Interrailkort 2023. Nu är det januari, nytt år, nya upplevelser står för dörren.
Har du lagt fram europakartan på köksbordet och börjat planera? Om inte får du här några tips på vart ditt Interrailkort kan ta dig under 2023. Mina rekommendationer finns under respektive månad, och det är avresedatum jag placerar i månaden. Sedan beror det ju lite på hur länge du vill stanna. Väljer du till exempel Pula i Kroatien eller Trieste Italien, så är kanske inte Januari den bästa månaden för besök, det finns andra resmål som jag kan tycka vara bättre. Nåväl här är mina tips. Förslag på tåg utgår från Hamburg, dit jag tror du enkelt vet hur man kommer. Interrailkort för seniorer kan du läsa mera om här.Från Stockholm kan du åka på flera sätt, numera nattåg med SJ eller Snälltåget. Men du kan även åka dagtåg från den svenska huvudstaden, det tar ganska exakt tolv timmar. Vill du undvika Hamburg, så kan jag rekommendera Kiel, Ett litet regionaltåg ofta från Neumünster eller Rendsburg. Väljer du att byta i Neumünster så åker du lite omvägar, Rendsburg är mera rakt på. Varför ska du välja att övernatta i Kiel i stället för Hamburg. Jag skulle vilja säga att du enklare får bra hotellrum för rimliga pengar i Kiel. Det finns bra och rimligt prisvärda hotell även i Hamburg, men kommer du fram på kvällen eller tidig natt, så kan det vara lite knepigt att gå genom en del kvarter i närheten av stationen. Framförallt om du vill bo på Novum style hotel, som är ett utmärkt hotell att övernatta på. Det tar omkring 10 – 15 minuters promenad, att nå hotellet. Du åker TAXI för max tio EURO.
På andra sidan hauptbahnhof ligger Intercity, enklare att promenera till, men något högre pris. I Kiel har du Hotel an der Hörn, som har både bra priser och har frukost inkluderat. Det tar tio minuter från HBF med en lugn promenad. Kommer du sent så har dom nyckelskåp. Detta är min favorit när jag reser söderut med tåg, och behöver en övernattning. På morgonen tar du regionaltåget till Hamburg, som är den stora stationen för utresa.

Interrailkort i Januari
Vad vill du ha, storstad eller bad? Vad gäller bad så finns det egentligen tre länder att välja mellan, Grekland, Spanien och Portugal. Alla tre är egentligen höst resemål enligt min åsikt, det är då haven värmer upp kustvattnet och det är ofta badvänligt långt in i November, kanske december. Jag sätter dessa tre länder i November. För storstäder skulle jag rekommendera Rom Italien, Sevilla Spanien. Båda har ett ordentligt utbud av besöksmål, och det är hyfsat varmt. Jag ska inte säga att du ska kränga på dig shorts, men åtminstone en lättare vårjacka klarar sig.
Rom – Italien
Här kan jag tycka det finns lika många hotell som det finns romerska lämningar. På min hotellsajt listar man nästan 2500 boenden. Vi bodde på Ginevra Palace Hotel, ett förorts hotell. Men det gick bra att ta sig fram och åter till centrum med tunnelbana och en liten busstur. Passa dig bara för ficktjuvar i de centrala delarna av Rom, de florerar likt myggen i norrland en midsommarafton. Framförallt på tunnelbanan, och bland de stora besöksmålen, Colosseum, Spanska trappan och Fontana di trevi. Lägg därtill att försäljare som är lika intensiva som en narkotikahund som fått lukt på något. Hunden gillar jag försäljaren kan jag avstå ifrån. Jag tröttnade på en kille, han skulle sätta på mig ett armband som skulle vara helt gratis, jag skulle få det bara för att jag kom från Sverige, och var så vacker. Tjena. Så fort han hade fått på armbandet så ville han ha några coins, hans familj bodde i något afrikanskt land, och de svalt. Jag påminde honom om löftet om att det skulle vara gratis, men det hade han glömt, så då började jag plocka av armbandet, men då blev han helt tokig. Hur kunde jag göra det när jag fick det av honom helt gratis. Han förstod inte rundgången i det hela. Till slut så vände jag på klacken och gick därifrån. Han stod kvar, visserligen skrek han åt mig, men på något språk som jag inte förstod, så jag brydde mig inte. Han tystnade efter ett tag.Jodå, jag har ännu armbandet, det ligger här på mitt skrivbord. Tillverkningskostnad kanske en krona, så hade han fått några EUROs så hade han gjort en kraftig vinst, dock icke på mig. Han valde fel person, jag hatar armband och annat tjafs runt mina handleder och halsen. Inte ens kära hustrun har fått sätta på mig en ring. Jag avstod min när vi gifte oss, och sa att hon fick välja en större ring. Hon blev nog lite glad åtminstone. På samma sätt plockade jag av min klocka som jag fick när jag fyllde sju eller något sådant. Jag har aldrig haft någon klocka. Jag har klarat mig bra ändå, jag kom alltid i tid till allt jag bokat. Numera tar jag ibland hjälp av mobilen.

