Övernattningshotell

Publicerat den av
Inget Övernattningshotell för vanligt dödliga, men väl ett slott i Wien.
Inget Övernattningshotell för vanligt dödliga, men väl ett slott i Wien.

Övernattningshotell

Övernattningshotell. Reser du liksom vi ibland på längre sträckor, och behöver ta en liten nattlig paus på något hotell. Då är det ju alldeles underbart att ha ett hotell som ligger nära Hauptbahnhof och som dessutom kostar minimalt med pengar. Finns det dessutom frukost till en rimlig summa, då blir starten på dagen riktigt bra. Dessa hotell blir färre och färre, de flesta som jag har haft på min lista tidigare, har ökat sina priser så pass, att det inte ens är skoj att titta på bilderna, än mindre att bo. Men här är en lista, så som den gäller nu. Men som jag påstår, detta ändrar sig hela tiden. Du får tips, men kolla nu ordentligt innan du bokar något. Jag tar absolut inte ansvar för att de priser jag har skrivit här gäller när du bokar. Är det så att du har något litet krypin, som passar in på beskrivningen, och vill dela med dig, skicka en länk på min mail, goran (a) magazin15.se Jag kollar och lägger upp det övernattningshotell.

Kiel: 

Egentligen byter de flesta i Hamburg, jag har dock Kiel som första anhalt, och det beror på hotellet, som ännu håller en rimlig nivå. Senast vi bodde här var hösten 2022, då för 931 sek, inklusive frukost för två personer. Hotel an der Hörn. Om du kommer till Kiels hauptbahnhof så går du ut på huvudingången, svänger vänster, och så vänster igen. Efter första vänster har du ett stort shoppingcenter framför dig. Följ gatan kanske femhundra meter, så kommer du till ett trafikljus. Där tar du vänster igen, strax innan bron, på höger sida ligger hotellet. Man har dragit in lite på personal, så det finns ett nyckelskåp ute, Slå in din kod, så kommer nyckeln i facket. Kliv in, och hitta ditt rum. Sköna sängar, ofta en stor balkong, där du under lämpliga årstider kan sitta och njuta en stund innan du kryper i säng. Behöver du mat, så har du hela shoppingcenter ner mot stan. Vill du ha en bra restaurang, så ligger Blockhouse en bit förbi järnvägsstationen. Det finns flera goda restauranger i Kiel.

Hotel an der Hörn
Hotel an der Hörn

Hamburg:

Här är det de flesta av oss svenska byter tåg. Har man åkt från Stockholm, eller däromkring, så har man varit igång i ett halvt dygn. Då kan det ju vara hiskeligt skönt att bara glida in på ett närbeläget hotell, veta att en skön säng står och väntar, samt att plånboken inte är helt tom när man lämnar. Tyvärr har dessa hotell minskat, priserna har på senare tid gått upp, och det är inte någon liten smyghöjning, jag såg på ett hotell vi anlitat tidigare. 1100 spänn högre pris för en natt. Tjena. 

Vi har bott på Novum Style Hotel Hamburg Centrum, tidigare för 7-800 sek utan frukost. Det är ett bra hotell, tyvärr lite högt pris för frukost, men den kan man äta på centralstationen. Nuvarande pris ligger på lite drygt tusenlappen, 1031 när jag nyss kollade. Det är lite skumma kvarter, så vi har de senaste gångerna tagit en taxi från järnvägsstationen, när vi kommit fram efter mörkrets inbrott. 

