3 – Berlin

Publicerat den av

Denna världsmetropol har sin huvudstation ganska mitt i staden. Men fördelen är att du även har tillgång till både tunnelbana (U-bahn) och pendeltåg (S-Bahn) i samma hus. Så vet du vart du ska i Berlin, så är det av den anledningen en bra järnvägsstation. Är du osäker, så kan den vara lite skrämmande, den är så hiskeligt stor och det kommer spår från alla håll och kanter, i flera våningar. Jag har för mig jag räknade till fem våningar när jag senaste besökte Hbf. Problemet med Berlin är att flera internationella tåg anländer till andra stationer, till exempel Berlin Ostbahnhof och Berlin Südkreuz. Läs på din biljett orentligt var du anländer. Å andra sidan, den lokala kollektivtrafiken är riktigt bra i Berlin, och du åker i två timmar på din biljett, som du köper i automaterna på stationerna. Ofta kostar en biljett €2,80 men du kan köpa ett paket med fyra biljetter för €9,20, något lägre pris. Det finns pendlarbiljetter av olika former, men ska du bara stanna till i Berlin, och bara kanske byta tåg, så brukar det räcka med några enstaka biljetter.

Tåg eller buss till BerlinJag tycker alltid att det är lite spännande att kolla både buss och tåg. Ibland skiljer det ordentligt med pengar, och trots att jag absolut hellre åker tåg, så blir bussen ibland ett helt OK alternativ. I det här fallet åker du tåg från Köpenhamn till Berlin Hbf för €44,90. Tar du bussen blir kostnaden 378 SEK för samma sträcka. Så här kan jag tycka att bussen inte är något alternativ, framförallt när jag tittar på turlistan för buss, Avresa på eftermiddagen och ankomst Berlin vid sjutiden på morgonen, en resa på omkring 14 timmar. Nej på just denna sträcka vinner Tåget helt överlägset. Tåget tar omkring sju timmar, det är ett ICE tåg, alltså ett snabbtåg, där du ska boka din biljett så tidigt som möjligt, för lägsta pris. I Just detta fall, Köpenhamn – Berlin är kostnaden €44,90 knappt tre veckor innan avresa.
Ska du övernatta i Berlin? Här är några alternativ, det finns massor andra.

Best Western Plus Plaza Berlin Kurfurstendamm, ligger på Kurfürstendamm, några minuter med S-Bahn från Hbf. Det är fina rum, men en frukost för €17 per person drar definitivt ner betyget. Ett dubbelrum får du här för lite knappt 600 sek. Då blir det bättre att glida in på
Hotel- Pension Waizenegger som ligger på Mommsenstrasse 6, en parallellgata till Kurfürstendamm. Det är ett litet gemytligt pensionat, på andra våningen. Rummen och sängarna är ganska små, och på vissa rum får du backa in på toaletten. Det finns rum med toalett i korridoren, låt dig inte avskräckas för det, fungerar utmärkt. Det ingår frukost, kanske inte Scandic-modell, men du får lite yoghurt, några smörgåsar, kokta ägg och kaffe, så pass att du klarar dig fram till Lunch. Åker du kollektivt från Hbf så finns det ganska många linjer att välja mellan. S3 och S9 mot Spandau, det är samma linje du väljer om du ska åka till Olympiastadion för något evenemang. S7 mot Postdam. Samt S5 mot Westkreuz. På alla dessa linjer hoppar du av vid Savignyplatz och går mot Kurfürstendamm.
Vill du åka tunnelbana så är det U1 med avstigning Uhlandstrasse. Den linjen går dock inte direkt från Hbf, utan du får först åka S-Bahn till Warschauer Strasse och byta till U1. Väljer du att åka U3 i stället så kliver du av vid Augsburger Strasse och kliver upp på gatan, och finner, enligt mig som gillar steakhouse, Buffalo Grill, och tvärs över korsningen ståtar BlockHouse. Personligen föredrar jag Buffalo Grill, de har bättre tillbehör bland annat kan du få en Beasås till din grillade oxfilé. Bara en sådan sak…Blockhouse finns på många platser i Tyskland.
Vill du bo mitt i centrala Berlin så ska du slå på Friedrichstrasse, där du finner en hel del hotell och pensionat i olika kvalitéer och prisklasser. Jag har inte provat något av dessa, ännu, men det kommer. Det du ska vara uppmärksam på är om det finns frukost, en del hotell ger inte ens möjligheten att mot en extra kostnad fixa en frukost. Å andra sidan, du befinner dig i centrum, med massor med öppna matställen, både caféer och restauranger, så du behöver nog inte lämna och vara hungrig.

