säkerheten. framförallt när de själva knappt kommer fram. Det här var i första klass. På en av stationerna stod det ett nytt gäng, med gigantiska resväskor, de klev på i andra klass, och hur det sedan såg ut där det vet jag inte, jag kan ana, för vi passerade en sådan vagn, den var ganska full innan, och kom det ytterligare femton eller kanske tjugo personer, med resväskor, modell större, tja… Jag skulle inte vilja vara med ifall man skulle behöva utrymma en sådan vagn.

Tåg i Europa - Hauptbahnhof i Dresden
Åka tåg i Europa – Hauptbahnhof i Dresden

Åka tåg är en ynnest, det måste jag säga. Trots bagage överallt, så måste jag säga att åka tåg det är en höjdare. Jag blir nästan lite ledsen när jag måste gå av tåget och resan är slut. Idag klev vi av i Wien, en fantastiskt vacker hauptbahnhof, huvudstation. På ena sidan ligger massor med butiker, och på andra sidan kan man gå ut, och komma till närliggande hotell. Jag har inte läst på hur eller när man har skapat detta kvarter, men det verkar från början ha med tåg resenärens bästa för ögonen. Vårt hotell låg tvärs över gatan, och det fanns ett antal hotell i närheten. Lägg därtill alla butiker i ena änden, där det fanns det mesta en tågresenär behöver. 

Tåg i Europa - stationen i Dresden
Tåg i Europa – stationen i Dresden

När jag nu har tittat lite närmare, så ser jag att stationen byggdes färdigt 2015, det vill säga, den är knappt invigd. Många av de recensioner som finns på Google, säger samma sak som jag antydde, nämligen att det är en av Europas bästa stationer, med allt som finns på eller i dess omedelbara närhet. Du hittar följande hotell, StarInn, Ibis, Novotel och ett antal andra hotell. Jag slog på Booking, och fick fram en hel lista med lämpliga hotell.

Tåg i Europa - Utsidan av tågstationen i Dresden
Tåg i Europa – Utsidan av tågstationen i Dresden