Julmarknader i Europa

Julmarknad i Dresden
Julmarknad i Dresden

Julmarknader i Europa. Jag vet inte vad du tycker, men för egen del gillar jag att strosa omkring på olika julmarknader. De må vara av olika storlekar och innehåll, men jag gillar att någon gör sig till för att jag och andra ska må bra. Det må vara att få ett glas glögg, en kula till julgranen, eller något hantverk, kanske något att stoppa i munnen. Här är en lista på en del av de julmarknader jag har koll på. De flesta har jag besökt, några har jag kvar. Finns en länk till platsen, så har jag skrivit mer info om just den julmarknaden. Enklast skaffar du ett Interrail, då kan du åka snabbtåg. Eller då väntar du till nästa år, då kan du med stor sannolikhet skaffa Deutschlandticket för €49, och åka regionaltåg. På den sidan får du vidare tips på hur du åker tåg eller buss till orten. Ibland tipsar vi om boende på lämpliga ställen, kanske inte billigast, mera mest för pengarna, i vart fall vår erfarenhet. Det är en sektion vi fortsätter att bygga, efterhand som vi själva prova det. Ibland får vi tips, eller att det finns andra anledningar till att du ska boka just den bostaden. Redan nu kan jag säga att det är så kallade affility länkar, så klickar du på en sådan, och bokar ett rum, så trillar det in några små summor till vårt konto, som vi då använder till att bland annat bygga den här sidan. 

Kroatien

I Kroatien heter det inte julmarknader det kallas för Advent. Vi har besökt Zagreb, Zadar och Split. Det är inga gigantiska julmarknader, men de är alla värda besök. 

Zagreb – Huvudstaden vill givetvis vara störst. Jag ska inte säga att det är så, men man har vunnit pris som Europas bästa tre år i rad. Vi besökte julmarknaden eller Advent som man kallar den 2022. Jag kan inte säga att jag är speciellt imponerad. Det var upplyst på de platser där man hade marknad. I de olika stånden hade man försäljning av mat och dryck, i lite olika former. Och på varje marknad hade man en scen med uppträdanden. Av vem fick jag aldrig riktigt klart för mig, annat än att det var olika lokala förmågor av olika kvalité, de flesta av de vi fick lyssna på var av ganska hög lyssningsnjutning. Men det blev nog snarare lite mycket, vi tröttnade efter ett tag.

Zadar, Här ska erkännas att vi var lite för tidiga. Men man pyntade och jag fick info om att man på öppningen vid Romana Forum hade sina stånd och uppträdanden. Vid arenan spolade man upp en is, där allmänheten kunde hyra sig ett par skridskor och åka runt.

Split, på torget vid konserthallen hade man spolat upp en is, där allmänheten kunde hyra skridskor och åka runt. Mitt på isen fanns en stor julgran som man dekorerat med en massa ljusslingor, där ljuset vandrade omkring. Ganska vackert. På övriga delar av torget hade några restauranger dukat upp bodar och en massa bord och stolar. Det var egentligen bara en där det var ordentligt mycket folk, det var den delen dit solen lyckades skina. På övriga bord var det ganska kyligt. Lite ironiskt så var många av de bord, dit solen kom och värmde, även utrustade med en värmekälla i form av en gasolvärmare. Dessa bord var eftertraktade. För de flesta hade man byggt upp en scen och en storbildsTV. Det pågick ett fotbolls VM när vi var där. Man sände matcher, En del av de lokala banden, fick uppträda på scen, i mörker och med fotbollen i bakgrunden. Jag är inte helt säker på att banden uppskattade detta arrangemang. TV:n var åtminstone tyst, så att de kunde spela och sjunga, men… I Övrigt i Split så hade man dekorerat hamnpromenaden, med ljus och en del stånd, där det såldes mat och dryck. Något litet stånd hade även försäljning av lavendel grejer. Det är små julmarknader.

Ingen av de julmarknader vi besökte i Kroatien är värda en resa. Men det finns mycket annat i Kroatien som motiverar ett besök, då kanske under andra årstider.

