2 – Hamburg

Publicerat den av
Hamburg
Tåg i Hamburg

Nyhet. Nattåg från 1 september

Nyhet: Från den 1 september kan du åka nattåg från Stockholm till Hamburg. Det är SJ som har fått i uppdrag att köra sträckan, som kallas SJ EuroNight. Tåget avgår från Stockholm 1734 och kommer till Hamburg – Altona 0635. Kostnad för liggplats är 934 för två seniorer. Vill du ha bättre komfort, så finns det Sovvagnskupé för 1662 för två pensionärer. Vill du kunna boka om, så tillkommer några hundringar. Kan du sova på tåg, så kan jag anse att detta är ett lysande alternativ, till att åka dagtåg, och övernattning i Hamburg. Tar du sovvagnskupé, så ingår en Frukostbox. Jag vet inte riktigt vad den innehåller, men något lär det ju bli i alla fall. Observera att du med denna resa kommer till Hamburg Altona. Ska du åka vidare söderut i Europa, så avgår dessa tåg ofta från Hamburg Hbf. Du måste således ta dig från Altona till Hbf. I Hamburg åker du enkelt med kommunala transporter. Enklast åker du Ubahn U2 eller U4. Eller så tar du Sbahn S3 eller S11. Alla linjer har frekventa avgångar. Ibland gäller din tågbiljett som färdbiljett även på stadstrafiken, ibland får du köpa ny. Det gör du enklast i automaten, som står på perrongen. Kostnaden om du köper enkelbiljett är €2,40.

Hamburg HBF

En gigantisk järnvägsstation som ligger relativt centralt. Kommer du med buss, så har du busstationen ZOB bara några minuters promenad från Hbf. Hamburg kan jag nog se som den första stationen om du kommer från Sverige. Du tar dig ganska enkelt hit, med flera olika alternativ. Dels kan du hoppa på i Köpenhamn och åka tåg till Hamburg. Från Stockholm kan du ofta åka snälltåget och hoppa av i Hamburg, och du kan ta dig med Buss hela vägen till Hamburg. Flixbus har turer från västkusten och hela vägen till Hamburg. Eller så tar du dig till Köpenhamn, dit du enkelt tar dig med Öresundståget, från Malmö eller västkusten, och där byter du till Flixbus. Turen tar drygt fem timmar till en kostnad av knappt €20. Tar du tåget samma sträcka, går det lite snabbare, knappt en timme, men du har en hundralapp mera i kostnad. €29,90 för andra klass.

Novum Style HotelHotell kan du finna på i närheten. Ska du ha ett som ligger bra till för både buss och järnväg, föreslår jag Novum Style Hotel som ligger några minuters promenad från Busstationen, och ytterliger några minuter från Järnväsgstationen. Det är ett bra hotell, kostnad för att DR omkring 600 sek per natt. Däremot ska du inte beställa frukost. Trots att den är givmild, är priset alldeles för högt enligt min åsikt. €12,50 per person. Ta dig i stället bort till järnvägsstationen, och gå in på Schwenske, som ligger på andra våningen. Där får ni lite bröd, pålägg och kaffe för under €5. Det kan vara OK, och ska ni åka tåg, så är nu ju på plats.

Intercity Hotel HamburgDet här hotellet ligger lite närmare Hbf med längre ifrån ZOB. Här ingår en biljett till kollektivtrafiken, om du vill åka runt lite i staden, du kan köpa en dagsbiljett på samma trafik för €10. I de flesta rum är inte frukost inkluderad, och jag hittar för närvarande inget pris för detta om man vill lyxa till det och äta på hotellet. Ett dubbelrum (DR) får du här för omkring 800 sek, då utan frukost. Jag kan rekommendera det här hotellet om du besöker Hamburg i juletider. I Hamburg finns fem julmarknader, och alla ligger på samma sida om Hbf som hotellet. Du har Altstadt, Rådhusplatsen, som är den största. Då går du till vänster om du har hotellet i ryggen, och mot sjön. När vägen tar slut, så ta du vänster igen, skulle tro tio minters promenad, MAX, du kan gå vänster in i gallerian, Europa Passage, eller så går du via Alsterarkaden, en trevlig passage från 1840-talet. Du tar till vänster över bron, så kommer du till Rådhusplatsen.

Hotel Terminus am HauptbahnhofDet här är ett hotell som jag inte har provat, men fått mig rekommenderat. Det ligger bara någon liten minuts promenad från Hbf. Hotellet ligger i ett stökigt område, men det är inget du behöver bekymra dig för, om du inte är ute på kvällen eller natten. Kommer du med bil, så finns det ingen parkering. Frukost finns, men inte ens jag finner på något pris. Å andra sidan du är 200 meter från Hbf, så Schwenske finns tillgänglig även här. Priset per rum är bland de lägsta jag har hittat, drygt 500 sek för DR, med förskottsbetalning, och ingen återbetalning. Läs om de olika biljettyperna via denna länk.

