Lördag – Frågesport v 06 2023 – Lösningen

Veckans fråga 07
Veckans fråga 07

Lördag: Rätt svar på veckans fråga är Latinska bron.

Denna vecka söker vi en bro? Vilken?
Måndag: Den 28 juni 1914, utspelade sig en händelse på bron, som har präglat mångas liv för lång tid framöver.
Tisdag: Gavrilo Princip, befann sig på bron just den här dagen.
Onsdag:  Franz och Sophie var två andra som befann sig på bron.
Torsdag: Det sägs att ett krig startades tack vare händelsen på denna bro. Men det var bara toppen på isberget.
Fredag: Bron ligger i Sarajevo.

Rätt svarat vecka 06

Måndag:
Bengt Hansves
Marianne Westh

Tisdag:
Gerd Hytönen

Onsdag:

Torsdag:
Stig Svensson
Maja Larson
Gustav Nilsson

Fredag:

Det var på denna bro som den serbiske nationalisten Gavrilo Princip avlossade de båda skotten som träffade den österrikiske kronprinsen Franz Ferdinand och hans gemål Sophie von Chotek. De båda hade kommit med tåg till Sarajevo och skulle medverka på ett möte där man ville förbättra levnadsvillkoren för slaverna en av de folkgrupper som fanns i landet..

Kortegen med hertigparet råkade ut för att ytterligare en attentatsman kastade en bomb mot paret, men den hamnade under en efterföljande bil. Den attentatsmannen försökte begå självmord, men giftet var för svagt, och när han hoppade i floden, så hoppade några andra efter och drog upp honom. Han överlevde. I denna del blev det några skadade som fördes till sjukhus. Och när Franz Ferdinand och borgmästaren möttes var Franz på ett uruselt humör. Han ville inte förhandla utan ville åka till sjukhuset och där träffa de skadade. Så blev det. När de passerade bron, Latinska bron, så befann sig Gavrilo Princip på densamma. Han var med i samma terrororganisation, Svarta handen, som hade för avsikt att avrätta Hertigen, för att på så sätt försöka förhindra att slaverna fick bättre rättigheter. När Princip mötte Hertigparet, lyfta han sin pistol och sköt två skott. Det första träffade Sophies buk, det andra skottet träffade Franz i halsen. Båda avled innan de nådde sjukhuset. 

Julikrisen

Händelsen utlöste den så kallade Julikrisen, en föregångare till Första världskriget. Den dåvarande stora nationen i Europa, Österrike- Ungern ställde en massa krav på Serbien, krav som var så hårda att om inte Serbien gick med på kraven, så skulle det utlösa ett krig. Österrike-Ungern hade Tyskland bakom sig, och Serbien stöttades av Ryssland. Efter detta följde en massa krav och motkrav, konflikten var igång. Bland annat ställde Tyskland krav på att Ryssland skulle avbryta sin mobilisering, Tyskland ställde också krav mot Frankrike att de skulle förhålla sig neutrala. Frankrike hade en allians med Ryssland. Och när Tyskland skulle invadera Frankrike tog man Belgien i samma veva, vilket fick Storbritannien och Frankrike mobiliserade fullt ut, för att möta den tyska anfallet. Frankrike såg möjligheter att återta Alsace-Lorraine området, som Tyskland hade tagit vid det tysk-franska kriget fyrtio år tidigare. Belgien var ett neutralt land, och Storbritannien ställde krav på Tyskland att de skulle lämna Belgien fritt. Så skedde inte och så var den konflikten igång.

Första världskriget

Efter att Julikrisen varit igång, så kom även första världskriget igång, av den händelse som utspelade sig på Latinska bron. Självklart var kriget inte enbart en sådan enkel förklaring som jag har gjort här.

Ny fråga nästa vecka

Klockan 08.00 på måndag nästa vecka finns en ny fråga ute. Välkommen att lösa den.