Resa till Kroatien med tåg

Det är inga problem att resa till delar av Kroatien med tåg. Du kan åka till huvudstaden Zagreb från både München och Wien. Från München tar det omkring åtta timmar, ofta direkttåg. Från Wien tar det något längre, och med flera byten. Bland annat i Zidani Most, en för vår del ganska ökänd plats numera. Eller jag ska väl inte skrämma dig, du får uppleva själv. När vi åkte så hade vi ett uppehåll i Zidani Most på drygt två timmar. Det brukar inte vara något problem, men här var det i princip helt öde. Det fanns ett café, som enbart tog kontanter. Det saknas info-skyltar, och stinsen hade absolut noll kunskap i engelska. Han förstod inte vad vi sa. Som tur att det fanns en medpassagerare som kunde tala om för oss var tåget skulle gå ifrån. Om du kan, undvik byte här.

Jag ska i ärlighetens namn lägga till att vi enbart stannade på stationen. Själva byn, eller om det är en stad, ligger en bit söder om stationen. Hur byn är att besöka, det vet inte jag, vi kom aldrig dit. Jag antar att man behöver åka buss eller annat färdmedel, så långt undersökte vi icke. Det var en varm och solig dag, så vi satt ute och myste den tid vi behövde vänta på vårt tåg.

Tyskland Julmarknadens hemland

Jag har besökt en hel del julmarknader i Tyskland, och det blir ju ganska naturligt. Reser man i landet i juletid, så kan man inte undvika att träffa på någon julmarknad. Flensburg, Kiel, Hamburg, Bremen, Berlin, Stuttgart, Dresden och Bautzen. Det är i Bautzen som det hela med julmarknader tog sin början, redan 1384 ska den första julmarknaden haft sin start.

Hamburg

Här finns det ett antal julmarknader. Det brukar inledas på St Pauli och Reperbahn i mitten av november. Något senare öppnar Den vita marknaden på Jungfernstieg och fylls på med Rådhusmarknaden framför rådhuset. Så småningom kommer det även igång julmarknader på Mönckebergstrasse, den stora köpgatan som går från HBF och ner mot hamnen.

Resa till Hamburg

Från Stockholm är det numera en enkel operation att ta sig till Hamburg. Med snälltåget kliver du på strax efter lunch i Stockholm, och är framme innan frukost i Hamburg. Det finns andra alternativ. Tar du SJ så blir det ett nattåg, och bokar du via bahn, så kommer det upp en hel del dagtåg, visserligen med ett antal byten, men du slipper sova på tåget.

Tar du bussen så har du knappt tjugo friska timmar i den. Men kostnaden blir ganska låg, omkring 800 spänn. Kan ju vara trevligt. Jag skulle nog välja att skaffa interrail, och ta tåget. Det blir en utresa och en inresa, när du reser ToR med Interrail. Så kan du åka vidare med två resadagar kvar.

Bremen

Här har vi en marknad som börjar i mitten av november och håller på fram till Jul. Leta efter Rådhuset, så har du hela marknaden där, samlat. När du ändå är framför rådhuset ska du tilla närmare på Rolandsstatyn som markerar att Bremen har stadsrättigheter får bedriva handel. Vill du återvända till Bremen, och det vill ju alla, så ska du polera statyns knä. Du ser var det är polerat sedan tidigare.

Den andra statyn du ska leta efter står på rådhusets vänstra sida, och visar de fyra musikanterna ur bröderna grimms saga, stadsmusikanterna i Bremen. Det är fyra djur som rymmer, en åsna, en hund, en katt och en tupp.

Till Bremen åker du enkel med både tåg och buss. Bussen tar knappt en timme, och kostar omkring en hundring. Är du ute i god tid, så är det lägre pris. Tåget går ett antal varje timme, och är av någon anledning tre – fyra gånger högre pris. Det är snabbtåg jag hittar på bahn.com. Jag kan tycka att det borde finnas ett antal regionaltåg, men jag hittar inga sådana. Kanske läge att fråga på stationen, jag ska göra det nästa gång jag är i Hamburg eller Bremen.

