6 – Åka tåg i Bulgarien

Publicerat den av

Bulgarien

Åka tåg i Bulgarien
Åka tåg i Bulgarien

Bulgarien är ett trevligt land att resa i, och framförallt gillar jag huvudstaden Sofia. Det är rent, organiserat och man spelar en hel del på gamla kommunisttiden. Då det mesta i centrum var byggnader som kommunistpartiet hade som kontor. Om du besöker Sofia ska du givetvis ta dig en tur med guiderna som visar dig lokala Sofia gratis. Det är kanske lite modifikation, men vill du inte betala så slipper du. De ser dock gärna att du lägger en sedel på slutet.
Det finns flera vägar till Sofia, vi utgår från vårt nav – Wien.
Du kan välja att åka buss med Flixbus för så lite som 554 SEK. För det får du sexton timmar i en bekväm buss, med morgonljus någonstans i Bulgarien. Eller mera troligt i Serbien, det är där största delen av denna resa går av stapeln. Du har avresa 18,30 och är du ovan att sova på buss, så kommer du att vara ganska seg, när ni anländer Sofia SOB strax innan lunch dagen efter.
Är du morgonpigg kan du till och med komma med en dagsbuss från Wien, avresa 05,30 och ankomst Sofia 21,30 för några kronor lägre 515. Surfa in på thetrainline.com och sök på Wien – Sofia.
Vill du bara åka tåg, så får du dela upp gracerna. Börja med Wien – Budapest, där du kan åka med Regionjet för knappt en hundralapp.
Sedan blir det att ta fram stora språkkunskaperna, för du ska surfa in på den Rumänska statliga tågsidan. Jag kan redan här meddela att den sidan inte låter Google översätta, så du måste kunna rumänska för att livet ska bli på topp igen. Nåväl en riktig tågresenär låter sig icke nedslås av sådana bagateller, vi kliver in på en buss. Jo, jag vet att vi skulle åka tåg på den här turen, men hur jag än letar så finner jag ingen tur mellan Budapest och Bukarest.
Jag finner på en buss från Wien till Timisoara som tar knappt sju timmar och kostar €31. Det får bli alternativet.

Bussen tar oss från Timisoara till Vidin på knappt åtta timmar för omkring €12.

Från Vidin, strax innanför den bulgariska gränsen går det utmärkt att ta sig till Sofia med tåg för knappt en hundring.
Ny info:
Resan är funnen, från Budapest kan du visst åka tåg. Det blir en ordentlig resa, för du kliver på i Budapest 15,10. Och har sedan 20 stopp innan du når Craiova. Där du har 3 timmar och 37 minuter innan nästa tåg går, det mellan Craiova (Avresa 07.10) och Vidin (Ankomst 10,23). Men nu är det lugnt, du är åtminstone i rätt land, Bulgarien. Du har lite drygt en timme på dig i Vidin, innan sista delen tar sin avfärd. 11,25 lämnar ni Vidin, och 24 stationer senare rullar ni in på stationen i Sofia. Efter denna drygt dygns resa skippar ni nog utelivet på Vitosha Boulevard , och tar er till hotellet och somnar ganska ovaggade.
En annan väg mellan Wien och Sofia
Det ligger ju en vacker huvudstad även i Serbien, Belgrad. Jag undrar om det ändå inte är enklare att komma sträckan Wien – Sofia den vägen. Så här ser resan ut:
Buss: Wien – Belgrad direkt på nio timmar, till en kostnad av €36 pp. Så nu vet vi att vi åtminstone kommer till Belgrad, det är ju en bra början. Men det var ju tåg som var modellen. Så det får bli ytterligare en omväg, nu plockar vi in Zagreb, huvudstaden i Kroatien. Där har vi Österrikiska Railjet som går mellan Wien – Villach och Zagreb. Där du byter tåg och åker till Sofia, via minst fyra byten. Zidani Most, Budapest – Keleti, Craiova och slutligen Vidin i Bulgarien.
Bo i Sofia
Jag fann detta hotell, Favorit Hotell, där ett DR kostar omkring 400 sek inklusive frukost. Det verkar bättre än det vi bodde på, Best Western Plus Bristol för omkring 600sek inkl frukost. Favorit ligger närmare tågstationen.

Åka tåg i Europa