4 – München

Publicerat den av

Den stora vackra och betydelsefulla stad i södra Tyskland, får bli mitt alternativa nav till Wien. I och med att vi ännu befinner oss i Tyskland, så finns det massor med vägar till, och framförallt från München. Sedan är ju staden i sig väl värt ett stopp på ett antal dagar. Vill du bo nära järnvägsstationen så kan jag rekommendera Hotel Stachus, Där du får ett DR för knappt €60. Men bered dig på att det inte är något högre kvalité på hotellet, dess största fördel är läget, när du kommer med tåg. Du går ut från stationen, till höger, och hamnar på en trafikerad väg. Där tar du vänster, och har några hundra meters promenad. På husväggen på andra sidan gatan ser du en stor skylt, Hotell. Då är du rätt. Fortsätter du gatan rakt fram så hittar du det gamla München, en mycket trevlig stadsdel, som faktiskt gör hotellets läge än bättre. Men jag kan inte nog påpeka, hotellet i sig är ingen höjdare. Men nöjer du dig med eget badrum, två bra sängar och tak över huvudet, så fungerar det utmärkt.

München - Porten till gamla stan.
München, porten till Gamla stan.

Tyskland – det stora trevliga landet mitt i Europa

Om du vill läsa mera om Tyskland, så ska du besöka vår sida om Europas länder. Klicka på länken så hamnar du alldeles rätt.

München – Milano

.

Två stora järnvägsknutar i två olika länder, det kan bara bli massor med förbindelser. Men riktigt så är det inte, det är främst DB och ett regionalt bolag som kör på dagtid och så ÖBB Nightjet på nätterna. De som kör på dagtid har ofta ett byte i Verona, så ska du inte specifikt till MIlano, så är det ofta bättre att du byter i Verona, för då kommer du mera rakt på. Från Verona tar du tåget till både Venedig och Trieste. Och vidare från Trieste blir det ofta buss en stund. Ljubljana eller Zagreb, Rijeka eller Split, du väljer. Hamnar du väl i Zagreb kan du åka vidare och så småningom hamna i Istanbul. När du åker tåget mellan München och norra Italien ska du vara beredd på en extra avgift ifall du har Interrail. Vi åkte på €15 per person, när vi åkte München – Bologna.

München till RomKanske du vill låta München vara delmål, då kan du fortsätta hela vägen till den Italienska huvudstaden Rom. Det är många förmiddagsavgångar från München, så du får nog räkna med en övernattning i München. Men tar du en avresa 09,34, så kan du vara i Rom 18,40 med byte i Bologna. Kostnad €70 resp €128 för en senior. En vuxen några Euro till.

München – ZagrebJag tänkte visa vägen till Sofia här, Men det går inte att åka direkt till den bulgariska huvudstaden, om du nu inte åker buss. I stället får det bli ett förslag till Zagreb. Du åker från München på morgonen, 0817 och ankommer Zagreb 1707. allt till en kostnad för andra klass på €38, och du får som vanligt lägga till €4 för en platsreservation. Åker du första klass blir det €57 inklusive platsbiljett. Just detta förslag heter RJ111 och har ett byte i Villach på tio minuter där du senare åker D211.

München – SplitVad jag känner till så går det inga direkttåg mellan München och Split, utan du får ta omvägen via den kroatiska huvudstaden Zagreb, och där byta till ett inhemskt tåg mellan Zagreb och Split, eller var du nu vill komma på den kroatiska kusten. Från Zagreb når du de flesta städerna längs kusten.

München – BerlinTåg inom Tyskland är ganska enkelt, och måste jag påpeka relativt billigt, om du nu inte åker på exakt rusningstrafik. Mellan Tysklands två större städer, München och Berlin åker du för blygsamma €18, lägg till en platsreservation för €4 så har du en lugn stund framför dig. Resan tar 4,5 timmar. Du kan välja ännu bekvämare, första klass för €26. Tåget är ett ICE602 och har avresa 06,02 ankomst Berlin Hbf 11,29. Vill du komma ännu billigare undan, så kan du åka buss för €12, men då får du räkna med några timmer till på resan och då på tyska motorvägar. Det i sig är inte speciellt kul, vill jag lova. Åker du tåg, så har du det tyska landskapet utanför ditt fönster.

München – SalzburgInte långt, men naggande gott. Komma till Mozartstaden nummer ett, och sedan uppleva denna härliga stad, där du har floden Salzach som rinner genom staden. Lite norr om staden finner du på Saltlkammergut, som av många anses vara ett av Europas vackraste område. Resan mellan München och Salzburg går på knappt två timmar till en kostnad av €18 för andra klass och €237 för första klass, då inklusive platsbiljett. Åker du andra klass får du lägga till €4 för en reserverad plats. När du väl barikerat dig i Salzburg, så kan du enkelt åka vidare upp i bergen, kanske till Gmunden, en resa med tåg på cirka 90 minuter, och en kostnad av €14. Det är ett regionaltåg, så du kan tyvärr inte boka plats. Bara att kliva in och ta första bästa plats. På den här korta sträckan är det ändå ett byta, med ofta ganska ordentligt tilltagen tid mellan tågen.
När du befinner dig i vackra Österrike, så ska du ta dig bort till huvudstaden Wien, en resa på knappt tre timmar till en blygsam kostnad med regionaltåget från €14. Åker du ÖBB kan du välja första klass för €30. ett val som jag skulle ha gjort. Du får förutom platsreservation även WiFi, om du nu kan slita dig från de vackra vyerna, du får laddstationer och så finns det mat på tåget.

Fyra nav som kan bli fem!

München - Storslagen
München – Tåg i Europa