Interrail – Seniorer

Interrail i Europa. Kan ta dig till Kroatien.
Interrail i Europa. Kan ta dig till Kroatien.

Jag tycker Interrail är bland det absolut bästa uppfinning man har lyckats fixa för tågresenärer. Tågresa i europa. Och framförallt för mig och hustrun, som numera är seniorer. Om man ska åka tåg från plats A till B så kan man kika in på lämplig hemsida och boka upp sin biljett. Men om man är som hustrun och jag, då vi kommer till en plats, och känner att det här vill vi se mera av, då stannar vi. Åka vidare kan vi göra senare. Vi är en aning impulsiva kan jag avslöja. Visst kan vi köpa biljetter till nästa tåg på stationen. Men de har ju flygmodell på många tåg numera, som då gör att priset höjs hela tiden fram till avgång, om det är få platser kvar. Det är ett fenomen vi kan tacka datorn för, den håller ju reda på hur många biljetter som är sålda, och är programmerad att ändra priset, så att tågbolaget ska få maximal inkomst. Det kan räknas till en av de nya sätten att tjäna pengar. Och att spara pengar. Vet man att man ska resa, men boka då biljetten så snabbt som möjligt. Då får du ofta bäst pris.

Interrail - bara på tåg!
Interrail – bara på tåg!

Interrail – underlättar

Ofta kan du bara leta efter vilket tåg du vill åka med, kliva på, ta en ledig plats, och åka så långt du vill. Det händer dock att vissa tåg är ganska fullbokade och då behöver du en sittplatsbiljett för att vara säker på att få en plats att sitta. Att stå mellan Stockholm och Malmö eller mellan München och Bari är ingen önskedröm, det kan jag lova dig, utan att du behöver prova själv.

Vilket Interrail ska du välja?

Interrail kan ta dig till Kroatien.
Interrail kan ta dig till Kroatien.

Är du senior som vi är så är det tio dagars resa på två månader ett av de kort som jag gillar. Fast det börjar numera bli lite ont om tid, så jag funderar på att räkna resdagar lite bättre och kanske i stället köpa två kort vardera. Fyra eller fem resdagar inom en månad låter lockande. Dock kan vi resa ut under fem dagar, och stanna på den plats vi har valt exakt så länge vi vill. När det så är dags för hemresa, då aktiverar jag det andra kortet, och vi får fem nya resdagar.Den modellen kostar visserligen omkring 2000 sek mera, men det ger en betydligt större frihet om jag vill stanna länge på en plats. Det finns trots allt behagliga platser ganska långt ner i Europa, där man kan hyra en lägenhet för rimliga pengar. Att köpa en lägenhet det är inget val för vår del, vi gillar inte att binda upp oss på det sättet.Vi vill kunna sitta hemma i soffan och klura på lämpliga resmål, och sedan se om det verkligen är genomförbart.Då är resan en riktig upplevelse. 

Interrail till vackra Kroatien.
Interrail till vackra Kroatien.

Komma snabbare fram!

Du kan använda ditt Interrail till att åka nattåg, och därmed komma fram lite snabbare. Jag tycker dock att resan i sig är en upplevelse, så jag vill verkligen se vad som händer utanför, se hur landskapet förändras allteftersom jag åker. Passera bergen i Österrike, eller Schweiz, det är i sig en upplevelse. Kanske inte genom Österrike då konduktören kommer och vill ha en extra avgift på tio eller femton Euro beroende av vilken klass du åker i.Jag vet ännu inte vad det är för avgift, jag har i och för sig bara råkat ut för den när vi åkte till Italien. Därefter undviker jag sträckor liknande denna. När vi åkte hem på den resan så åkte vi via Schweiz och då var det ingen sådan avgift. Erfarenhet kallas det.

Allt går inte på tåg?

Interrail, inte för fiskmåsar!
Interrail, inte för fiskmåsar!

