Bussresa i Europa

Utsikt från ett bussfönster på väg i bussresa till Europa
Utsikt från ett bussfönster på väg i bussresa till Europa

Åka buss i Europa

Bussresa i Europa. Den här sidan ska ju egentligen bara handla om att åka tåg i Europa. jag tänker dock skriva om att åka buss i Europa, också. Numera finns det ju ett antal bussresa i nätverk som enkelt tar dig genom hela Europa, för några hundralappar. Det ska väl sägas direkt, att buss är något mindre bekvämt än att åka tåg, där du kan sitta på din plats, och enkelt få in en god frukost eller en lunch, kanske ett glas vin. Visst kan du äta även på bussen och dricka vin, men det ger ju inte riktigt samma känsla. Men en sak där bussen är helt överlägsen tåget, det är när du ska betala. Läser du nu hela artikeln så kommer du Stockholm och en bra bit ner i Kroatien för en tusenlapp och några tior. Det är ju ungefär som när man åkte till Aten med lågprisflyg på 1990-talet. Tusen spänn, ToR. Bussen är visserligen bara enkel bussresa, men ändå, det bör vara lockande. Vill du åka tåg i Europa, så har vi en artikel om detta. Vill du läsa mera om länderna i Europa, sä ska du surfa in på magazin12.se

Hyfsat bekväma säten på en bussresa
Hyfsat bekväma säten på en bussresa

Färdvägar

Om man nu ser hur bussen kör, så är det ofta på snabba motorvägar. Det brukar faktiskt inte vara så kul att följa. Men en fördel med bussen, är att de ofta har sina hållplatser ganska nära centrum i de städer där de ska stanna. Och då får man ju lite på köpet en tur i den staden. För tågen gäller att de följer den lagda rälsen, och det är ju tur. Men det blir mindre upplevelser av staden de stannar i. För eller nackdelar, det får du avgöra. Bussen kan till och med välja nya vägar, så att du får uppleva lite nytt. Det gäller väl främst bussar som är chartrade, linjebussar ändrar sina turer bara om det blir något stopp, ett vägbygge eller så. 

Men jag kan inte undanhålla er denna resa, som kostar 765 sek, då från Rostock till Zadar, i Kroatien. Det är på buss, och jag hör redan nu hur du stönar av förtvivlan. Jag håller med alla dagar i veckan om att tåget är många gånger bättre, och att de flesta fördelar finns för att åka tåg. Men kan man komma genom hela Europa för 765 spänn, då kan det bli ett alternativ, framförallt nu när det behöver stramas åt. Nu har jag delat upp den här resan i tre olika delsträckor. Bokar jag i stället Hamburg – Split, så sjunker priset än mera. 588 sek, kostar det då för en vuxen, och du får nästan 28 härliga timmar på bussen. Nja, en viss lögn, du har en rast i München på drygt en timme. Perfekt, då kan du slänga i dig en lunch.

Vackra vägar kan upplevas på en bussresa
Vackra vägar kan upplevas på en bussresa

Åker du med HansaDestination från Nynäshamn eller Visby, så hamnar du i Rostock, och där kan du hoppa på en buss klockan 0420, och sedan tillbringa drygt 31 timmar på bussen, hela vägen till Split, då för 738 sek. Du måste ha en liten övernattning i Rostock, och en tidig uppgång. Resan innebär ett byte i Berlin på knappt tre timmar. Du hinner en lagom lång lunch, eller snarare frukost, du kommer till Berlin 0730 och ska lämna 1025. Kanske ganska tuff resa, men det kunde ju fungera.

Ska man nu ta i ordentligt, så kan du åka Hamburg – Sofia, Bulgarien

För blygsamma 888 sek. Byte i München på två timmar, det innebär trevlig frukost, för du kommer till München vid niotiden. Hela resan tar drygt 34 timmar. Ta med en bok, eller bra musik. 

En bussresa i en juniorbuss, då kan en plats på en strand, vara ett alternativ.
En bussresa i en juniorbuss, då kan en plats på en strand, vara ett alternativ.