Från Hamburg till Berlin


Det här är lite som ett par systerstäder, du kliver på tåget där det står Berlin, och så är du framme två timmar senare, allt till en kostnad på knappt 200 sek om du nu är senior. Senior har egentligen bara betydelse om du bokar på Trainline. På Bahn får alla över 26 samma pris, €17,90. På Trainlaine får man någon krona lägre pris om man är Senior.

Från Hamburg till WienDen här resan tar omkring nio timmar och kostar från cirka 430 sek på senior. Samma pris om du är vuxen. Kan du tänka dig att åka buss, så hamnar ni på en fjorton timmars utflykt och 90 minuters byte i Berlin. Perfekt för en lunch. Kostnaden för bussen blir 358 sek per vuxen. Är ni seniorer kommer ni hela resan för 291 sek. Flixbus och byte i Berlin. OBS bussarna avgår inte från Hbf utan från ZOB vilket betyder busscentralen i respektive stad.

Från Hamburg till MünchenDirekttåg till München för knappt 200 sek eller 350 i första klass för en senior. Det får jag säga är lite lyxigt, och egentligen bara att boka på. Lägg till 43 sek så får du reserverad plats, och kan njuta av det tyska landskapet under lite drygt fem timmar. Tåget avgår från Hamburg 0701 och kommer fram till München 1238, allt utan stopp. Det finns flera tåg på samma sträcka under dagen, så är du lite morgonseg, ta de lugnt och boka ett senare tåg, några kronor mera, men det kan det kanske vara värt att få sova en stund extra. Du kan givetvis åka buss, men den är, för ovanlighetens skull lite dyrare, och den tar betydligt längre tid. Du kan boka tåget på både Bahn.de, omio.com och trainline. Härliga upptakter.

Från Hamburg till ParisHär gäller det att du är ute och bokar i tid, det är ofta flygplansmodellen på dessa biljetter, det vill säga priset stiger ju närmare avgång du kommer. Jag slog på en resa just nu, när jag skriver detta, bokar jag ett tåg sex veckor framåt i tiden, så har jag en kostnad av 519 sek, då blir det ett ICE tåg med ett byte i Karlsruhe. Den totala resan är knappt åtta timmer. Tar jag samma resa idag, får jag en resa på ungefär samma tid, och ett byte, även detta i Karlsruhe, men en kostnad av 2280 sek. Det är exakt i dessa lägen du har nytta av ditt Interrailkort. På den första delen Hamburg – Karlsruhe kan du köpa till en sittplatsbiljett för drygt 40 sek. Det kan vara en bra investering. Just det här tåget ankommer Paris 18,05, så ska du vidare till London är det inget vidare alternativ. Det blir övernattning i Paris, det är i och för sig aldrig fel, men det tär en del på reskassan. Då kan det vara smartare att ta nattbussen Hamburg Paris, som avgår från Hamburg 13,30 och glider in på quai de Bercy vid Seine. Därifrån har du cirka 20 minuters promenad till Paris Gare du Nord och avfärden till London, med Euro Star, tåget som går genom tunneln under Engelska kanalen.

Engelska kanalen.


Är du morgonrask och vill hinna med Eurostar till London, så ska du titta några veckor fram i tidtabellen. Jag finner på ett tåg med avgång i Hamburg 06,18 och ankomst 14,05. Det kommer visserligen in på Gare de l´Est och Eurostar avgår från Gare de Nord. Men du har drygt två timmer mellan de olika tågen, och metron går mellan de två stationerna i skytteltrafik. Det står i tidtabellen avgångar varannan minut, så det bör inte vara några problem. Har du dessutom lite bagage, så kan du ta en lätt promenad de knappt femhundra meterna mellan stationerna. Du bör hinna med en fika och kanske en toa. Med dessa möjligheter kommer du Hamburg – London för mindre än 1500 sek, och du kan ta hela resan på samma dag. Fint

Bryssel i stället för Paris

Vill du inte åka via Paris, så är Bryssel ett utmärkt alternativ. Du kliver på i Hamburg Hbf vid åttatiden på morgonen och omkring klockan tre på eftermiddagen når du Bryssel. En fika, så kan du sätta dig på Eurostar, vid femtiden, och komma till London strax innan sju-nyheterna. Allt till en kostnad av €350, det är läget för Interrail här. Bokar du bara platsbiljetter hamnar kostnaden på omkring €80. Det är Eurostar som tar bra betalt för sina platsreservationer, men det torde bli en bra vinst ändå.