Att åka tåg har ibland lite begränsningar. Jag menar att det inte alltid finns spår som tar fram tåget, då får man i stället flytta sig till en buss. Vissa länder har buss permanent, mellan en del platser, andra länder har bussen som ett komplement. Det senare kan jag tycka är bra, för det händer ju att både spår och tåg behöver underhållas, och att då helt ställa in är ingen bra lösning, bättre då med några bussar.

I Zadar, Kroatien, där jag befinner mig nu när jag skriver detta, har man ingen som helst järnväg, vare sig från huvudstaden Zagreb eller vidare söderut till exempelvis Split och Trogir, städer som står på vårt reseprogram. Nu är i och för sig dagens bussar ganska bra, det finns toalett, men den är sällan öppen. Det är ofta chauffören som ska städa, och om ingen använder den, så slipper han ju städa, alltså låser han toaletten, ett otyg.

Interrail, i zadar kan du lyssna på havstrappan.
Interrail, i Zadar kan du lyssna på havstrappan.

Mellan Zagreb och Split finns det tåg, det är ett tåg om dagen i vardera riktning, men det räcker, åtminstone för oss. Vi åker inte så ofta tåg i Kroatien, eller på Balkan överhuvudtaget, så det ska bli väldigt spännande att se hur det fungerar när vi vänder hemåt igen, om en månad eller så. Vi kommer förmodligen att stanna i Zagreb några dagar, och titta närmare på den lilla fina huvudstaden, innan vi ger oss iväg hemåt, där det blir stopp på en del Julmarknader. Tänk dig vilken kombination, sommar, sol och varma hav tillsammans med julmarknader på samma resa, det får du nog bara om du åker tåg och Interrail, för då behöver du inte bestämma exakt vart du ska åka eller vilka julmarknader du vill besöka, inte ens vilket hav du vill doppa dina fötter i! Det kallar jag valfrihet.

När ska du åka med Interrail?

Du kan välja själv när du vill åka. Vill du åka en stekhet sommardag så gör du det, men å andra sidan, då kan det ju vara ganska många fler som kommit på samma sak. Vem minns inte den senaste tyska sommaren? Det var då som Tyska regeringen förväntade sig att människorna ville ut och resa igen, efter inlåsningen för pandemin. Man ville undvika allt för mycket biltrafik, och därmed utsläpp. Då var det någon klurig, om det var politiker eller tjänsteman vet jag inte, men vederbörande kom på den briljanta idéen att vi säljer periodbiljetter till folket så att de i stället för bilen kan ta tåget. Resorna skulle bara gälla på regionaltåg i Tyskland. När priset sattes, så satte man det lågt, €9 per person. I Princip för en svensk hundralapp kunde du åka exakt hur mycket du ville inom Tyskland, under en kalendermånad, juni, juli eller augusti. Det satte ju verkligen fart på folks önskan om komma ut, så pass att vissa tåg blev så överfulla att man fick kalla på polis, för att få en del människor att lämna tåget, och ta nästa. Regionaltåg har ju den fördelen att det ofta kommer ett nytt inom rimlig tid.Att det här blev en succé går inte att ta miste på. Nu säger man att man ska ha samma grej kommande sommar, men man höjer priset ungefär fem gånger. Ett periodkort kommer att kosta €49 efter vad jag har hört. Jag tror ju inte att den summan dämpar folks intresse för att åka, snarare tvärtom. 

Interrail - kan du åka tåg i Bulgarien.
Interrail – kan du åka tåg i Bulgarien.

Gynnar det Interrail?

Som svar på den frågan tror jag mig kunna säga ett stort Ja. När folk får upp ögonen för att resa, och att resa med tåg, så är det nog inget som hindrar att de även skaffar biljetter för snabbtågen. Tänk dig vilka möjligheter nu Interrail har. Du skaffar en biljett, och så åker du i 33 europeiska länder, ibland mot ett lite tillägg då i form av sittplatsbiljetter. Slå dig sedan ner, för egen del föredrar jag fönsterplats, och så följer du med i naturen, det som sker utanför fönstret. Ibland dyker det upp en station, då vet du också exakt var i europa du befinner dig, och det kan ju vara uppmuntrande.