Stockholm – Hamburg

Det här har ju varit lite av dilemmat när man vill åka ner i Europa. Köper du ordinarie tågbiljetter, så kan ju den summan smyga iväg uppemot 2000 SEK. Då faller tanken. Men jobbar du lite även här, så glider jag som pensionär från Stockholm – Göteborg med MTRX för i vissa fall 148 SEK, och då buss Göteborg – Hamburg för 379 sek. Sammanlagt 527 sek. OBS jag har inte kollat tidtabeller, mer än att det går att åka sträckorna för de summorna. Alltså är jag i Hamburg för 527 spänn. Ganska hyfsat  tre timmar med tåget och tio friska timmar med buss. Och vill jag då vidare från Hamburg till Kroatien, så lägger jag till 588 sek, så är jag i Split, priset är i stort sett detsamma om jag åker till Zadar.

Nu har jag haft målet på det gamla östsidan. Men jag kan säkert ta mig på västra Europa. Lissabon i Portugal blir en liten bussresa på 45 timmar, och priset betydligt högre 1648, med utresa en måndag. Åker man i stället till den Italienska huvudstaden, Rom, så går det betydligt snabbare knappt 25 timmar till en kostnad av 1048. Ett byte på drygt en timme i München gör att du kan ta in en tysk ordentlig frukost i München.

Har man tur, så kan en bussresa med gänget skapa sammanhållning.
Har man tur, så kan en bussresa med gänget skapa sammanhållning.

Väljer du att beställa två separata biljetter, först Hamburg – München, kostar 268 för en 14 timmars tripp. Och München – Rom för 339, så får du en totalkostnad av 607 sek. Jag har inte kollat och stämt av tidtabellen, utan bara plockat lägsta pris.Att kolla tidtabellen är ju trots allt ganska bra, så att nu inte bussen från Hamburg kommer in en timme efter det att bussen till Rom gett sig av. Åker du denna resa så har du ofta en rast i Florens, på drygt en timme, på sen eftermiddag. Kan bli knepigt att hinna äta en ordentligt kvällsmål. Tar du eftermiddags bussen, avgång 1500 från München, så är det byte i Bologna. Nu vet jag inte exakt var den busstationen ligger, men jag kan tänka mig i närheten av tågstationen. Här har du 1 timme och 45 minuter att ta rast. Mitt emot huvudingången på Bolognas tågstation ligger ett hotell med en alldeles utmärkt restaurang. Njut av den.

Åker du på en bussresa kan du få åka lite ovanliga vägar. Bussen är inte bunden till spår, utan vägar.
Åker du på en bussresa kan du få åka lite ovanliga vägar. Bussen är inte bunden till spår, utan vägar.

Florens – njutningens stad

Jag kan väl säga att gillar du konst, Italiensk konst, då är Florens en plats för dig. Från Hamburg åker du på 22 timmar till Florens, för ganska blygsamma 778, sek. Om du i stället börjar som jag skrev tidigare, så är du i Munchen för 268 sek. Och färden från Munchen till Florens tar blygsamma knappt nio timmar, den snabbaste till en kostnad av 309 sek. Sammanlagt 577 sek. Det kan jag tycka är ett alldeles utmärkt pris.

Bussresa i Sverige - kanske ska gå med tåg?
Bussresa i Sverige – kanske ska gå med tåg?

Åka buss i Sverige

Till skillnad mot i Europa, där det finns ganska många bussbolag som trafikerar långfärd, så har jag bara funnit två i Sverige, Bus4us och Flixbus, där den förstnämnda har något lägre priser, men sämre turtäthet. Har du bara ett handbagage, och inte vill ha något i övrigt, utan bara billigt, så kommer du till Göteborg för 259 sek. Flixbus tar några kronor mera 299 sek. Vill du verkligen komma billigt undan mellan Stockholm och Göteborg, då åker du tåget. MTRX och så är du senior. Då kan du resa för 148 sek. Då krävs det några veckors framförhållning, och att du kan resa på kvällen. Väljer du SJ så kan du få åka snabbtåget för 202 sek, men det är samma sak här, du behöver har lite framförhållning.

Vilket bussbolag du ska välja, det får du avgöra själv. För egen del har jag provat på Flixbus, och det gick alldeles utmärkt, tyckte jag. Jag har dock rekommendationer från annat håll att Bus4you har bekvämare bussar, och därför var att föredra. Men när jag läser, så är det betydligt mindre bagage för de lägsta priserna. Oavsett vilket, så nästa gång jag ska åka buss, så ska jag prova bolaget. Återkommer då med mina tankar. I ett sådant här läge, mellan Stockholm och Göteborg, och som varandes senior, så skulle jag dock välja tåget, betydligt snabbare och faktiskt lägre priser.