6 – Wien med tåg

Publicerat den av

Den stora klassiska huvudstaden i Österrike, bjuder på en riktigt fin jänvägsstation.
I Wien, cafeérnas stad ska du givetvis besöka Café Central (cafe-central.wien) och/eller Café Leopold Hawelka (hawelka.at), caféer som var samlingsplatser för många av Europas intelligent giganter, men det var för hundra år sedan. Idag är det nya stjärnor som ska födas på dessa caféer.

Tåg Berlin – WienSom sig bör är det snabbtåg mellan de båda huvudstäderna, en resa på drygt åtta timmar och ofta med byte. Jag har inte funnit någon tågresa som går direkt. Som sagt ICE vilket innebär att du ska boka så snabbt som möjligt. Jag finns priser på knappt €40 för en resa tre veckor framöver. Tar jag den två månader framåt, så sjunker priset med omkring €5.

Buss Berlin – WienLite pengar sparar du men du förlorar i stället lite tid.Det tar lite drygt nio timmar mellan städerna, till en kostnad av 239Sek- Alltså drygt en hundralapp sparar du. Det finns lite olika platser där bussen utgår ifrån. Läs på så att du hamnar rätt, det är inte kul, när man står på ett ställe, och känslan kommer den att man kanske står på fel ställe. Det som ska hända vid en bussavgång, händer inte. Man plockar upp biljetten och inser att rackarsn det är fem minuter kvar till avgång, från ett ställe som det tar 40 minuter att åka till. Det är då man inser att jag inte skulle ha stressat på frukosten.

Buss Wien – SofiaTvå seniorer kommer till den vackra staden Sofia i Bulgarien för blygsamma €42 per senior, en liten trevlig resa på 15 timmar, utan byten med bussbolaget Union Ivkoni. Väljer du tyska Flixbus blir priset något högre och resan något längre, samt att den går på natten. Det finns ytterligare några bussbolag som kör sträckan. Gå in på omio.com så hittar du säkert någon linje som passar exakt just dig som handsken. Sofia är en trevlig och lugn stad, så det spelar ingen större roll att man kommer fram lite sent. Spana bara in, så att du har ditt hotell på promenadavstånd, så slipper du krångla med kollektivtrafiken. Den kan vara lite knepig att komma underfund med. När du kollar på kartan, så kolla att du är i rätt stad. Busshållplatsen ligger på Knyaginya Maria Luiza” i Sofia. Det är strax utanför järnvägsstationen. Vi har bott på Best Western Plus Bristol hotell, ett hotell som ligger ungefär 20 minuters promenad bort. Du kan åka kollektivt, det blir spårvagn 3 i så fall, och den stannar strax utanför hotellet. Åker du spårvagn kostar den 1.6 bulgariska lev, vilket blir drygt 9 sek.

Wien – AmsterdamTvå klassiska städer på en rutt, och dessutom kan du sova på natten, en hyfsad resa om du frågar mig. Det är Österrikiska Nightjet som ordnar denna resa. Du lämnar Wien 20,13 och ankommer Amsterdam 09,59, allt till en kostnad av mellan €39,90 och €139,90

Wien – ParisTre dagar i veckan, från den 13 december 2021 kan du resa hela sträckan Wien – Paris med nattåg, Nightjet. Du kliver på i Wien Hbf klockan 19,40, och åker genom det vackra Österrike, delar av södra Tyskland, och slutligen genom norra Frankrike tills du anländer Paris 09,42. Du har givetvis skaffat dig en sovplats som du kan få för €159 om du åker ut en torsdag. Vilstol kan du få för €94, då med utresa måndag eller Lördag. Men, det finns ett väldigt stort men här. Ska du verkligen åka nattåg genom det vackra Österrike, det är nästan så att det darrar lite i stortån när jag skriver detta. Österrike, tillsammans med Schweiz är nog Europas vackraste länder att resa i. Med dessa höga bergstoppar, ofta snötäckta.

Wien – BratislavaBefinner du / ni er i Wien, då är det nästan staffbart att inte sätta sig på tåget en timme och besöka Bratislava, den slovakiska huvudstaden. Den är inte så spektakulär som Wien och kanske mera jämförbart Prag, men Bratislava har ändå lite charm, framförallt i gamla stan. Där du sommartid kan få hyfsat god mat, och en god tjeckisk eller inhemst slovakisk öl. Om maten skriver jag hyfsat god, det är inga kulinariska upplevelser i landet, det är ätbart, men i övrigt inget man skriver hem om.

Denna blogg har fem nav.

wien en härlig stad.
Wien – en härlig stad