Tja, det är bara att skaffa Interrail, en karta och lite guideböcker!

När du väl bestämt dig att du/ ni vill prova på detta fenomen, då plockar du fram kartan, och pekar vart du vill åka. Gå sedan in i soffan, lägg dig ner, med dina guideböcker, och läs på om platsen. Om du gillar platsen även när du reser på dig, då vet du att det är dags att plocka fram Internet och se hur du åker dit. Det brukar finnas ett antal alternativ. För egen del har jag satt upp fyra fem hubbar, dit jag vet att det är enkelt att åka. Utifrån vilken hub som ligger närmast mitt slutmål, så letar jag efter den sista biten ofta via lokalt tågbolag. När allt detta är klart sammanställer jag och ser hur många resdagar jag behöver, och skaffar Interrail efter det. Fast i ärlighetens namn, så har jag inte gjort de två senaste gångerna. Det var extrapris på Interrailkort, det första köpta jag egentligen utan att hustrun var med på det. Vi hamnade längst ner i Italien, i Lecce. sedan blev det lite flera platser på hemvägen, det var då jag kom på att de hade nästa rabatt, så jag köpte ytterligare var sitt tiodagars. Det blev lite mera funderingar om när och var vi skulle åka, till slut bestämde vi oss för den här nuvarande resan, Kroatien och Julmarknader. 

Ute i Två månader

Interrail - Du kan stanna i Hamburg om du vill
Interrail – Du kan stanna i Hamburg om du vill

Vi är ute i två månader, det är bara det som begränsar oss på den här resan. Innan vi åkte hade vi bestämt att bo en månad i Zadar, jag hade hittat en liten lägenhet i gamla stan, som passar utmärkt. Det enda jag saknar är en balkong eller uteplats, men man kan inte få allt. Vi hade nästan tre veckor kvar när den här tiden var över. Så vi bestämde oss för vår favorit i Kroatien, Split. Nöjd med beslutet började vi leta bostad. Första gången vi besökte Split hyrde vi ett litet rum med en underbar uteplats, och vi har faktiskt letat efter denna plats sedan dess, utan att hitta den. Nu dök den helt plötsligt upp. Jag bokade direkt. Tyvärr går det ju inga tåg mellan Zadar och Split, jag tror man kan åka färja, men det vet jag inte. I stället kollade jag på bussar.Jodå det fanns ganska många avgångar, vi bestämde oss för att åka ganska mitt på dagen. Så nu är ytterligare tolv dagar inbokade på denna resa. Från Split kan vi åka tåg, vi tänkte stanna några dagar även i huvudstaden Zagreb. Och efter det blir det hemåt, då via Tyska och Belgiska julmarknader, kanske en fransk. Vi vet inte, ännu. Det är fördelen med Interrail, man behöver inte ha järnkoll på hela resan, ta det lite efterhand, det som du blir sugen på. 

När påbörjas nästa planering

Ja det kan jag inte riktigt säga. Den kommer på lite då och då, Det dyker upp någon liten ort, som kan vara lockande, jag läser på lite, är den ännu lockande så meddelar jag hustrun. Hon gör sina kollar, och så kanske vi bestämmer att där vill vi vara ett tag. 

När ett sådant beslut är taget, så gäller det att lista ut när? Vi är båda seniorer, så vi är inte så där väldigt tidskänsliga, annat än att vi vill vara hemma på sommaren. Vi skaffade oss husvagn förra sommaren och där vill vi vara så mycket det går. Mn resten av året kan vi resa i princip när som. Som du förstår undviker vi högsäsong, av minst två anledningar, dels är priset betydligt högre på boenden och mat, dels brukar det vara betydligt flera besökare. Jag ska inte säga att vi är ensamvargar, men det är ju kul att kunna komma fram och förbi.

