Lilla Bält Bron – Danmark

Publicerat den av

Lilla Bältbron i Danmark

Lilla bältbron Danmark
Havet Danmark – Lilla bältbron

Den danska Lilla Bältbron finns i två varianter, en äldre och en yngre. Den äldre, som stod klar 1935 byggdes för både Biltrafik och tågtrafik. Men i det tidiga 1960-talet, när bilismen exploderade i sin utveckling, så insåg man att kapaciteten för biltrafiken över Lilla Bält bron var alldeles för låg, så 1965 bestämde man sig för att bygga en nya bro över Lilla Bält. Den fick från början motorvägsstandard. Lilla Bält bron, den yngre, stod klar och invigdes 1970. Sedan har man byggt till anslutningen på Fyn i flera omgångar, senast för några år sedan. Så numera kan du i prncip åka från Köpenhamn till Tyska Flensburg på motorväg. även över de båda broarna, stora Bältbron och Lilla bält bron.
På den äldre Lilla bält bron finns det idag enbart tågtrafik. Den banan är relativt bra, tågen får köra i hastigheter upp till 180 kilometer i timmen. Det är nästan i hastigheter som snabbtågen, som för köra upp till 250 kilometer i timmen.

Tåg mellan Köpenhamn – Hamburg



Ofta, när du åker tåg mellan Köpenhamn och Hamburg, så passeras Fyn, du har ett byte i Fredericia. De danska tågen trafikerar ofta Århus-Fredrikshamn eller Esbjerg, så ska du till Hamburg, brukar det vara ett byte i Fredericia. Det brukar vara snålt med tiden, kanske sju minuter eller så. I normala fall ska du inte vara orolig för den korta tiden. Du går av på en perrong, går trapporna ner, och tar ofta till höger i kulverten, och upp på nästa perrong, där ditt nya tåg står och väntar på dig. Vill du undvika detta, och även byten i Tyskland, Flensburg eller Rendsburg, så leta efter ett direkttåg. Då glider du på och kan obehindrat njuta av hela din tågresa, utan minsta tanke på att behöva byta.

Lilla bältbron Priser



Att enbart köra över Lilla Bältbron är helt gratis. Men ska du passera hela Fyn, som är det normala om du kör från Sverige till Tyskland, så har du en avgift på Stora Bält bron. Den kostar 230 Danska kronor, vilket är lite drygt 320 svenska. Du kan betala med kontanter eller kort. Det finns och Bizz, det är samma som du kan använda när du passerar Öresundsbron.

Öresundsbron



Detta enorma bygge som åtminstone jag trodde mig icke få uppleva, född i mitten av 1950-talet. Men se vad jag fick fel. Det ska, enligt de som kan sin sak, vara ett riktigt utmärkt ingenjörskonst. Drygt sex kilometer över sundet mellan Sverige och Danmark, och de vidare broarna i Danmark göra att Sverige numera har en fast förbindelse mellan sig och Europa. Alldeles underbart. Kostnaden håller sig till några hundralappar. Med tanke på att färjorna söderut kostar tusenlappar, så tycker jag det är en ganska human summa.
Det är ju vidare sagt att när vi bilister betalat bron med nya avgifter, så ska det bli gratis att passera. Kanske vi får betala en liten avgift för att underhålla bron. Vi får väl se hur det blir med det. Bron är byggd för både biltrafik och tågtrafik. Än så länge kan du inte, i vart fall inte vad jag vet, kliva på i Malmö, och kliva av tåget i tyska Hamburg. Jag är dock helt övertygad om att den finessen snart kommer.
Du kan i vart fall åka från den svenska huvudstaden Stockholm, till den danska motsvarigheten Köpenhamn, utan att byta tåg. Hiskeligt fint. Man funderar väl också på att införa nattåg, så att du ska kunna kliva på i Malmö och vakna upp någonstans nere på kontinenten. I dag finns snälltåget, som kör sträckan Stockholm – Berlin. Det fungerar , vad jag känner till alldeles utmärkt, så varför inte fortsätta. Kanske man kan köra till Bryssel, och låta våra svenska överbetalda EU-parlamentariker ta tåget i stället för att flyga miljömässigt illa.

Danmark – Huvudsida