11 – Albanien – fängslande

Publicerat den av

Albanien – Detta mystiska land, som tidigare var ett av Europas mest stängda land, har på senare tid öppnat upp sig, då säkert av flera anledningar. En av dessa anledningar är att Albaner i många fall har flytt sitt egna land, och upptäckt att det fina andra värderingar utomlands. När de har återvänt, så har man ställ krav. För att dessa önskemål ska kunna uppnås krävs pengar och det enklaste sättet att få in pengar är via turister och andra besökare. Albanien är ett vackert land, som du numera verkligen ska utnyttja.
Åka tåg till Albanien.
Det är inte en helt lätt uppgift, ärligt talat det är en omöjlig uppgift, eftersom det Albanska tågsystemet skiljer sig från grannländerna. Du får ta tåget till Podgorica och där byta till vanlig Buss, som tar dig till Shkoder eller Tirana, huvudstaden. Väl där kan du ta dig med tåg till kuststaden Durres, eller vidare till södra Albanien, Vlore eller Podgradec, som ligger vid gränsen till Nordmakedonien.

Vill du boka tåg själv i Albanien så kan du gå in på den Albanska järnvägens hemsida. Kan du inte Albanska, så kan du be Google översätta, så blir det något enklare. Det finns en karta över järnvägsnätet i Albanien, och klickar du på länken, så får du även med Nordmakedonien.

Åka in i AlbanienFörr i tiden, när landet var kommunistiskt var det ett riktigt problem att ta sig in, det krävdes visum av alla de slag. Numera är det fritt, fr EU-medborgare att besöka landet i 90 dagar. Vill du stanna längre gå till närmaste polisstation och berätta dina önskemål. Har du varit snäll och trevlig, det vill säga inte hamnat hos polisen av någon anledniong där du strulat, så är det inga problem att få stana längre. Du kan ibland behöva visa att du har pengar för ditt uppehälle.

BiljettpriserMan kan lugnt säg att biljettpriserna i Albanien är relativt låga. Det finns två typer, antingen är du vuxen, eller så är du mellan 6 och 14 år, då ä du barn. Åker du som vuxen mellan Durres och Vlore kostar det 205ALL vilket är knappt tjugo kronor.

Pengar i AlbanienValutan heter ALL eller som de säger LEK. Jag vet inte varför de har det på det sättet. Valutan är inte konvertibel, vilket innebär att du inte kan växla valutan i Sverige, utan du får ta med dig kontanter eller kort. Tar du ut pengar i bankomat, så ska du vara väldigt uppmärksam. Du får ju en kostnad på ditt kort, brukar vara omkring 30 SEK, och den kostnaden har du förrän din kortutgivare, och säkert om du tar ut pengar i någon automat, oavsett land. Men i Albanien kn du råka ut för den bankens små avgifter, vilka ibland kan vara så pass mycket som 20% av uttaget belopp. Gigantiska summor. De gula ATM-Automaterna är de stora bovarna. Men till din fördel, så måste de redovisa sina kostnader innan de skickar ut dina pengar. Så kolla ordentligt på sista bilden, där ska det framgå vilka kostnaderna är. Om du inte gillar deras kostnader, avbryt ta ditt kort oh peta in det i en annan bankomat. Jag brukar ta ut så pass mycket kontanter att vi klarar oss några dagar. I Albanien kan det kanske bli 20 000 ALL knappt 2000 SEK. 20% på det blir ju 400 spänn, det äter vi gott för några gånger. Jag avbryter alltid dessa transaktioner, och går några steg till. I centrala Tirana, och i andra städer, finns det gott om bankomater. Ta dig tid, du sparar ganska mycket pengar.
Kontanter. Du ska inte springa omkring med svenska pengar, i tron att du kan växla var du vill. Ska du, vilket jag avråder, ha med dig kontanter, så är det världsvalutor som gäller. EURO, USD eller GBP. Det går att växla andra valutor som SEK, men du får gigantisk dålig kurs. Du får något bättre om du har med dig världsvaluta, men ofta ändå betydligt sämre är om du tar ut via kort. Har du till exempel EURO, så har du ofta växlat till dig dessa från EURO, och får då räkna på den kursskillnaden, också. Och växla inte på stan i de där små kurerna. Utan leta efter en bank, kliv in och fråga om kurs, innan du överlämnar dina surt förvärvade kontanter.

Åka tåg i Europa

Albanien
Tåg i Albanien