Från Hamburg – Malmö / KöpenhamnStäller du in kompasen på Malmö, så kommer du till Köpenhamn med tåg, därefter får du ofta åka buss den sista biten. Jag vet inte varför man missar att Öresundståget går ganska ofta mellan Malmö och Köpenhamn och vice versa naturligtvis. Mitt tips blir då enkelt, ta bort Malmö som destination, och skriv Köpenhamn i stället. Dels får du betydligt flera avgångar att välja mellan, men du får också betydligt bättre pris. När du väl har biljetter till Köpenhamn, så kan du fundera på vart du ska i vårt land. Ska du bara in i Sverige, kan du åka Öresundståget, till Malmö C, och där välja. Men du kan redan i Köpenhamn välja SJ, och få din hemort direkt. Öresundståg är ett regionaltåg, så du behöver inte bekymra dig om att boka i tid, du kan till ock med kliva in på Köpenhamns C och köpa biljetten antingen i luckan, eller så finns det automater. För egen del behöver vi komma till huvudstaden, den svenska, och bokar därför sträckan Köpenhamn – Stockholm, i god tid, och får därmed ner priset ganska ordentligt. En senior för lite drygt 600 sek, kan jag tycka vara ganska OK. Vill jag fresta på lite, så kan jag välja första klass för några hundringar mera, och då få lite frukost eller kanske kunna bestäla en god lunch, som man enkelt intar när tåget passerar de mörka småländska skogarna.

Hamburg – Wien med nattågDet går alldeles utmnärkt att ta nattåget till Wien. Du kliver på i Hamburg mellan 20:11 (då från Altona) 20:29 (Hamburg Hbf), åker söderut i Tyskland och under natten smyger ni in i Österrike, där du kliver av i Wien efter ankomst 09.19. Allt till en kostnad av €○39,90 upp till €109,90. Den första är en sittplats, den andra är en riktig säng. Sedan finns det ett mellanting, liggplats för €79,90. Du bokar den, och andra trevliga nattåg via Nightjet.

Hamburg – Rom – Italien med nattågJag vet inte om jag ska kalla detta nattåg, det blir det på slutet, men du har en avresa Hamburg Hbf kl 08.24 och byte i Basel 14,55, där du har några minuter innan nästa tåg avgår, 15,03, då till Milano där du anländer 19,50, sista sträckan Milano – Rom avgår 20:10 och kommer till Rom 23:49. Då har ju natten enbart börjat, och du får inte åka med detta tåg längre.

Hamburg – BrysselAtt hamna i Bryssel kan vara kul, förutom att Bryssel är en vacker stad, så kan du även sätta dig på tåget till London, via Eurotunneln. Både Hamburg och Bryssel är ganska stora stationer, och de har många dagliga förbindelser, ska du vidare till London samma dag, så bör du vara i Bryssel innan 15,00. Eurostar avgår från Bryssel strax innan 16,00, här gäller det vidare att vara ute i god tid, det är flygmodellen som gäller. Ju senare du bokar, ju högre pris. Det börjar sjunka om du är ute tio dagar innan avfärd, Är du minst en månad i förväg så börjar det bli priser som man kan ha råd att betala. De flesta tågen mellan Hamburg och Bryssel går med byte i antingen både Hannover och Köln, eller så bara i Köln.

Hamburg – Rotterdam – LondonSedan 2018 kan du åka Eurostar från Rotterdam, det ger åtminstone en möjlighet extra att ta dig till London. Utgår du från Hamburg, så blir det ett morgontåg, avresa 07,45, med två byten så är du i Rotterdam 13,25. Allt för ganska blygsamma €33. Tåget från Rotterdam till London avgår sedan 14,28 och rullar in i London 17,01, för en summa av €65, Så för knappt €100 kommer du hela vägen från Hamburg till London. Det är ju en resa man bör få uppleva, inom kort varje dag.

Hamburg – AmsterdamDet här är en ganska frekvent linje. Jag slog en måndag och då hade man över 40 avgångar på den här linjen. Jag finner dock ingen direktlinje, utan minst ett byte, då ofta i Osnabrück. Resan tar allt från fem – sex timmar upp till övernattning, med drygt tio timmars resa och ett stopp på drygt fyra timmar i Duisburg. Det kan jag nog inte räkna in till resans höjdpunkter, att tillbringa drygt fyra timmar på en, ofta stängd Hbf mitt i natten, och industristaden Duisburg är väl knappast känd för det rika nattlivet. Jag skulle undvika denna linje och i stället satsa på en morgon eller förmiddagslinje mellan Hamburg och Amsterdam. Är du väl i Amsterdam kan du ju givetvis välja att stanna och uppleva staden, men du kan lika gärna ta dig vidare till England. Från Amsterdam finns avgångar till Newcastle. Tar du tåget från Amsterdam lite söderut, Rotterdam, så kan du ta färjan till både Harwich och Hull. Men från Rotterdam kan du äver ta Eurostar, tåget som åker tunneln till London, och där kliva av mitt i storstaden. Många möjligheter finns det från Nederländerna. För att återgå till resan Hamburg – Amsterdam, så kostar den billigaste biljetten €28 och lägger du till en platsreservation för €4 så har du en garanterad plats. Det är inte nödvändigt med platsreservationer, men jag skulle, med tanke på den frekventa turlistan ändå läggar till det, för jag antar att vissa avgångar är mer fyllda än andra, frågan är bara vilka. Och för att slippa riskera att stå, så skulle jag läggar de få EURO det trots allt ändå kostar. Väljer du första klass, så har du reservationen inkluderad, och priset är endast marginellt högre. En sådan biljett kostar knappt €38.

Denna blogg har fem nav!