1 – Besöka Gardasjön, eller Bodensjön med tåg – Glänsande

Publicerat den av

Gardasjön – Den Italienska pärlan


Gardasjön är en av ganska många pärlor i norra Italien. Du tar dig dit med tåg, och sedan njuter du hela tiden av den enorma utsikten, då sjön ofta ligger i förgrunden, och så har du ett snötäckt berg i bakgrunden, även under större delen av sommaren.

Från Sverige – Hamburg



På den här webbplatsen har vi satt ut ett antal Nav i Europa, och dessa kommer jag att delvis utnyttja nu. De nav vi har är Hamburg, Berlin, München och Paris. Det är möjligt att du kan åka andra vägar till Gardasjön, men här är vårt förslag. Från Sverige åker du enklast till Köpenhamn, där du byter tåg och åker till Hamburg. Lite beroende av när du kommer till Köpenhamn kan du välja tåg till Hamburg, det går ett flertal. Det är lämpligt med en övernattning i den berömda tyska storstaden, du har ett flertal hotell att välja mellan, på promenadavstånd från Hbf. Jag föreslår ett IC-tåg med avgång 11,26 och ankomst i Hamburg 16,02. IC395. Biljetten från €29, tar du första klass så blir det €45. då med reserverad plats. Åker du andra klass, får du lägga till €4 för att få en reserverad plats.
Dagen efter kliver du upp i anständig tid. Du ska åka ganska långt, hela vägen till München. Bokar du i tid, så kan du komma undan med ett ganska lågt pris €18 för andra klass och €30 för första klass med reserverad plats. Vill du ha platsreservation i andra klass, lägger du till €4. Sedan kan du lägga till om biljetten ska kunna ombokas eller återbetalas. Avresa från Hamburg 0554 och ankomst München 1139. Tåget heter ICE783. Nu har jag inte åkt detta tåget själv, men det är ett ICE så det bör finnas god frukost ombord. Annars blir det lunch i München.

Mot Gardasjön


Efter lunchen i München kliver du på nästa tåg,EC87 som tar dig hela vägen till Verona i Italien för €28 för andra klass, eller €58 för första klass, då med plats reservation. Vill du ha samma på andra klass, så blir det €4 extra. Du lämnar München 1334 och ankommer Verona 1858. Åker du DB så är det ovanstående priser. Tar du Österrikiska ÖBB, vars tåg heter exakt samma, exakt samma avgång och ankomst, men betydligt högre pris för andra klass, €39, plats reservation €3,50. Första klass är däremot något lägre pris €57.

Sista sträckan Verona – Garda



Här finns det massor med avgångar, sträckan tar omkring 30 minuter och kostar från €5. Tar du närmaste tåget Avgång 1932 ankomst Garda 2006, ett regionaltåg med gratis plats reservationer. Så har du nu kommit till den helt fantastiska staden Garda.

Kostnaden för resan



Det beror sig ju lite på vad du väljer, i och med att det är lite olika tågbolag, så kan du kombinera lite som du vill. Men från Köpenhamn till Garda, kommer du i andra klass för omkring €125 då inklusive en hotellnatt i Hamburg, med del i Dubbelrum. Tar du första klass så hamnar du på lite drygt €180, även det med ett bra hotellrum i Hamburg.

Boende i Garda



Sedan behöver du ett boende i Garda. Surfa in på Hotels eller Booking och slå in tiden du ska bo på plats och hur länge, så dyker det upp en hel del förslag, allt från €350 upp till €5600, det högre priset är för en villa med sjöutsikt för en vecka i börja av Maj. Mitt tips är att du klickar på alla detaljbeskrivningar, och där väljer att visa bilder, då får du en uppfattning om hur rummet eller lägenheten ser ut, men framförallt får du lite koll på vilken vackra vyer Gardasjön erbjuder. Gillar du inte dessa, kan du välja Comosjön eller Bodensjön, som har ungefär samma förutsättningar.

Mot Bodensjön



Runt Bodensjön ligger det en hel del små städer. Om du vill resa dit så åker du som jag beskrivit till München, där du byter tåg. Från München finns det en hel del avgångar till Lindau, en av de klassiska städerna runt Bodensjön på den Tyska sidan. Kostnaden hamnar på omkring €20 för andra klass, och mellan €40 och €57 för första klass, allt ofta direkt, några avgångar med ett byte i Buchloe. Hela resan tar lite drygt två timmar. Jag uppfattar det som att boendet är generellt högre pris på här, än på andra platser. Räkna med omkring €100 per natt för ett boende hyfsat nära centrum, då talar jag om Lindau.
Friedrichshafen är en annan klassisk stad på den tyska sidan av Bodensjön. Du reser på samma sätt som till Lindau. Och väljer Friedrichshafen i stället, ungefär samma kostnad och reslängd. Det känns som att priserna är något lägre här, än i Lindau.

Mainau – Lennart Bernadotte



För oss svenskar, och för all del många andra, finns Mainau den lilla blomsterön dör i Bodensjön. Lennart Bernadotte, ur den svenska kungafamiljen, hade sitt residens på ön. Det går inte att åka tåg direkt från München, i stället får man ta en liten omväg, och stanna till i Konstanz, där byter man till Lokalbuss, som tar dig hela vägen ut till slottet. Tågresan till Konstanz tar mellan tre och fyra timmar, allt till en kostnad av €30 resp €70, för andra resp första klass.
Vill du läsa mera om Lennart Bernadotte, så har Populär Historia en ganska intressant artikel om hans liv. Läs den gärna innan du besöker slottet, så får du lite mera förståelse.

Åka tåg i Europa

Gardasjön
Gardasjön