Stanna i centrumBara några meter från Berlin Hbf ligger Meininger Hotel Berlin Hbf, där du får ett Dubbelrum för blygsamma €54 vill du ha frukost för två, så lägger du till €16. Men detta är inte det enda hotellet. Du befinner dig i centrum och det finns en hel del att välja mellan, för som jag tycker helt OK priser. DR för långt under tusenlappen, ibland inklusive frukost. Bor du på Meininger så är du bara några meter från HBF, där finner du förutom Järnvägen även S-bahn och U-Bahn, pendeltåget och Tunnelbanan. Du har med andra ord hela Berlin för dina fötter.

Utresor från BerlinJag har satt Berlin som ett av de nav som du ska utgå ifån när du reser med tåg i Europa. Då är det självklart att det finns många tåg som både lämnar och ankommer till den tyska huvudstaden. Bahn.de är ibland lite fula när det gäller att visa vilka alternativ det finns. Den sidan är kopplad till en tågoperatör, och man vill med all säkerhet plocka in så många EURO som möjligt. Går du i stället in på en sida som inte är kopplad till någon operatör, så ska du finna att det ofta finns biljetter till, ibland betydligt, lägre priser än vad den lokale operatörer visar. Samlingssidornas filosofi är just att skapa sig rykten om att visa resor med låga eller kanske lägsta priserna mellan två platser. Vi som resenärer tackar och bockar. Men det kan även innebära att du ska titta på lite olika alternativ. Visst är det bekvämt att smyga in på Google och se vilka tåg det finns mellan Berlin och Athen, eller Berlin och Madrid. Du får med stor sannolikhet fram en acceptabel resväg, men säkert inte den optimala sett ur plånbokens synvinkel. Ta då gärna förslaget som Google visar, plocka ur de delstäckor som finns, och gå in på någon samlingssida, och leta lite. Jag är övertygad om att när du nu gjort det jobbet kan unna dig en god lunch/middag på tåget. Och har du pengar, så kan du kanske med gott samvete kosta på dig en förstaklassbiljett. Du kanske inte behöver, men det är en ganska härlig känsla att smyga ner i de ofta mycket breda fåtöljerna som första klass innebär. Och om du har tur, så kan du kanske få ett gott glas vin, eller åtminstone en kaffe, helt utan extra kostnad. Man får ibland lyxa till det, framförallt när det är gratis, eller rättare sagt ingår i priset.

Här är några resor från Berlin, som du kan boka.

Berlin – WienDet här är resan mellan två av mina nav. Det finns omkring 40 avgångar från Berlin med ankomst Wien, en resa som tar allt från åtta timmar upp till ett halvt dygn. Det finns direkttåg, och nattåg. Och så finns det mjölktåg, där du har tre – fyra byten, du har alltås alla möjligheter att hitta exakt just det tåg som du gillar absolut allra bäst. Ta ett nattåg så sparar du en hotellnatt, avresa från Berlin 2229 och ankomst Wien 1045. Allt för omkring €120 pp. Du får frukost på tåget, där är ÖBB som kör.

