19 – Kroatien – Pålitlig

19 – Åka tåg i Kroatien

Den vackra huvudstaden Zagreb i Kroatien.
Den vackra huvudstaden Zagreb i Kroatien.

Kroatien – Med tanke på landets struktur kan jag tycka att tåg borde vara ett alldeles utmärkt färdmedel, men det är jag ganska ensam om att tycka, tydligen. Tåg lyser ofta med sin frånvaro, i stället är det buss som är det stora kollektiva färdmedlet. Det kan man tycka vad man vill om, men det går i de flesta fall relativt smidigt. Kommer du norrifrån, så är det i huvudstaden Zagreb du hamnar om du åker tåg. Ska du vidare, så får du allt komma på sommaren, för då går det åtminstone någon linje söderut i landet. Den andra staden storleksmässigt i Kroatien, Split har två förbindelser om dagen med tåg.

Åka båt i stället för tåg

När jag nu sitter här och letar förbindelser så dyker det upp en liten färjeförbindelse mellan landets södra delar, Split – Dubrovnik och några platser däremellan. En resa mellan Split och Dubrovnik kostar 280 kn vilket i svenska pengar bör bli omkring 425 sek. Man kör tydligen med en katamaran. Nu har jag inte åkt denna katamaran själv, men har lite dålig erfarenhet av katamaraner på öppet hav. De har en förmåga att gunga något oerhört även om havet är i princip lugnt. Så har du anlag för sjösjuka, så ska du kanske välja bussen i stället. Du kommer samma sträcka för omkring 170 sek, då utan att bli sjösjuk.

Tåg till Zagreb

Du kan komma till Zagreb från minst tre olika städer i Europa. Wien, Ljubljana och München. Jag skulle kunna tänka mig att du kommer till Zagreb även från Budapest, men det har jag ännu ingen linje. Till detta så kan du givetvis åka buss, det färdmedel som ofta är störst när vi kommer ner i Europa en bit. Get by bus är en portal för bussar i Europa.

Kroatien s Tågbolag hittar du via denna länk. Läs mer m att åka tåg i Europa

Wien – Zagreb

Den nybyggda järnvägsstationen i Wien. Vacker som få.
Den nybyggda järnvägsstationen i Wien. Vacker som få.

Det går en hel del turer mellan Wien och Zagreb. Men det tar ordentligt med tid, över åtta timmar. Det är ofta ett uppehåll på ibland nästan tre timmar. När vi senast åkte den här sträckan, så hade vi två timmar och 40 minuter i en liten knutpunkt Zidani Most. Det är en ort, som du inte behöver sätta upp på din bucket list. Trots att det står att det varit en viktig knutpunkt under mycket lång tid, så vet jag inte riktigt. Det finns ett kafé som inte tar kort. Nu är Slovenien sedan en tid med i EU och även i EMU, så man har EURO som valuta, något som i vart fall underlättar en del. Har du några EUROs med dig i fickan så kan du åtminstone få en kopp kaffe. I Övrigt fanns det absolut inga som helst infoskyltar, knappt att stinsen, jo en sådan hade man med uniform och röd skärmmössa, visste vad som skulle ske. Han trodde vi skulle utgå ifrån spår två, det var där de flesta internationella tåg avgick från. En hjälpsam medpassagerare som såg våra frågande miner nickade och så, stå bara här, så kommer tåget nog snart. Han hade varit med förr, verkade det. Nåväl tåget kom, på avsett spår, vi klev ombord och kom fram till Zagreb. Jag skulle nog föreslå att du tar en annan avgång från Win, senare på dagen. Vårt tåg gick 0758. De övriga avgångarna har ofta byte i Budapest, där finns det åtminstone infoskyltar och mera mat att välja mellan. En del avgångar har buss som en del av turen. Läs ordentligt innan du bokar, det är mitt tips.

München -Zagreb

Åker du tåg i Europa, kan du hitta en elefant i parken. Denna sitter i Dresden.
Åker du tåg i Europa, kan du hitta en elefant i parken. Denna sitter i Dresden.

Med minst elva timmar på tåget och fyra – fem byten, så kan du åka mellan München och Zagreb. Det är ofta härliga spår, mycket berg i alperna och andra fina utsikter, så en fönsterplats ger dig extra valuta för pengarna. Resan ger en blandning av snabbtåg och regionaltåg. De många bytena är på mellan fem minuter och ibland upp till en timme. De senare hinner du ta en fika, eller en språnglunch.

Ljubljana – Zagreb

Det här är den kortaste men Ljubljana ligger ju nästan nästgårds. Drygt två timmar tar det och åker du på Interrail, så är det kanske tveksamt om du ska lägga en resdag på detta, om du har begränsat med resdagar. Har du månadskort, så är det ju bara att åka. En biljett får du för drygt €20. Ska du inte åka mera den dagen, då är det nog bättre att du köper biljetten direkt och betalar.

Budapest – Zagreb

Denna sträcka tar lite drygt fem timmar. Det är en blandning av snabbtåg och regionaltåg, beroende av vilken avgång du väljer. Är du inBudapest kanske du vill besöka vackra Wien Hauptbahnhof. Då kan du ibland åka den korta sträckan för €9. Sträckan tar knappt tre timmar. Sedan får du ju lägga till de omkring åtta timmar som det tar mellan Wien och Zagreb. Men du får en härlig tågresa, inte bara en utan två. Och så får du uppleva två olika byggnader båda i världsklass för var sin tidsepok. Budapest Keleti som var Europas bästa och modernaste järnvägsstation då den invigdes 1884. Jämför den med Wien Hauptbahnhof som idag anses vara Europas modernaste och som invigdes 2015. Den är knappt så att byggdammet lagt sig.

Åka inom Kroatien

Det är, som jag antytt inte någon stor tåg-nation, Kroatien. Men en del platser kan du faktiskt åka tåg till, de flesta utgår från huvudstaden Zagreb. När du ändå på ett eller annat sätt ska byta i Zagreb, så tycker jag att du ska lägga några dagar där och uppleva den trevliga huvudstaden, den ganska lilla huvudstaden, med omkring 800 000 invånare. Efter ett par dagar hittar du nästan som om det var din egna bakficka.

Zagreb – Split

Mella Kroatiens båda största städer trodde åtminstone jag att det skulle gå ett antal tåg, men då bedrog jag mig. De finns en avgång per dag, nu när jag slår i deras tidtabell. Avgång 15.20 ankomst Split 21.30, allt till det rimliga priset av 340 Kn, omkring en femhundring i svenska, det för två vuxna. Resan tar drygt sex timmar. Åker du buss, så blir resan något kortare och priset sjunker ungefär en hundring per person. På tåget kan du åka första klass.

På sommaren utökas detta med ett morgontåg med avgång 07.35 och ankomst strax innan 14.00.

Zagreb – Pula

Zadar, en stad i Kroatien utan tågförbindelse
Zadar, en stad i Kroatien utan tågförbindelse

Jag vet inte riktigt varför, men det tar upp mot ett halvt dygn att ta sig från Zagreb till Pula, där längst ner på Istran, med stopp ungefär mitt på Rijeka efter halva tiden. På den del av sträckorna måste man dessutom åka buss. Men det som glädjer mig är att man berättar speciellt att man tar med rullstol. Tåg och rullstol är ju ofta en kombination som inte går så bra, men här visar man att det är anpassat för rullstol.