ROM se upp med dessa försäljare och ficktjuvar. Jag kommer inte att besöka staden igen, i vart fall så länge detta dravel får finnas kvar utan att myndigheterna gör något. Rom är i övrigt en trevlig stad med många sevärdheter, men som skrivet, en massa dravel, också.
Resa till Rom med tåg.
Om du utgår från Hamburg, så skulle jag åka via Basel, Bern och Milano. Väljer du vägen Hamburg – München – Bologna och Rom så får du räkna med extra avgiften när ni passerar Österrike. Tio Euro per person i andra klass, och femton i första klass. Det slipper ni om ni väljer det första förslaget. Resan tar omkring 20 timmar, så det är ju läge för övernattning. Både Bazel och Bern ligger i Schweiz, där vet jag av erfarenhet att kostnadsläget är högt, så även på hotellrummen. Jag hittar ett i Bern för 1200, det är det billigaste. I Bazel är det något lägre priser, från 900. Du kan åka vidare till Milano, där du anländer omkring 2100, och ta en tunnelbana ut till SanSiro, där det finns ett Hotell B&B, för knappt 700 kronor. Letar du andra platser i norra Italien, så ligger ju vackra Coma längs vägen. Men där stannar inte tåget, så du får åka till Milano, och sedan 45 minuter tillbaka. Men du hittar ett flertal hotell för en femhundring. Valet är ditt.
Sevilla – Spanien
Likt Rom är sevilla en stad med mycket kultur, denna gång är det spansk kultur. Sedan ligger staden ganska långt söderut. Jag ska inte säga att värmen har kommit fram ännu, men den är på väg, du kommer att känna vissa dagar att den sydländska värmen är på gång. I Sevilla finns det betydligt färre hotell, men en fördel är att kostnaden för ett hotellrum av hyfsad kvalité börjar från omkring 500 kronor per natt för ett DR, i många fall inklusive frukost.

Resa till Sevilla med tåg.
Tyvärr har Sevilla den nackdelen att det tar en stund med tåg, närmare 25 timmar, så du bör ju ha åtminstone två om inte tre övernattningar på vägen. Nu har jag läst tidtabellen ganska slarvigt, men dessa städer kan ju vara lämpliga övernattning. Lyon, Girona eller Barcelona, Den första sträckan Hamburg -. Lyon ´tar omkring 10 timmar, Lyon – Girona, sju och Girona – Sevilla åtta timmar. Den sista sträckan åker du över den spanska huvudstaden, och det är alltid ett trevligt stopp.
Interrail i Februari
Lecce – Den gula staden
Om du väljer att åka under andra halvan i Februari så är Lecce ett förslag. Den gula staden, som den kallas. Kalkstenen som de flesta husen är byggda av kommer från utkanten av staden, och har en gul nyans. I Staden finns en del avtryck från Romarriket, bland annat en Amfiteater.

Bari kuststaden
Bari är en blandning av gammalt och nytt. I den nyare delen har du allt moderna, med de senaste modet, i kläder skor och det du behöver. Men som kontrast finns den gamla staden kvar, mycket väl värd att strosa omkring in.

