Hemresa Bari – Stockholm med tåg

Pariserhjul i Bari, Vi väljer annat färdsätt för vår hemresa.
Pariserhjul i Bari, Vi väljer annat färdsätt för vår hemresa.

Hemresa med tåg från Bari

Hemresa med tåg. Vi sitter i Bari, nästan där den Italienska klackan börjar, och funderar på att ta oss hem, två seniorer, med Interrail. Vi inser att det finns massor av alternativ, här kommer det minst tio olika förslag. Slutmålet är egentligen Visby, där vi bor, man jag visar bara alternativen till Stockholm, därifrån finns det inte så många alternativ till Visby. Plocka det du gillar, och läs alla alternativ, det bör med stor sannolikhet finnas fler, men detta är vad jag har plockat fram för tillfället. Och en del tips på lämpliga övernattningar. Trevlig hemresa.

Tåg är utmärkt för denna hemresa.
Tåg är utmärkt för denna hemresa.

Alternativ 1 – Bari – Stockholm

Dag 1 Tåg Bari – San Remo. 0730 – 1840

Italienska tåg i lite olika format. Det börjar med Frecciarossa, snabbtåget mellan Bari och Bologna. Byten och nytt snabbtåg till Milano, där det blir långsammare snabbtåg till San Remo. Vad ska man i San Remo och göra på en hemresa. Tja, det kan man undra. Vi har varit här tidigare, och ville helt enkelt uppleva staden igen, under några dagar. Bor man centralt, så räkna med en 7 – 900 sek per natt. Om du inte har någon egen anledning till San Remo, skippa den då.

Dag 2 Tåg San Remo – Mannhaim 0653 – 1758

Det blir en lång dag på tåg. Plocka med dig något ätbart. I Manneheim finns det några lämpliga övernattningar strax utanför HBF. Några kan du boka via Booking, andra har skyltat. Om du går ur HBF huvudingången, så har du en taxistation strax till höger. Gå förbi den och sväng vänster i nästa gatukorsning. Rakt fram så har du några hotel, som inte finns på bokningssaiterna. De har ofta bra, eller mycket bra priser.

Dag 3 – Tåg Mannheim – Kiel  0736 – 1434

Åker du i tid, så är du framme ganska tidigt på eftermiddagen. Nu står du inför ett val, ta Göteborgsfärjan hem till Sverige, eller ta en övernattning i Kiel. Stannar du över natten så kan jag rekommendera Hotel am der hörn. Det är en fem minuters promenad från Kiel HBF. Och de serverar en god frukost utan att du behöver boka eller betala extra. Väljer du övernattning, så är det tåg hem som gäller. Den resan fortsätter längre ner på sidan.

Dag 3 – Fortsättning Färja Kiel – Göteborg  1845 – 0915

Det är inte helt gratis att ta denna färja, men du får god mat, en njutbar frukost, och ofta sköna sängar. Överväg att ta denna resa, du är i Göteborg dagen efter, njutbart nöjd, skulle jag tro. 

Dag 4 – Tåg Göteborg – Stockholm

Ta en liten spårvagn från Stenaterminalen till Göteborgs central. Så har du alla stockholmståg som väntar. Tar du SJ går det på omkring 3 timmar, det är så smidigt. MTR-express kör samma sträcka på ungefär samma tid. Men jag tycker att detta bolag numera halkar efter. När jag började åka med dom, så fick man både kaffe och en liten låda med mat, om man valde första klass. senaste turen fick vi inget. Fick köpa en kopp kaffe, av Italiensk modell, dvs en skätt på botten i pyttesmå muggar, men ta betalt kan dom, 30 spänn, kan jag anse vara hutlöst, nära på ocker. Köper du en språngfika på pressbyrån eller liknande, får du åtminstone en mugg med kaffe, så att läpparna blir blöta. Det hinns inte med på kaffet du får på MTRexpress. Numera skippar jag deras tåg, som i övrigt är trevliga och ganska njutbara. Det får bli SJ, igen. Minns Stefan Demerts sång om SJ, gamle vän. Du hittar underhållningen på länken. Stefan Demert & Jeja Sundström-Till SJ 

Alternativ 2 – Bari – Stockholm

Det finns flera som kan tänka sig tåg. Tittar du ordentligt ser du ödlan. Närmare hemresa för honom.
Det finns flera som kan tänka sig tåg. Tittar du ordentligt ser du ödlan. Närmare hemresa för honom.

Dag 1 Tåg Bari – Milano. 0730 – 1505

Hemresa. Italienska tåg i lite olika format. Det börjar med Frecciarossa, snabbtåget mellan Bari och Bologna. Byten och nytt snabbtåg till Milano. Vid denna hemresa, skippar vi San Remo, och har Milano som första stopp. Bo man centralt, så räkna med en 9 – 1100 sek per natt. Vill du inte stanna i Milanao, så har du ju underbart vackra Como en knapp timmes lokaltåg norrut. Eller gillar du F1, så har du ju den lilla staden Monza strax norr om Milano. 

Dag 2 Tåg Milano  – Mannhaim 0743 – 1624

Det blir en lång dag på tåg. Plocka med dig något ätbart. I Manneheim finns det några lämpliga övernattningar strax utanför HBF. Några kan du boka via Booking, andra har skyltat. Om du går ur HBF huvudingången, så har du en taxistation strax till höger. Gå förbi den och sväng vänster i nästa gatukorsning. Rakt fram så har du några hotel, som inte finns på bokningssaiterna. De har ofta bra, eller mycket bra priser.