Vi besökte Rom, Italien här i Mars månad. Och lyckades pricka in samma helg som Rom maraton avgjordes, vilket innebar att staden, som i vanliga fall är ganska full av besökare, fick ta emot ytterligare cirka 300 000, 90 000 löpare och vare löpare hade drygt 2 medföljare, så snacka om trångt. Sådana saker bör undvikas.

Vi har nu försökt åka på eftersäsong. Är vi i södra Europa, så är det uppvärmt, och solen värmer ännu ganska väl. Här i Zadar, där vi nu befinner oss, är det, idag, som är slutet av oktober, 25 grader mitt på dagen, och kanske tio på natten, alltså svensk sommar i det närmaste.

Boka in huvudbostaden

När vi nu bestämt var och när, så tilltar nästa del. Kolla resan och boendet. Vi bokar inget förrän vi vet att vi kommer fram och att vi har något rimligt ställe att bo på, under större delen av vistelsen. Vi vet ju med oss, att vi troligtvis kommer att vilja besöka andra platser på denna resa, så att göra en detaljplanering för hela resan, det är inget för oss. I stället tar vi det från den plats vi befinner oss, och kommer på vad vi vill uppleva senare. I Just den pågående resan, kom Split fram i går. Visserligen har vi haft Julmarknader på önskelistan sedan vi började planera, men inte vilka städer att besöka. Det är väl ännu inte helt klart vilka det blir, några önskemål har vi lagt fram. Belgien har några fina städer, som vi länge varit lite sugna på, så jag skulle tro att antingen Antwerpen, Gent eller Brygge kommer att få ett besök, kanske flera. Vem vet, inte vi i vart fall. När vi kommer hem kan jag berätta vilka vi besökte.

Kanske Stockholm

Vi har båda bott i huvudstaden, numera bor vi i Visby, men vi har aldrig besökt julmarknaden i Gamla stan. Vem vet, det är kanske något vi prickar av i år. Vår tågresa ska sluta i Stockholm, och sedan tar vi pendeltåg och färja till Visby.

Skaffa Interrail

Som du säkert förstått, så är det egentligen bara att hålla utkik. När man ger lite rabatt på Interrailkortet, så är det att smyga in med sin beställning. Sedan har du elva månader på dig innan du måste börja resa, Utmärkt. För egen del har vi köpt tio dagar på två månader, men jag börjar tycka att det begränsar oss en del, så jag funderar på att köpa två kort till oss var, ett för utresan och ett för hemresan, den senare behöver då påbörjas elva månader efter det att vi köpt korten. Å andra sidan, nu när det är så smidigt att köpa via nätet, så kan jag ju avvakta att köpa interrail som vi ska ha på hemresan. I stället köper jag det när jag vet att vi ska åka hem. Då får jag visserligen betala fullt pris, det kan inte skilja så där himla många kronor, den vanliga rabatten brukar vara tio procent, så det är den summan jag får betala extra för den friheten att inte behöva fundera på när vi ska åka hem. Ja, nu ska vi nog inte hoppa lika högt som man kunde göra i våras, då Interrailkorten såldes med 50% rabatt. Man firade ju att det var femtio år sedan Interrail infördes, och så ofta firar man inte femtioårskalas. Det är knappast troligt att man ger sextio procents rabatt när man om tio år firar sextioårskalas. Den som lever får se.  Å andra sidan, kan du åka tåg i stort sett hela Europa, för någon liten tusenlapp, då ska du verkligen passa på. Europa har så hiskeligt mycket att visa upp.

Här gäller Interrail

Interrail Global Pass är giltigt i Danmark, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Schweiz, Österrike, Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Tjeckien, Slovakien, Polen, Ungern, Rumänien, Slovenien, Kroatien, Bosnien/Hercegovina, Serbien, Montenegro, NordMakedoninen, Bulgarien, Grekland, Turkiet, Estland, Lettland, Litauen, Norge och Finland