37 – Åka tåg i Serbien – Belgrad

Publicerat den av

Belgrad, den vackra huvudstaden i Serbien, har blivit med ny Hbf, en ny ganska modern och oerhört ful station, som dessutom befinner sig ett antal kilometer söder om den gamla, där den vackra fina byggnaden ännu står kvar. Är du på besök i staden, insup den gamla centralstationen, för jag tror ju att de kommer att riva den fina byggnaden inom kort. Stationen stängdes den 30 juni 2018.
Det finns mycket pengar från olika Arabländer som investeras i Belgrad, och att spara en gammal fin byggnad ligger inte riktigt i deras profithungriga händer. I stället bygger man stor komplex och ett hotell som är 110 våningar högt, med en skybar på toppen, allt för att imponera. Den ligger ungefär där floderna Sava och Donau rinner samman, lite in på Sava-delen. Redan nu kan det anses vara anskrämligt, och det finns nog ingen anledning att tro att det ska bli bättre. Den nya centralstationen har inget som tyder på god smak, enligt min åsikt. Möjligtvis lite praktisk, och kanske man planerar för att ha Belgrad som en centralpunkt på Balkan, men snyggt, nej det är det inte. Om du befinner dig på den gamla centrala stationen så ska du kunna åka till den nya via spårvagn linje 3.
Vill du spana på vackra byggnader så finns det ännu en hel del kvar i staden, ta dig till parlamentsbyggnaden, och de kvarter däromkring. där kan man njuta av vackra saker, men det finns också bombskadade byggnader, som försvarsdepartementet som bombades av Nato under Jugoslavien kriget. Man har ännu inte reparerat detta. Du kan läsa mera om konflikten på destinationEuropa.eu

Belgrad
Belgrad – Den serbiska huvudstaden.

Problem i BelgradÄven om staden är både vacker, trevlig och god, så är det ett stort problem, som gäller oss västerlänningar som är uppväxta med det latinska alfabetet. Här är det krylliska tecken som gäller. Första gången vi besökte staden, körde vi bil, och hade bokat en privat lägenhet via AirBnB. Instruktioner kom på engelska, och vi ställde in GPS, Den förde oss till ett litet torg, så långt rätt, men var det rätt torg. Vi skulle hämta nyckeln i någon tub, som skulle hänga nära dörren. Eftersom jag inte hade minsta aning om hur jag skulle gå, och de jag frågade skakade på huvudet, så lämnade vi stället, och avbokade lägenheten. Vi fick tillbaka en del av våra pengar, dock inte avgiften som AirBnB tar. Och städavgiften, så jag kan tycka att vi blev blåsta på halva hyran. Därefter bokar jag inget med AirBnB, de tar absolut inget ansvar för de som hyr ut, de kan komma med exakt vilka löften som helst, och när de löftena inte uppfylls, då ska ändå AirBnB ha in sina avgifter och städavgiften ska betalas. Det kan man tjäna ganska gott om pengar på, utan att behöva hyra ut något.

Hotell i staden:Hotel Moskva kan vara ett bra alternativ, kan jag tycka. Ett fyra stjärnigt hotell som ligger relativt centralt. Priset är lite drygt en tusenlapp per natt i DR, dock utan frukost, den kan du köpa till för omkring 175 sek pp.
Ett annat hotell, där vi har bott några gånger heter Hotell REX, som också ligger ganska centralt. Jag tittar närmare på det nu, och det verkar som om man tagit bort frukosten, den ingick förut, Nu verkar det inte ens som om man kan köpa till den. Hotellet sjunker i ranking i mina ögon av två anledningar, dels för att det troligtvis inte finns någon frukost, och dels för att man hamnar ganska långt bort från Hbf, det senare är i och för sig inte hotellets fel, men det påverkar. Tidigare gick man mellan Hbf och hotellet på tio friska minuter.
Jag kan i stället rekommendera Holiday Inn Express Belgrade, Där du får ett fint DR och frukost för 600 sek per natt. Det blir ett svårslaget pris. Problemet är att det ligger en bit från den nya järnvägsstationen, och jag har inte listat ut exakt hur man åker kommunalt mellan de båda platserna.

Belgrad – IstanbulDet här är den klassiska vägen om du ska till fantastiska staden Istanbul, du vet porten mellan öst och väst. Du kliver normalt på i Belgrad, eller egentligen vilken europeisk stad som helst, som har förbindelse med Belgrad. Här får du byta till tåget Belgrad – Istanbul. Delar av den här sträckan, (mellan Belgrad och Sofia) räknades till den klassiska Orientexpressen. Men nu är det lite si och så med trafiken. En tid fanns det enbart nattåg mellan Belgrad och Sofia, en tid bara några små korta tåg, och så ibland fanns det både natt och dagtåg. Så det blir med en uppoffring du kan åka hela vägen mellan Belgrad och Istanbul. Kommer du på ett sådant tåg, med biljett, så ska du vara glad och lycklig, har det väl satt igång, så går det ju. Tåget mellan Belgrad och Sofia tar normalt omkring två timmar, men med en massa strul på senare tid, så måste man ibland övernatta i Nis Serbien, för att tidigt på morgonen ta tåget vidare. När du passerat Sofia, kan det också bli ett liknande stopp i Dimitrovgrad Bulgarien så räkna med låååång resa till Istanbul. Men den som väntar…

Åka tåg i Europa!!!