Dag 3 – Tåg Mannheim – Kiel  0736 – 1434

Åker du i tid, så är du framme ganska tidigt på eftermiddagen. Nu står du inför ett val, ta Göteborgsfärjan hem till Sverige, eller ta en övernattning i Kiel. Stannar du över natten så kan jag rekommendera Hotel am der hörn. Det är en fem minuters promenad från Kiel HBF. Och de serverar en god frukost utan att du behöver boka eller betala extra. Väljer du övernattning, så är det tåg hem som gäller.

Dag 4 – Tåg Kiel – Stockholm 0639 – 1838

Danmark är ju numera en flaskhals. Det kommer troligtvis att bli ganska härligt när man byggt klart tunneln mellan Puttgarden och Rödby, den ska enligt plan stå klar 2029. Vi får se den kanske kan bli klar till 2035, eller så. Oavsett vilket, så bör det bli en betydligt bättre väg för oss som bor i Sverige. Det blir rakt, och inte en massa hinder, bara att gasa. 

Liten bil, litet behov av parkeringsplats. Lätt hemresa.
Liten bil, litet behov av parkeringsplats. Lätt hemresa.

Alternativ 3 – Bari – Stockholm – Via Rostock – Lokaltåg

Hemresa. Det är numera ganska populärt at resa med lokaltåg. Tyskland har redan Deutschlandticket, där du åker hur mycket du vill med lokaltågen. Frankrike inför det 2024, och jag är övertygad om att det kommer flera länder att följa. Här följer ett förslag på resa med lokaltåg på sträckan Bari – Stockholm. Det blir en hel del byten, och det blir säkert en hel del förseningar. Men tänk positvt, lokaltågen har ofta inga som helst restrektioner i form av platsbiljetter och liknande. Missar du ett tåg så kommer hundratals andra.

Delsträcka 01 Bari – Ancona. 0905 – 1809. Här är det tre byten. Övernattar du i Ancona, s ligger det två hotell på andra sidan gatan från stationen.

Delsträcka 02 Ancona – Milano. 0745 – 1435. Som jag skrev under Alternativ 2, så har du både vackra Como och Monza strax norr om Milano, om du nu inte vill övernatta i Milano.

Delsträcka 03 Milano – Offenburg 0725 – 1722. Det är 7 byten. Du åker genom Schweiz, och jag måste erkänna att jag inte har stenkoll på lokaltågen i Schweiz. Du bör kolla upp tipset innan du ger dig iväg. Men enligt DB ska det fungera. Hemresa.

Delsträcka 04 Offenburg – Hamburg 0734 – 1903. Här är det sex byten. Men det är i Tyskland, så du kan åka med din deutschlandticket, den du prenumererar på för €49.

Delsträcka 05 Hamburg – Rostock 0706 – 1044. Du kommer fram på förmiddagen, och har ett hyfsat utbud färjor att välja mellan.

Delsträcka 05 Hamburg – Rostock – Trelleborg

Hemresa. Det här blir en blandning. Först tar du tåget mellan Hamburg och Rostock. En resa på lite drygt två timmar. Därefter blir det att ta sig till färjeterminalen i Rostock, och därifrån färja till Trelleborg. Jag kan inte påstå att färjan tillhör lokaltåget, så det är lite fusk. Jag skriver inga tider, du får massor att välja mellan om du klickar in på respektive bolag, Stena line, TT-linjen. Turen från Rostock C till terminalen är en bit med S-Bahn och sedan åker du direktbuss till terminalen. Ganska smidigt.

Så här skriver TT-line om resan mellan Rostock C och terminalen: Från Rostock centralstation ta spårvagn linje 2 (riktning Kurt-Schumacher-Ring/Dierkow) och linje 3 (rinkting Dirkower Allee) till hållplatsen ”Rostock-Dierkower Kreuz”. Därifrån ta busslinje 19 (riktining Seehafen Fähre) eller busslinje 49 (rikning S Lütten Klein) för att komma till hållplatsen ”Seehafen Fähre”.

Delsträcka 06 Trelleborg – Stockholm C

Hemresa. Hemma i Sverige igen, så gäller det “bara” att leta efter lokaltågen. I Trelleborg är det enkelt, det är skånetrafiken som fixar allt. Mitt förslag är att du åker till Hässleholm, där du kan byta till Krösatåget där du kan välja två vägar. Antigen åker du till Tranås och byter där, eller så åker du till Linköping, via Kalmar, och byter där. Tredje delsträckan i Sverige går mellan Tranås/Linköping och ev ett stopp i Norrköping, och du åker Östgötapilen. Du kan ta dig till Linköping, med Krösatåget och sedan byta till Mälartåget för sista delsträckan till Stockholm.

Åker du lokaltåg hela vägen genom halva Sverige, så kan det vara läge för en övernattning. Norrköping – Linköping eller Jönköping kan kanske vara lämpliga ställen, eller varför inte vackra Värnamo. Det finns en hel del att välja mellan. 

Jag lovade tio olika förslag på hemresa från Bari, jag ska fylla på den här sidan så småningom. Nu måste jag dock ta mig iväg och skaffa lite sittplatser, så att vi verkligen kommer iväg hemåt. Du kan läsa om denna resa på Höstresan 2023 – så här blev det.

Fiskebåtar i Ancona. Hemresa tar längre tid om vi använder dessa fakoster.
Fiskebåtar i Ancona. Hemresa tar längre tid om vi använder dessa fakoster.