Interrailkort till södra Italien
Både Lecce och Bari ligger på samma linje, jag har för mig det tog nästan en timme längre till Lecce. Men det går utmärkt att åka tåg hela vägen, Från Hamburg tar det omkring 25 timmar, så det kan vara på plats med ett par stopp. Vi valde München och Bologna. Det du ska vara observant på här är den extra avgift du råkar ut för när ni åker över Österrike med Interrail. €10 för de i andra klass, €15 för första klass. Jag har ännu inte fått någon förklaring till varför, det är bara att betala, annars blir du utslängd på någon österrikisk alptopp, och det är kanske inte det man ser fram mot en ljuvlig februaridag. .Om du läser resan till Grekland i november, så har jag nämnt ett antal trevliga övernattningsställen i både München och Bologna.
Interrail i Mars
Franska rivieran, med klassiska städer som Cannes, Marseille och Nice. Kanske en tur till Monte Carlo.
I mars så är det dags att jaga lite värme. Jag var inne på det en del även i Februari, men nu i Mars tycker jag man kan kräva lite anständig värme. Franska rivieran brukar vara ett säkert kort, och varför inte ta i ordentligt när vi ändå är igång. Marseille kan vara lite hård, du bör kanske ta det lite lugnt i staden om du är ensam.Men det handlar också om att välja rätt plats. Är du i vissa hamnkvarter så kan mycket hända, medans om du rör dig Å andra sidan den franska näst huvudstaden var i vart fall kulturhuvudstad så sent som 2013. Då inledde man ett jobb att tvätta bort stämpeln av kriminalitet. Sedan kan man ju alltid diskutera om Marseille tillhör den franska rivieran. En del säger så, andra vill inte räkna staden hit.

Côte d’Azur, nu börjar det brännas, vi börjar i Saint- Tropez, den lilla fiskeläget som efter andra världskriget utvecklades till kändisarnas badort nummer ett. Här kan du, om du känner igen dom, träffa kändisar ur världens jetset. För egen del tycker jag det är lite plastigt, så jag avstår, och åker till nästa stad. Cannes. Om du åker hit i Mars, så är du något tidig. Den berömda filmfestivalen tar sin början i slutet av Maj. Å andra sidan, det kan vara ganska skönt att vara här redan i Mars, då kommer man fram, utan att behöva stångas med en massa människor. Du har tvillingstaden Antibes, i princip en kvällspromenad bort. Och fortsätter du så dyker nästa stad upp. Nicce. Nästa stad på rad är ett eget litet land, Monaco. Även här hettar det till först i slutet av Maj, då det klassiska F1 loppet går av stapeln. Har du inget bokat hotell, så är det knappast någon idé, de flesta hotell är fullbokade tio år framåt, den sista helgen i Maj. Gränsen till Italien dyker snart upp och strax innanför hittar du San Remo, där vi svenskar har en liten koppling. Det var nämligen här som Alfred Nobel tillbringade en tid. Han har ett eget hus i staden, ett hus som idag är museum. San Remo är ju de som skickar massor med blommor till nobeldagen i Stockholm, den 10 december. Du förstår säkert varför när du ser alla de blomsterträdgårdar som finns i eller i närheten av staden.

Interrail till Rivieran
Det är ganska lätt att ta sig till den franska rivieran. Men det tar lite tid. Räkna med drygt ett dygn och mer därtill. Byte i Paris, dit det tar omkring nio timmar, från Hamburg, och från Paris till Marseille tar det lite drygt fyra timmar. Sedan kan du åka tåg längs kusten och dyka på de övriga städerna efterhand. Du åker franska Regionaltåg. Det som är lite problem är ju att tågen inte är så synkade, det kan bli långa väntetider på stationerna.
Interrail i April
En härlig västkustresa med Amsterdam, Haag och Rotterdam. I Belgien hittar du klassiska städer som Antwerpen, Brygge och Gent.