Berlin – StockholmNumera har vi fått det ganska bekvämt vi som utgår från vår huvudstad. Det är snälltåget som trafikerar hela sträckan, Berlin – Stockholm, men går jag in på snälltåget.se så kan jag inte boka speciellt långt fram. Däremot på Omio.com hittar jag resor sex månader framåt till mycket rimliga priser. €46 är det bästa jag har just nu. Jag skulle tro att om man kämpar en stund så kan nog priset sjunka ytterligare. Såg på en annan tågsida att man hade priser Berlin – Stockholm från €39,90. Mitt pris, som jag fann på omio.com gällde förs en senior, men jag kollade på vuxen och det fungerade lika bra. Snälltåget är ett nattåg, så jag förutsätter att det kommer till lite avgifter för en god sängplats.

Berlin – PragDet här är en klassiker. Kliv på i Berlin åk raka vägen till den tjeckiska huvudstaden Prag, allt på drygt fyra timmar och till en kostnad av knappt 200 SEK.

Berlin – DresdenPå knappt två timmer kommer du till den härliga staden Dresden, där bort vid gränsen mot Tjeckien. Det här är en resa vi själva planerar, då Dresden finns med på vår Julmarknadsresa. Innan motorvägen byggdes med direkt till Prag så körde man ju genom Dresden, och bakomkörde man upp för berget, till gränsstationen som låg på toppen. Genom den tyska var aldrig några problem med en svenskregistrerad bil, men att komma in i dåvarande Tjeckoslovakien, var ett äventyr, de var då ännu under kommunistiskt styre. Men vi lyckades några gånger och upplevde ett alldeles underbart Prag, tyvärr blev då Dresden bara en genomfart. Det ska bli ändring på detta nu. Julmarknadsresan planeras, det ligger definitivt ett stopp i Dresden, det kan inte undvikas nu när vi åker Berlin – Dresden för €18. Då är det bara skamligt att inte stanna i Dresden, den stad som i princip låg i Ruiner efter andra världskriget.

Berlin till Paris med tåg för €39,90Den här resan har jag läst mig till från en annan tågsida, jag har alltså inte upplevt den själv. Men sidan är så pass pålitlig att jag anser att resan är fullt genomförbar för denna relativt låga summa av EURO.
Man börjar med att kliva ombord på Berlin Hbf, för avresa 08.30, på ett ICE, åker till Mannheim, där man byter tåg till Franska TGV mot Paris, dit du anländer 16,55. Då har du gott om tid att ta dig till ditt hotell. Sträckan Berlin – Mannheim tar ganska exakt 5 timmar, och resterande Mannheim – Paris tar knappt fyra timmar. Så du som älskar tåg kommer att få tillbringa ungefär nio härliga timmar på snabbtåg denna resdag. Till detta kommer du fram till Paris i anständig tid, så att du hinner ställa in väskorna på rummet, och hitta på en trevlig restaurang, där du kan få lite god franska mat. Det här kan bli en höjdardag för er.
Jag försöker finna de biljetter som ska vara lägst pris, men se det misslyckas jag med. I stället går jag in på min favorit sida thetraimnline.com, slår in de båda destinationerna och får upp så pass trevliga priser som 1036 sek för två seniorer, det vill säga 518 per person. Det är helt OK, enligt min åsikt. Rullar jag ner, så finner jag 603 sek för oss två seniorer, 302 per person. Lägre än så kan jag knappast komma. Vi kommer fram till Paris 22,51, dock inte till centrala Paris utan Paris – Bercy Seine som ligger fem – sex kilometer bort från det centrala. Resan innebär vidare två byten, ett i Köln och ett i Bryssel.
Är du morgonrask i Berlin?
Då står du på Hbf i Berlin innan 04.30 och har bokat din biljett några veckor innan. Då kan du få åka med hela vägen för lite drygt 600 i första klass, eller 519 i andra klass. Två byten i både Frankfurt och Karlsruhe.

Fyra nav – som kan bli fem

Berlin
Berlin – Åka tåg