Backspegel för husvagn

Husvagn. Det här är kanske lite knepigt att jag skriver om på min sida om tåg. Men jag har en känsla av att om du gillar att åka tåg, så är du även intresserad av att bo i husvagn eller kanske husbil. Har du husvagn så ska den transporteras, och det har ju sina regler. En är att du måste kunna se bakåt när du kör, och då även när du backar. Rätt inställda backspeglar löser detta problem. Du kan knappast använda bilens ordinarie backspeglar, de räcker ofta inte till.

Hur behöver du kunna se för att du ska följa lagen?

Det finns en hel förordning på hur du ska kunna se bakåt, för att det ska vara godkänt. Om jag förenklar det hela så ska du kunna se sextio meter bakom fordons ekipaget, tio meter från mittlinjen. När jag tog körkort vill jag minnas att man skulle kunna se en punkt som var 20 meter bakom, men bara fyra meter ut från vagnens kant. Det kanske blir samma linje, jag har inte mätt upp det hela. Du kan läsa förordningen på Transportstyrelsen.Leta efter sidan 173, så hittar du det, kanske inte i klartext, mera på byråkratsvenska. Lycka till.

De som säljer backspeglar har i vart fall kravet på sig att speglarna ska vara typgodkända. Sedan kan man ju fundera på om du vill ha en förlängning av ordinarie backspeglar, eller om du sätter backspeglarna på framskärmen. För egen del föredrar jag den senare modellen, då behöver jag inte vrida på huvudet så mycket, och ändå ha koll på vad som händer bakom mig. Följ länken så hittar du ett par utmärkta backspeglar för framskärmarna.

Köra med husvagn!

Det är egentligen inte speciellt svårt att köra med husvagn, i vart fall inte framåt. Husvagnarna av idag är så pass följsamma att de enkelt följer med så länge du inte gör en massa snabba rörelser. Det kan bli lite besvärligare om du ska backa, något som du ofta behöver göra om du ska in på en camping. Då är ju mitt tips helt enkelt att du kopplar på din husvagn, och kör ut på någon öppen plats, en stormarknad parkering. Och där lägger du någon liten timme på att backa. Inom en mycket kort stund kommer du underfund med hur det hela fungerar. Små rattrörelser är tipset och backa sakta. Du har snart läget under fullständig kontroll. När du väl har läget under kontroll, så känner du dig betydligt säkrare. Du vet att om du skulle hamna i en situation, där du behöver backa en bit för att ta dig loss, så fixar du det utan problem. 

Fastnade med bil

Jag kan berätta en liten historia, när vi körde bil ner till Kroatien. Jag tror det var första gången vi var i Split, och kom in i gamla staden från fel håll. Vi hade bokat en lägenhet, nära centrum. Problemet var när vi kom, så smalnade gatan ordentligt, den såg ut som en kil. Och efter ett tag så insåg jag att vi kommer att fastna här om vi fortsätter. Då hade jag ingen husvagn, bara en liten Ford Focus. Det gick absolut inte att vända, så jag fick backa ett bra stycke innan vi var ute på körbar väg igen. Sedan lärde vi oss att köra runt, och hamna nere vid hamnen, och därifrån var det ganska enkelt att ta oss till vår hyrda bostad. Jag tror det hade varit något besvärligare om jag hade haft en husvagn bakpå bilen. Å andra sidan hade vi säkert inte kört så långt, utan avbrutit innan det blev smalt. Minnet är dock ganska skoj, i vart fall nu när jag sitter hemma och skriver det här. Då var det kanske inte riktigt lika kul. Det var GPS som tog oss fel.

Grilla med klass

Om du åker med husvagn, så behöver du ju även kunna laga mat med klass. Här är en som verkligen levererar både med kol och gasol.