I April bör solen och värmen ha kommit till de trevliga städerna i Nederländerna. Amsterdam, med Keukenhof, den stora blomsterparken som har öppet två månader per år. Den brukar öppna i slutet av Mars och stänger i mitten av maj. Så April är ju perfekt, då har du lite drygt sju miljoner vårlökar som blommar, mest är det tulpaner, men det finns en hel del annat, sådant som man knappt visste att de fanns. Mellan Haag och Rotterdam hittar du den lilla staden Delft. med en porslinsfabrik. Eller rättare sagt, fajans. Så vad är det nu för skillnad mellan porslin och fajans. Den senare har en mera porös lermassa, som man täcker med en vit tennglasyr och även dekorerar. Porslin har en massa som mestadels består av kaolin (en vit plastisk lera från Kina). Beroende av vilken typ av porslin vi ska ha så blandar man i olika tillbehör, och får därmed olika egenskaper.
I Belgien har du att se fram mot besök i den gamla medeltida städerna, Antwerpen, Brygge och Gent. Jag tycker ingen går före någon annan av de här tre. De har var och en på sitt sätt en väldig charm, som ska upplevas. Och du har ju ett sparkapital om mina förslag inte gillas, huvudstaden Bryssel, en stad som alltid är mottaglig för besök.
Interrail till Nederländerna och Belgien
Mellan fem och åtta timmar når du alla de städer som jag räknat upp ovan. Även porslinsstaden Delft når du med tåg, regionaltåg från i första hand Rotterdam.
Det är ganska höga priser på hotell i de städer jag har räknat upp, utom i Delft, där du kan bo på Campanile Hotel & Restaurant för lite drygt 700 sek på natt. Hotellet har den fördelen att det ligger strax bredvid järnvägsstationen i delft.
Interrail i Maj
Grannländer som Norge och Finland med tåget. Från Oslo kan du ta dig till Bergen ute på den norska västkusten. Men du ska givetvis åka norrut. Norge är känt för att ha några av världens vackraste tåglinjer. Bergenbanan och Flånbanan är två. Men åker du norröver, så har du ju det norska landskapet hela vägen upp i nordligaste Norge. Till skillnad mot när du åker Hurtigruten, båtresan från söder till norr, så upplever du mestadels samma sak, fast nu på land. Jag har inte gjort dessa resor, ännu, det står på önskelistan, så det här förslaget har jag plockat från annat håll.

En resa mellan Oslo och Trondheim är en resa alla vill göra, i vart fall de som samlar på upplevelser.
I Finland passerar du Rovaniemi, tomtens hemstad, Nu är det visserligen ett förslag på resa i Maj, men tiden går fort, och om du lämnar önskelistan snabbt, så kanske han hinner med dina önskemål.

Interrail i Norge och Finland
Det är inga problem med att åka tåg med Interrail i något av våra grannländer. Ibland behövs platsbiljett. Surfa in på respektive nationellt tågbolag så får du info. Norge, Finland.
Interrail i Juni
Baltikum, Tallin, Riga och Vilnius.

Våra östliga grannländer vill gärna ha lite besök. De här städerna kan du besöka även mitt i vintern, det är säkert 25 grader kallare, men med rätt kläder får du härliga upplevelser. Börjar du i Tallin, som tidigare hette Reval, så har du en medeltida stad, som ingick i Hansan. Sedan 1997 finns gamla stan med på UNESCOs Världsarvslista och Tallin var Europas kulturhuvudstad 2011. Bara det gör att det är värt ett besök.
Riga grundades ungefär samtidigt som Tallin, tidigt 1200-tal. Man var med i Hansan, och gamla stan finns med på UNESCOs Världsarvslista. Då förstår du att även denna kuststad är väl värd ett besök.
Drygt 100 år senare grundades den tredje staden i Baltikum, Vilnius. Andra likheter med de båda övriga baltiska huvudstäderna är att man har en del av staden på UNESCOs Världsarvslista och att man har varit kulturhuvudstad (2009). Det är en medeltida stad med en struktur liknande de övriga medeltida städerna. Medeltemperaturen i juni hamnar lite drygt 21 grader, alltså en ganska behagligt värme, för att strosa runt och bekanta sig med staden.
Interrail till Baltikum
Varje land har sin egna tågbolag. Men du kan boka allt på intercity.pl, det polska bolaget.Du hoppar Hamburg på denna resa, utan istället börjar du på färjan, från Stockholm. Ibland går det kryssning till Riga, men de flesta som vill göra den här turen ska nog börja i Tallin, så en färja dit. Eller om du vill uppleva än mera så börjar du med en färja till Helsingfors, även det en alldeles underbar stad. När du är klar med Helsingfors tar du färjan som går till Tallin. I de baltiska länderna åker du tåg. När du är nöjd, så har du flera vägar att ta, dels kan du ju åka tillbaka, och ta färjan från Tallin. Från Ventspils i Lettland går det färja till Nynäshamn. Är du i Litauen, så går det numera färja mellan Klaipeda och Karlshamn i Blekinge. Därifrån kan du enkelt ta dig ut på stambanan och fortsätta bekvämt till Stockholm, där vår resa startade. Andra alternativ hem är ju tåg i Polen och norra tyskland. Välja en av hamnstäderna som tar dig till Sverige, och fortsätta med tåg till Stockholm. Du kan kliva på färjan i Polska GDansk, eller Tyska Sassnitz. Vidare finns det färjan från Rostock, Lübeck och Wardermünde. Men när du ändå är så här långt, då kan du ta dig till Hamburg eller Kiel, och ta ordinarie tåg till Stockholm. Är du i Kiel, så går det färja till Göteborg, där du kan hoppa på tåget till Stockholm. Både SJ och MTRExpress kör ju den linjen.
Interrail i Juli
Storstäder Wien, Bratislava och Prag. Riktig sommarmånad, och då blir kanske mina förslag på storstäder inte så där väldigt lyckade. Gillar du inte detta, så ta dig då till den tyska eller Polska östersjökusten. Här finns det massor med alternativ. Tag fram kartan och kolla tågtidtabellen, så hittar du vad du vill ha.

