5 – Paris

Publicerat den av

5 – Paris

5 – Paris Gare du Nord heter den stora järnvägsstationen. Kommer du söderifrån, kan du ofta hamna på Montparnasse-stationen, och då tar du enkelt tunnelbanan, linje 4, till Gare du Nord. Därifrån tar du dig vidare dit du ska, bland Europas metropoler.

Buss Berlin – ParisAtt åka buss kan stärka den egna ekonomin, då buss ofta har ett lägre pris än tåg. Men det är ofta sämre plats på en buss, och du kan inte resa dig och gå till restaurangvagnen och ta dig en lunch eller en fika. Men som sagt, ofta till lägre pris. Å andra sidan har du ett Interrail, så kan du inte åka buss på det kortet. Det kommer att ta ganska ordentligt med tid för den här resan mellan Berlin och Paris, med ett byte i Karlsruhe. Resan tar drygt 18 timmar, allt till en kostnad av knappt €50.

Tåg Paris – BerlinDen här resan tar omkring 11 timmar. Allt till en kostnad av lite dryt €80. Det är ett antal byten. I Paris är det östra stationen som avgången sker ifrån, Gare de l´est. Det finns tidiga avgångar, eller nja, 0720 är det första och fram till nattåg, så att du anländer Berlin dagen efter. Jag kan inte hitta några sovvagnar, däremot kan man reservera säten.

Tåg Berlin – Paris i delarDet utgår från Berlin Hbf och första stoppet blir i Hannover, en liten resa på knappt två timmar och en kostnad av €17,90. För samma summa tar vi oss vidare till Frankfurt am Main, då på lite mer än två timmar. Frankfurt ska du inte planera något stopp, i vart fall inte om du vill ha resekassan intakt. Jag skulle tro att Frankfurt räknas till en av Tysklands dyraste städer, jag har inget som kan styrka detta, det är bara något jag och några andra upplevt. OK, vi far vidare, från Frankfurt am Main kan vi åka direkt till Paris Gare de Lyon, för omkring €62 på en resa som tar omkring sju timmar. Du åker via Basel i Schweiz. På vissa avgångar behöver du en platsreservation om €4 andra är platsreservationen obligatorisk, men kostnadsfri.

Paris – München


Här är det så fiffigt att det franska tågbolaget TGV kör direkt mellan Paris och München. Tåget är en dubbeldeckare, och vill du ha ordentligt med utsikt, så tar du givetvis en plats på övre däck. Man tar sträcken på knappt sex timmar till en kostnad av cirka €40. Du kan göra en platsreservation alldeles gratis, även för andra klass. En förstaklassbiljett kostar €70 då inkluderat sittplats.

Paris – MonacoDet här är nog ingen linje du kastar dig över för att boka, det handlar mera om lite nostalgi. Klassiska Monaco, det lilla furstedömet där nere vid medelhavet, tar emot dig med tåg, ganska centralt i stan. Resan från Paris tar omkring sju timmar och kostar från €38, tar du en lunch i Monaco, så hinner du på en lång dag, och då åter till Paris. Eller så fortsätter du mot Italien, som ligger nästgårds.

Ock slutligen den stora – Paris – London – Eurostar


Det har nog inte ungått någon att du numera, kan åka från det centrala Paris till centrala London på lite drygt två timmar, allt för den rimliga summan av ungefär €85 pp. Lägg till ett centralt hotellrum inkl frukost så har du en trevlig helg i London för omkring €300 pp. Då ska du bara ta dig till Paris, och det vet du redan hur du gör. Antingen från Hamburg eller Berlin, var du nu väljer att påbörja din resa. Kommer du från Sverige så blir med all sannolikhet Hamburg det bästa alternativet. Men som jag skriver på Hamburg, så bör det vara enklare att ta dig till London om du åker via Rotterdam eller Bryssel. Det blir kortare restid, och det bör vara mindre med folk.

Denna blogg har fem nav

5 - Paris - Louvren - tåg
Paris – Louvren – tåg