Stuttgart – WeihnachtsMarkt 

Denna julmarknad har traditioner sedan 1692. Idag tar den upp i stort sett hela de centrala delarna av Stuttgart. Det sägs att det ska finnas över 200 stånd de flesta med något att stoppa i munnen, i form av dryck eller ätbart. Lägg där till en medeltida julmarknad i Esslingen, strax sydöst om Stuttgart eller en slottsmarknad vid barockslottet i Ludwigsburg då kan du snabbt lista ut att en resa till Stuttgart tillfredställer de flesta  julmarknadslockelser. 

www.stuttgarter-weihnachtsmarkt.de

Mellan Stuttgart och Ludwigsburg åker du S-bahn. Utgå ifrån Stuttgart Hauptbahnhof, där du kliver på din vagn. Tolv minuter senare kliver du av i Ludwigsburg och har några minuters promenad till barockslottet och julmarknaden.

Åka till Stuttgart

Jag utgår som vanligt från att du befinner dig i Hamburg. Där kliver du på ett snabbtåg som tar dig raka vägen till Stuttgart på omkring sex timmar. allt till en kostnad av omkring €60 och uppåt. Åker du Interrail, brukar du behöva en sittplats för några EUROs. Bor du i Stockholm, eller har den staden som utgångspunkt så kommer du fram och åter på en fyradagars Interrail. Dag ett Stockholm – Hamburg (Kiel eller Flensburg som alternativ) Dag två Hamburg, Kiel eller Flensburg, och hela resan till Stuttgart. Vill du inte åka tåg, av någon anledning, så ta Flixbuss. Flera avgångar varje dag från Hamburg och med priser från omkring €20 per person. Men jag ser att man infört någon extra avgift på 3,99 USD för varje transaktion. Jag har inte använt mig av flixbus sedan detta infördes, så jag vet inte hur man tar ut avgiften. Men räkna med högre kostnad.

Ludwigsburg

Jag trodde för detta var en förstad till Stuttgart, men se där fick jag fel. Ludwigsburg är en egen stad, grundad 1718. Idag bor här omkring 90 000, och man har en mycket välbesökt julmarknad på torget. Vi trodde först julmarknaden var på slottet, men det var fel. Mitt i centrum tonar det upp, kanske etthundra stånd, av traditionell tysk modell. Strosa runt och smaka på godsaker. Bor du i Stuttgart ta dig då en dag, sätt dig på S-Bahn mot S-5 Bietigheim-Bissingen eller S4 mot Backnang, Biljetten köper du i en gul apparat, och den kostar för närvarande €3,40. Biljetten räcker i tre timmar. När man åker S-bahn i Berlin, så kan man köpa flera biljetter, och stämpla innan man kliver ombord. Jag har inte sett att man kan det i Stuttgart. Jag ska kolla upp detta. I Ludwigsburg fanns inga maskiner för S-Bahn, vi fick köpa i DBs automater. Möjligt man kan gå in på informationen och köpa biljetter till S-Bahn. De som kunde detta, sa att vår biljett från DB gällde även S-bahn.

Dresden

Dresden Altmarkt
Dresden Altmarkt

En riktigt fin julmarknad med allt som man kan förvänta sig av en tysk julmarknad. Dresden Striezelmarkt, Många stånd tar upp hela torget AltMarkt. Det finns ett vanligt köpcentrum i anslutning till torget, om du nu mot förmodan, skulle bli trött på julmarknad. Där inne fanns ett antal restauranger och en massa butiker. Restauranger har du även på andra sidan gatan från julmarknaden, men de öppnar sent på eftermiddagen, framåt femtiden. Men du har Julmarknaden och här kan du utan problem spendera ett antal timmar, och även fylla på med en massa ät och drickbart, så att du inte går hungrig. Liksom många andra tyska julmarknader, finns här en hel del barnkaruseller, så har du barnen, eller barnbarn, så har du att vänta. Det är ett nöje att se hur lyckliga de små blir över att få åka karusell, när vi besökte julmarknaden, så hade man dessutom ett litet pariserhjul, som säkert gick sju meter upp i luften, ganska hisnande, om man är tre-fyra år eller så. Många var de föräldrar som, säkert i en del fall motvilligt åkte med. De hade, liksom jag anlag för svindel, och då är ibland en meter hiskeligt högt.  