Om du vill ha dina storstäder, så hinner du besöka alla tre förslagen under en tvåveckorsperiod. OK, ska man njuta ordentligt så räcker ju inte två veckor, då ska du ta en stad per resa.
Interrail till Wien
Till Wien tar direkttåget lite drygt 8 timmar. Till både Bratislava och Prag tar det elva respektiver 9 timmar. Till alla tre städerna går det direkttåg, vilket kan vara ganska skönt.
Hotell i Wien. Man har ju byggt en helt ny stadsdel i Wien, omkring den nya huvudstationen. Hotellen ploppar upp som svampar, och du behöver inte gå många steg förrän du hittar på ett hotell. Vill du bo nära järnvägsstationen finns det en hel del hotell för från 600 spänn. Även i både Prag och Bratislava hittar du telativt billiga hotell i närheten av respektive järnvägsstation. &00 och uppåt. Om du är i Wien eller Bratislava kan du med fördel åka flodbåt mellan städerna. Jag har för mig det tar omkring en timme, att färdas på Donau. Det i sig är ju en trevlig upplevelse mitt i sommaren. Donau är vacker.
Interrail i Augusti
Augusti är ingen bra månad att åka tåg i. Det är min erfarenhet. Större delen av Europa har semester, och många vill åka tåg. Ska du ändå ge dig iväg, så skaffa platsbiljett, även om det inte behövs. Då är du garanterad sittplats. Jag lovar dig, det är ingen höjdare att stå i fem timmar på ett trångt tåg, när solen ligger på. Jag föreslår att du avvaktar med din tågresa, sitt kvar hemma i din lägenhet och planera i stället.
Interrail i September
Den spanska solkusten kan få ett besök. Eller ett SPA i den slovenska huvudstaden Ljubljana. Eller varför inte besöka den bulgariska huvudstaden Sofia.

Den spanska solkusten bjuder på många olika platser, det handlar nog mycket om var du finner på en bra bostad.
Ljubljana är den lilla slovenska huvudstaden, där du kan njuta av mycket, till exempel ett SPA, eller bara flanera. Ljubljancia, floden som rinner genom huvudstaden, är ett centrum. Ljubljana är Europas minsta huvudstad, cirka 280 000 invånare.
Interrail till Sofia
Du börjar med en resa mellan Hamburg och Wien. Där du har din första övernattning. Om du kommer till Wien HBF, så har du en massa hotell strax utanför järnvägsstationen. Hela området är ganska nybyggt, man satsade ordentligt och det hela stod klart 2015. Bland annat finns här i området 20 000 nya bostäder, och jag har en siffra på cirka 10 000 hotellrum, som man enkelt når med några minuters promenad. Det är väl inte helt gratis att bo här, men de ligger ju väldigt centralt. Till Wiens sevärdheter tar du dig enkelt med spårvagn.
Dag två åker du till den ungerska huvudstaden Budapest och deras hbf Keleti. Det är samma station du utgår ifrån när du fortsätter dag tre till den Rumänska huvudstaden Bukarest. Du kan ta ett nattåg på den här sträckan och då kommer du till Bukarest på morgonen, omkring klockan 08,00. Stationen heter Bukarest Nord. Om man nu är intresserad av en av Europas tråkigaste huvudstäder så kan man säkert stanna i Bukarest ett par dagar. Jag skulle i stället hämta en kaffe på stationen och invänta nästa tåg till Sofia. Det brukar avgå en omkring klockan 10 som kommer till Sofia åtta timmar senare. Det finns givetvis varianter på den här resan, slå på respektive lands egna tidtabeller, så kan du säkert hitta någon som passar dina syften lite bättre. Mitt är ett förslag. Jag skulle övernatta i Kiel, Wien, Budapest och komma fram till Sofia på kvällen. Bukarest har du förstått att den staden skulle jag skippa. Jag tycker om att spatsera i de gamla delarna av en stad, helst ska det andas historia och en del atmosfär. I Bukarest gamla delar är det idag en massa sexklubbar och knepiga restauranger. Det största besöksmålet kan nog anses vara Det vita palatset, som är den förre diktatorns Nicolae Ceaușescu efterlämnad. Världens nästa största regeringsbyggnad. Den är så stor att man idag inte har råd att riva byggnaden, utan den får av den anledningen stå kvar. Förstå vilka pengar det kostade då att bygga den. Ägna dina dagar åt de övriga städerna på den här resa i stället. I Sofia ska du följa med på en gratis guidetur. Framför justitiepalatset finns två stora lejonstatyer. Där samlas man klockan 11 och gör en cirka två timmars stadsvandring. Du betalar vad du tycker det är värt, och med det betalningssystemet, så anstränger sig guiderna givetvis. De får någon form av provision. Det finns ytterligare ett antal guidade turer i Sofia, en del kostar från början, andra är gratis med dricks på slutet.
Interrail till den spanska solkusten.
Oavsett vilken väg du reser så får du räkna med omkring 27 timmar eller mer på tåget. Så det är nog läge för åtminstone en kanske två övernattningar. Lyon kan vara en övernattning och Barcelona den andra. Eller kanske ta Madrid i stället.
Ljubljana. Du har omkring 12 timmar på tåget från Hamburg. Du kan ta en övernattning i München. Tåget fortsätter vissa avgångar till Kroatiens huvudstad Zagreb, och därifrån kan du åka vidare till de båda kuststäderna Split och Zadar. Till Split åker du tåg, men det går inte till Zadar. Då är det drygt tre timmar med buss som gäller.
Interrail i Oktober
Portugal med Porto. Lisabon och Algarve. Alla tre platserna har ljuvlig värme och i övrigt gott.

