2 – Fyra nav – som kan bli fem.

Publicerat den av

Fyra nav – som kan bli fem.


När man ska planera sina resor i Europa, så är det utmärkt att ha lite utgångspunkter. För oss i Sverige kan jag tycka att fyra stora nav är lämpligt. Det är enkelt att åka mellan dessa nav. Du behöver egentligen bara planera för den sista sträckan, från navet till din slutdestination. Jag har tagit dessa fyra städer som mina nav, när jag planerar resor: Hamburg, Paris, Berlin och München/Wien, eller om det blir fem nav.

Hamburg

Fyra nav – Hamburgs centralstation – Haupbahnhof.blir naturligt som det första navet. För oss svenskar eller kanske skandinaver, är det enkelt att ta oss till Hamburg. Det går dagligen ganska ordentligt med tåg. Och vill du spara lite pengar blir det enkelt att kliva på bussen, och njuta av landskapet några timmar. Bussen stannar nästan på samma plats i Hamburg, som dess stora järnvägsstation. Man ska även veta att Hamburg HBF är en av norra europas mest trafikerade station, med över 500 000 passagerare per dag. Mitt tips är att du ska komma fram åtminstone i tidig afton. Kommer du på kvällen, kan kvarteren omkring HBF vara lite ruskiga. Det förekommer ganska mycket natkotika och prostitution i kvarteren, närmast stationen. Har du hotell en bit bort, ta en taxi, för säkerhets skull. Nu inträffar det väl inte varje dag att vanligt folk blir rånade, men det känns ändå lite kymigt att gå genom dessa kvarter. Lugnare att lägga några EUROs på en taxi. Samma sak gäller när du kommer med Buss, och stannar på busstationen. Ska du till Novum Style Hotel, så kan du lugnt gå gatan från Busstationen till hotellet. Men helst inte från järnvägsstationen, det är dpå du kommer genom de mystiska kvarteren. Går du ut åt andra hållet, och tar in på exempelvis InterCity hotellet, så är det bara tvärs över gatan, så det kan du fixa i princip när som på dygnet.

Hamburg ZOB – Busstationen. Det här kan räknas in i de fyra nav som jag berättar om.

Paris


Paris är den stad där finns det för mycket som att man själv vill se. Kanske onödigt att kalla det för ett nav, hellre ett resmål. Dock kan det vara ett nav för hela Europa, jag tycker det räcker som en av fyra städer, dit du kan åka, och sedan har du större delen av södra Frankrike, och hela den iberiska halvön för dina fötter. Du finner enkelt på hotell på lagom avstånd från det vackra Garde de Nord, som visserligen har drygt 700 000 passagerare per dygn, men ändå känns ganska bekväm. Många väljer dock att inte ha Paris som ett nav, och anledningen är att det finns flera stationer i Paris, och det kan ibland vara lite svårt att veta vilken station ditt tåg ska avgå ifrån. Så låt det vara ett av dina fyra nav när du planerar resan.

Berlin

Berlin - Ett av fyra nav
Berlin Ett av fyra nav

Berlin. Här har du hbf mitt i stan och du har även knutpunkterna för både tunnelbana och pendeltåg i samma byggnad. Är du lite bekant med staden, eller kan läsa en karta, så kan du i princip ta dig vart du vill i denna mäktiga metropol, utan att behöva bekymra dig. Du skaffar lite biljetter i automaten, stämplar en och åker med i två timmar. Du hinner runt allt. Vill du spana på stan under ett uppehåll, letar du efter S-bahn linje 41 eller 42, det är en ringlinje som går i Berlins ytterområden, och du kan få se mycket av staden. Se till att Berlin är ett av dina fyra nav i Europa.

Wien eller München

München, porten till gamla stan. München ett av fyra nav.


Wien eller München? Jag har lite svårt att välja här, och jag kan tänka mig båda. Det är nämligen stora järnvägsstationer i båda städerna och du har väldigt många tåg åt alla håll och kanter från båda städerna. Belgrad eller Sofia
Lite bonus platser. Jag väljer att ha med någon av dessa städer, då de ligger lämpligt placerade på Balkan, och har trafik till många platser söderut. Dessutom finns det bra hotell och B&B på lämpligt gångavstånd från järnvägsstationen. Båda städerna i sig är trevliga platser att uppleva. Välj en eller kanske både som ett av dina fyra nav i Europa.

Åka tåg i Europa

Ett av DBs ICtåg.