Dresden Neustadt

Dresden Neustadt - Augustusmarkt
Dresden Neustadt – Augustusmarkt

Den andra marknaden vi fann på AugustusMarkt. Du går över Elbe via AugustusBrücke och hamnar i Neustadt. Där har du en lång allé med vita tält, och ibland dyker det upp ett blått träd. Pariserhjul ska givetvis åkas, där i början, så att du får en överblick över bron, gamla stan och en del annat gott som Sachsens huvudstad, Dresden har att bjuda på.

Det berättas en del om denna Augustus, som kallades kung August den Starke och han var kurfurste av Sachsen i slutet av 1600-talet. Men han ordnade också till sig att bli kung i Polen, då genom mutor och lite rackarspel, då under namnet August II. Vid två tillfällen var han kung i Polen.

Julmarknad i Bautzen

Bautzen - Den första
Bautzen – Den första

Det sägs att det var här som den första julmarknader var, redan 1384 ska den ha ägt rum. Numera diskuterar man om det verkligen var så. Dresden och deras Striezelmarkt vill lägga beslag på den titeln. Hur det är med det, ja det får de göra upp om själva. Jag bara njuter. Vi besökte julmarknaden i Bautzen, det var en ganska liten marknad, men trevlig. Den hade det mesta, som åtminstone jag förväntar mig av en goda julmarknader, mat och dryck samt lite barnkaruseller och sådant mys. 

Vid entren satt en skylt, som jag tror berättar att man hade tillståndet 1384 att få ha, som jag uppfattar det julmarknader. Ganska kul.

Bautzen Ta sig dit

Om du befinner dig i Dresden, så ska du definitivt ta dig till Bautzen, det tar knappt en timme med tåg. Åk mot Görlitz, så kommer du rätt. Biljetten kostar omkring €15 per resa. Jag tror du kan åka på ett periodkort, Det är regionaltåg som trafikerar. När du vär kommit till Bautzen, så ska du promenera i tio minuter, så att du kommer till gamla stan, där dyker julmarknader upp. 

Belgien

Här finns det, likt Tyskland, en väldigt stark tradition att ha julmarknader. Jag har inte besökt någon, ännu, men på listan över de som jag vill besöka, och som jag förhoppningsvis kommer att besöka inom kort, står Brygge, Antwerpen och Ghent, kanske Bryssel. Där sägs det i och för sig vara så oerhört mycket människor, så av rädsla för att råka ut för något terrordåd, så tror jag att jag avstår från den.

Frankrike

Julmarknader finns, men inte på långa vägar så imponerande som i Tyskland. Trots detta ska det i Frankrike, eller Strasbourg, finnas världens största julmarknad. Men staden ligger ju i gränsområdet till Tyskland, så det har nog kommit inspiration från jullandet.

Österrike

Huvudstaden Wien och Salzburg ska vara de stora städerna vad avser julmarknader. Inte heller här har jag haft förmånen att besöka, men jag har det på önskelistan. Andra städer där julen inspireras är Villach och Innsbruck.

Schweiz

Det är ungefär samma modell som i grannlandet Österrike. De större städerna har julmarknader. Jag har ännu inte besökt någon marknad här, men det står på önskelistan.Kan kanske bli en inspirerande julmarknadsresa 2023. Inspiration saknas icke.

Tjeckien

I Åtminstone Prag vet jag att man har en bra julmarknad på gamla stans torg, där vid det astronomiska uret. Det är på samma torg man firar nyår. Har du inte varit med om det så ska du försöka dig på en sådan upplevelse. Jag lovar att tjeckerna firar, med smällare och raketer, så det nästan blir lite väl mycket. 

https://augustusmarkt.de/
https://striezelmarkt.dresden.de/de/