Interrail till Portugal
Jag vet inte om Spanien och Portugal har något otalt med varandra, det är inte helt lätt att hitta vägar till Portugal. Man måste ju passera Spanien, och för all del även Frankrike. Du kan leta efter biljetter Paris – Bordeaux – Hendaye – San Sebastian (Donostia) – Burgos – Vigo – Porto. eller så tar du den östliga vägen Paris – Barcelona – Madrid – Cordoba – Sevilla och Algarvekusten. Från Sevilla får du åka buss.
Madrid – Lissabon. Det här är lite knepigt kan jag tycka. Två av Europas huvudstäder som ligger strax (Nåja, 73 mil) bredvid varandra har ingen daglig direktförbindelse. Det var tydligen spanska Renfe som körde tidigare, men när pandemin dök upp så dök linjen ner. När pandemin var över så hade man ändå pandemin som syfte att man skulle lägga ner linjen permanent. Ska du åka idag, så är det tre olika sträckor du får åka. Till Madrid hittar du numera. Du åker Hamburg – Paris – Barcelona och Madrid. Första delsträckan är Madrid – Badajoz. Platsreservation krävs, den kan du ju inte boka online, utan måste ta den på någon station. Från Badajoz åker du regionaltåg till Portugisiska Entroncamento. Den sista delen från Entroncamento till Lissabon, är ett snabbtåg som kräver reservation. Och det kan du säkert tänka, dig, du kan inte boka det på nätet eller utanför Portugals gränser. Nu finns det ganska ordentligt med tåg den sista sträckan, så när du kommer fram till Entroncamento, spring genast till biljettluckan och skaffa en sittplatsbiljett. Du kan åka på din Interrail Biljett. Räkna med en resdag på sträckan Madrid – Lissabon. När du väl har kommit till LIssabon, så är det inrikes tåget till både Port och Algarvekusten. Besök båda platserna, underbara var och en på sitt sätt i Oktober.
Interrail November
Grekland, Spanien eller Portugal. Alla tre länderna har hav som är väl uppvärmda, och det ger avtryck även på land. Så är du på jakt efter badresor i November, så kan jag rekommendera kusterna i dessa tre länder.
Grekland
Vill du besöka Grekland, så ska du kasta dig på en färja som tar dig så långt söderut som du bara kan komma. Kreta är att föredra. Resan till Grekland kan du göra på två sätt, antingen åker du via Bulgarien, eller så via Italien. Jag skulle tro att de flesta åker via Italien. Man tar tåget till Italienska Bari eller Brindisi. Därifrån färjan till Grekland, Patras. Vidare med buss, till tågstationen, där du ska kunna ta tåget till Aten. Jag får lägga in en liten reservation här, jag har inte åkt sträckan själv. Jag har för mig man var tvungen att åka buss ett par timmar innan tåget anslöt. Men nu står det att tåget går direkt från Patras till Athen, och då får vi ju hoppas att det är så. Från Pireus, som hamnstaden i Aten heter, så finns det färjor till de flesta öar i den grekiska arkipelagen. Ju närmare sommaren, ju flera färjor. Jag skulle också vilja att du kollar vädret, det kan blåsa upp ganska ordentligt på vattnen i övärlden.
Till Bari åker du enkelt Hamburg – München – Bologna – Bari. Både München och Bologna är lämpliga övernattningsställen, där du i Munchen bor på Hotel Stachus. Egentligen skulle jag inte rekommendera detta hotell, det saknades det mesta på rummet. Anledningen till att jag tar med det är priset och läget. När du kommer till München station så fortsätter du bara rakt fram i tågets färdriktning. När det tar stopp går du ut till höger, och när du är på gatan så går du vänster. Efter fem minuters promenad ser du en stor skylt på husväggen på den högra sidan, Hotel. Där har du ditt hotell. Ska du stanna längre i München skulle jag nog föreslå att du tar något annat hotell, Stachus, är bäst på en snabb natt. Sängarna var det inget fel på, men i övrigt var det snålt, inte ens en plastmugg fanns det på rummet. Men det var rent och snyggt. och i Bologna kan jag rekommendera Bed And Breakfast Arcobaleno. Det är en kille som har en våning med några rum, cirka tio minuter från hbf. Mycket hjälpsam och duktig kille.
Interrail i December
Trots snö i annalkande så behöver du inte åka så långt. Det är jul snart och vad passar bättre än en trevlig julmarknad. Tyskland är experter på det och i stort sett varje liten stad har sin julmarknad. Jag skulle ändå föreslå dessa tre städer, Hamburg, Stuttgart och Dresden. Lägg till en Bonus, Berlin, och du har ett utbud som med stor sannolikhet tillfredställer dig.

