Frågesport – Vecka 07 2023 – Lösningen – Magazin 15

Landet vi sökte - Frankrike.
Landet vi sökte – Frankrike. BIld av Tumisu från Pixabay

Frågesport vecka 07. Förklaring till veckans ledtrådar:

Förklaring: Man vet inte exakt när landet bildades. Det finns delar av Frankrike som romarna bildade. I Övrigt var det ett feodalt samhälle, med en hel del furstar som styrde. Man kan tycka att Frankrike har sin grund när bland annat Karl den Store och Pippin den lille var kungar i området. Men det handlade frankisk, eller franker, som var ett antal germanska stammar som samlades vid Rhen och Mosel. Det vill säga i nordöstra delar av dagens Frankrike, och delar av Tyskland. 

De furstar som försökte styra området hamnade i konflikter, och det är först in på 1300-talet som något som man kan likna vid en nationalstat bildas.  

Om du läst om Asterix och Obelix, så undrar du säkert vart tog Gallerna vägen. Jo, men det är så att även gallerna höll till i det som i dag är norra Frankrike och kanske en bit in i dagens Belgien. Men inte ens dom lyckades få ihop någon nationalstat, det blev Romarna som bildade en provins vid Aix-En-Provence och där hade man sin provins i drygt 500 år.

De många revolutionerna så minns vi säkert den mest berömda 1789. Den som bland annat gav oss människor frihet. Men egentligen grundades den tanke i den amerikanska frihetskriget lite drygt 10 åt tidigare, 1776. Den fjärde juli skrev man under den amerikanska självständighetsförklaringen i vilken det bland annat stod att alla människor har ett lika värde och att det ska finnas ett folkligt medbestämmande. Ledarna i Frankrike har bland annat varit Kejsare Napoleon, General de Gaulle, och nuvarande President Macron.

Den romantiska huvudstaden, är Paris. Jag vet inte hur många som arrangerar resor till Paris om våren. 

Vilken Gustaf har haft stor betydelse för besöksnäringen i Paris? Lägger jag till efternamnet Eiffel, så kommer du säkert på det. Eiffeltornet, det man byggde inför världsutställningen i Paris 1889. Tanken var att tornet skulle stå några veckor, och sedan skulle man montera ner det igen, men så blev det ju inte.

De båda haven ser du snabbt när du ser kartan. På den franska västkusten hittar du Atlanten och medelhavet gränsar till den franska Rivieran. En del säger att medelhavet inte når den franska rivieran, utan att det i stället är det Tyrrenska havet som gränsar till Frankrike. Jag har kollat, och tyrrenska havet slutar vid Korsika, i och för sig en fransk ö, men inte den franska kusten. 

På måndag kommer en ny fråga. Vill du ha ett mail, skicka in nedanstående anmälan, så blir du påminda.

Måndag: Landet började formas på 1300-talet. Innan dessa var området en massa furstestater.
Tisdag: Landet har haft många revolutioner. En var 1848. Ledaren har ibland varit kejsare, ibland general, numera president.
Onsdag: Huvudstaden är en klassisk huvudstad i Europa. Många anser det vara Europas mest romantiska huvudstad.
Torsdag: En Gustav har stor betydelse för dagens besöksnäring i huvudstaden.
Fredag: Landet har kust både mot Atlanten och Medelhavet.

Rätt svarat Vecka 07:

Tisdag:
Anne-Maj Janson
Lena Pettersson

Onsdag:

Torsdag:
Melissa

Fredag: