8 – Danmark – Åka tåg i Danmark

Publicerat den av

För många av oss svenskar är Danmark ett genomfartsland, detta oavsett om du kör bil eller åker tåg, eller för den del, flyg. Kastrup är för många i sydsverige den flygplats man använder för resor ut i världen. Numera har Kastrup en egen station, så du åker enkelt tåget till flygplatsen, åker rulltrappan upp i avgångshallen. Men Köpenhamn är en bra plats att börja sin resa på, om du åker Tåg eller Buss. Båda stationerna ligger centralt i staden. Du kommer lätt vidare till det stora navet för många av oss i Skandinavien, Hamburg.

Det danska tåget, DSBPå det danska tågbolaget DSB hittar du givetvis biljetter inom Danmark, men även en del i Sverige och till Tyskland. På samma sätt hittar du biljetter i Danmark om du börjar eller avslutar din resa i Sverige eller Tyskland, på sj.se eller bahn.de, den svenska eller tyska inrikes tåget. och du finner naturligtvis biljetter även på samlingssidorna, även om utbudet blir betydligt sämre på samlingssidorna.

ÖresundstågDenna linje går mellan Göteborg och runt Öresund med slutstation Helsingor, Danmark. Du bokar dina biljetter på öresundstag.se. Tåget har inga pensionärs eller seniorrabatter. Du kan åka till Köpenhamn från Helsingborg, om du tar färjan över till Helsingör, och därifrån tåget till den huvudstaden i Danmark. Om jag får ha en åsikt, så tycker jag det är en trevligare linje, än att åka på den svenska sidan.

Köpenhamn – HamburgTill vårt första nav i Europa, Hamburg, kan du välja mellan att ta buss eller tåg. Båda har avgångar från ungefär samma plats och anskomst i Hamburg några hundra meter från varandra. Det finns omkring tio dagliga avgångar med tåg och ytterligare två – tre med buss. Bussen tar drygt fem timmar till en kostnad av €15. Tåget tar ungefär dubbla priset från €29. Tåget går lite drygt en timme snabbare än bussen. Och det finns direkttåg och så har du möjligheter att göra tre byten på det sämsta tåget. Men de flesta har ett byte, då i Fredericia, den första lilla staden när du kommer till Jylland, där du har sju minuter på dig att byta, ofta en helt tillräcklig tid, då tågen kommer till paralellperrongerna. Så du går några steg över perrongen, och hamnar å ditt nya tåg. Vill du slita på skorna ordentligt, så kan du välja ett tåg med tre byten. Då förutom Fredericia även är byten i Flensburg och Neumünster. Det är snabba byten åtta respektive elva minuter. Jag har inte gjort byten på den sträckan själv, men jag antar att det är perrongbyten, det vill säga att det ankommande tåget kommer in på ena sidan, och det avgående går från andra sidan perrongen. På de flesta tåg kan du köpa till platsbiljett för €4. Åker du första klass ingår platsreservation.

Färja Halmstad – Grenå – HamburgNumera kan du åka färja mellan Halmstad och Grenå för 290 sek per senior. Vuxna något högre pris. Från Grenå får du ta ett lokaltåg till Aarhus, där du byter till tåget till Hamburg. För den här tågresan får jag inte upp några priser, men det bör vara lägre än Fredrikshamn – Hamburg, så räkna med att du kanske har €27 plus färjan €29 så hela sträckan Halmstad – Hamburg kan du komma för €57. Nu vet jag inte hur det ser ut i hamnen i Grenå, hur långt det är till stationen.

Göteborg – Fredrikshamn – HamburgSamma typ av resa kan du göra från Göteborg. Tag färjan till Fredrikshamn,338 SEK och därifrån blir det tåg söderut. Byte i Aalborg, för vidare färd. Nytt byte i Odense, vad de nu ska dit och göra, det begriper inte jag. Hela resan tar ungefär nio timmar. Åker du ett tåg som passar med färjans ankomst så slipper du Odense, och byter i stället i Aarhus och Flensburg. Du kommer till Hamburg 2216. Då bör du ha ditt hotell bokat och klart, eller om du reser vidare. Åker du andra klass, kommer du undan med €29, lägg till €34 för färjan så har du €63 för hela resan Göteborg – Hamburg. Från hamnen ska det vara promenadavstånd till järnvägsstationen.

Tåg i Europa

Danmark
Danmark – hav och tåg