Julmarknad i Hamburg
Som vanligt i de större städerna, Hamburg är ju Tysklands andra största stad, efter Berlin, så finns här ett antal julmarknader. Den största finner du på Rådhusplatsen, där du även kan uppleva att tomten lämnar med sina renar och flyger ut i världen och lämnar paket till alla barnen. Du upplever avresan två gånger per dag. Den Vita marknaden hittar du på Jungfernstieg, där man ställt upp ett antal vita topptält. Mönckebergstrasse har affärsgatans marknad. Det finns ett antal mindre julmarknader också, men de här tre är de stora och de som de flesta vill besöka.
Julmarknad i Stuttgart
Ja, jag måste ju säga att det här lät ju inte speciellt inspirerande innan vi besökte julmarknaden. Men ack vad vi bedrog oss. Och än en gång fick vi bekräftat att när man gör något i Tyskland, då gör man det ordentligt. Stuttgarter Weihnachtsmarkt heter marknaden och ligger i närheten av affärsgatan. Är du i Stuttgart så ska du givetvis ta Regionaltåget till Ludwigsburg, en liten resa som tar omkring 30 minuter. Även här finns du på en underbar liten julmarknad. Den ligger i centrala Ludwigsburg, mitt emot den ordinarie marknadsplatsen. När du ändå är i LUdwigsburg, så ska du passa på att besöka det vackra barockslottet Residenzschloss Ludwigsburg, som ligger i utkanten av staden. promenadavstånd från järnvägsstationen. Även marknaden ligger på promenadavstånd. Det finns gott om bra hotell i Stuttgart.Till rimliga priser, från 400 kronor per natt i ett Dubbelrum. Det tycker jag är OK:
Resa till Stuttgart med tåg
Från Hamburg är det en enkel resa med Tåg, det tar knappt sex timmar. Ibland det ett byte i Mannheim, och ibland är det två byten, Mannheim och Göttingen.
Julmarknad i Dresden
Nu börjar vi närma oss ursprunget av Julmarknader. Bautzen heter platsen som ligger strax utanför Dresden, och som du når med ett regionaltåg på knappt en timme, där man säger att den första julmarknaden skapades, år 1384. Det finns andra tyska julmarknader som också säger något liknande, men här i Bautzen har man spikat upp ett anslag där det står att man fått tillstånd att ha en julmarknad. Jag var inte med på den tiden, så jag kan inte avgöra detta.
Den andra utflykten du ska göra från Dresden är till porslinsstaden Meissen, där man tillverkat porslin sedan 1710. Våra svenska porslinsfabriker var något senare, även om Rörstrand är europas näst äldsta med start 1726. Gustavsberg, som kan vara den populäraste på senare tid kom i gång först 1825, rena ungdomen i detta sammanhang. Fast de fabrikerna är ju nedlagda. Det är K-studion som huserar i Gustavsbergs gamla lokaler, och de började 1995. Nåväl i Meissen byggde man nya lokaler, där man numera har sin tillverkning. Det finns en butik i Dresden, där man inte ska ha vilda barn med sig om man nu inte vill ha hjärtattack. Bara att studera prislapparna kan känna en att man hamnat fel. Det finns en butik även i meissen, vid fabriksområdet, där det finns både Café och museum. Vi provade cafeét, och fick in både kaffe och tårtbit på meissen porslin. Jag har för mig det gick på drygt €15, så det var väl OK. Stanna även till på julmarknaden i Meissen, en ganska liten, strax utanför rådhuset. Du ska förresten titta lite närmare på rådhuset. Man gör om framsidan till en julkalender och öppnar luckor efterhand som julen närmar sig. Ganska kul.
Julmarknader i Dresden handlar i ett fall om en ganska gammal. Det sägs att Striezelmarkt ska ha anor sedan 1434, och enligt den tyska turistbyrån räknas den julmarknaden som tysklands äldsta. Den är i vart fall stor, och du hittar allt du behöver och en del som du inte behöver också. På andra sidan Elbe hittar du Augustusmarkt, som har sin julmarknad med vita Topptält. Strax utanför Frauenkirche har du den tredje julmarknaden. Sedan finns det en knepig medeltida julmarknad, Bakom Fürstenzug, du känner säkert till den stora bilden på husväggen, som avbildar saxiska härskare genom tiderna. In på gården finns den medeltida julmarknaden. De tar €12 i inträde, vi förstod inte varför så vi hoppade det besöket.
Om du befinner dig i Dresden Mitte, en tågstation, så har du ett utmärkt hotell strax bredvid. Hotell B&B. Om du befinner dig på Hauptbahnhof så har du både A&O Hostel och ett flertal IBIS, alla till rimliga eller mycket rimliga priser och avstånd.
Resa till Dresden med tåg
Från Hamburg tar tåget omkring fyra timmar. Notera att det finns tre ganska stora stationer, Hauptbahnhof, Mitte och Neustadt. Ska du på julmarknaden så har du närmast från MItte.
Har du följt mina förslag och befinner dig i Stuttgart, så har du ungefär sex timmar med tåg innan du når Dresden. Mellan stationerna åker du regionaltåg, där ditt Interrail fungerar som biljett. Annars, om du köper biljett köp då till den station du ska, annars får du lösa en regionalbiljett den sista biten, för någon EURO extra.