Om du går ut genom den norra ingången så har du tvärs över gatan några hotell på rad, Generator Hamburg, Hotel Terminus am Hauptbahnhof och Novum Hotel Kronprinz Hamburg Hauptbahnhof. Det första hamnar på lite drygt 1000 sek, det mittersta kan komma ner till 700 sek vid rätt datum och det tredje, Novum är även det under eller strax under tusenlappen vid rätt datum. Om du vet hur kollektivtrafiken fungerar i Hamburg, så går det att hitta bra boenden, som ligger en bit borta från centralstationen.Det är ganska enkelt att åka kollektivt i Hamburg och andra större tyska städer. Du stoppar i lite pengar i en automat, och ut kommer det ett antal biljetter, ofta fyra. Varje biljett gäller för en viss tid, å andra sidan åker du långt, så räcker en biljett hela resan. Du kan åka U-Bahn, eller S-Bahn eller lokalbussar på samma biljetter. 

Berlin

Här ska du nog räkna med att ta kollektivtrafiken åtminstone några stationer för att komma ner i rimliga priser på ett övernattningshotell. Berlin är ju en sådan underbar stad, oavsett årstid, trots det kan det ändå vara ganska skönt att komma i säng en stund. Jag skulle inte rekommendera att du övernattar i någon park, det kan sluta illa. 

Det är enkelt att åka kollektivt i Berlin. Du kliver av vid en station och ser lite vilsen ut, inom en mycket nära framtid, kanske bara några sekunder, kommer en hjälpsam berlinare och visar dig hur du köper biljetter från automaten, sedan stämplar du en biljett och kör iväg med

Bologna, Italien

Bed and Breakfast Arcobaleno, Bologna. Allesandro heter killen som har några rum som han hyr ut. Stället ligger en kort promenad från järnvägsstationen, och trots att det var ett vanligt hyreshus, så var det väldigt enkelt att hitta. Det här är perfekt för en övernattning, och vidare färd dagen efter. Vi fick till och med frukost, som ingick i priset. Kan starkt rekommenderas.

Mannheim

Mannheim, den där lilla trevliga staden i södra Tyskland, i Baden- Württemberg, den andra stora delstaten i södra tyskland, Bayern är grannen. När vi kom hit första gången på vår hemresa från Italien, så hade jag bokat ett litet hotell, strax brevid Hauptbahnhof. Och det låg verkligen strax brevid. Hotellet heter Hotel Goldene Gans, och var väl inget lyxhotell, men det var rent och snyggt. Och kostade en bra bit under tusenlappen, 835 för att vara exakt. Jag kollade alldeles nyss, och det visar sig att priset hade ökat även här, till ungefär det dubbla. Det tycker inte jag detta hotell är värt, det första är OK. Jag kollade på Booking, där jag bokade tidigare, och nu har man plockat bort detta hotell, jag vet inte varför. Men Mannheim verkar vara en stad med hyfsat låga hotellpriser, slå på både booking och hotels, så hittar du säkert något som passar dina önskemål.

När du kommer till Mannheims Hbf går du ut genom huvudingången, stanna till och titta till höger. Där ska du ha en taxistation, den ska du gå förbi, och när du kommer ner på gatan, så går du vänster, i ungefär 250 meter. Ett trafikljus dyker upp. På andra sidan detta trafikljus ligger hotellet. Nära och behändigt.
Mannheim ligger ju mellan Stuttgart och Frankfurt. Hittar du inget hotell, eller min rekommendation har strulat till det, så kan det ju vara värt att titta närmare på dessa städer, också.

München

När du kommer fram till Münchens tågstation, som är en säckstation, följer du bara framåt i tågets färdriktning och går ut till höger. Väl ute på gatan tittar du till vänster, där på höger sida sitter en stor skylt, Hotel. Hotel Stachus. Det är några hundra meter dit, du kan inte missa det hotellet. När vi bodde här senaste våren 2022,  betalade vi cirka 700 för ett DR, utan frukost. Idag såg jag att priset för en natt hade stigit mångdubbelt, om det var 4500 sek för en natt, jag vet inte varför. Det är nog dags att leta efter något annat hotell för övernattning i München.

Dresden

Detta är inget hotell, det är ett Hostel, men du kan boka DR, och det fungerar utmärkt. Från järnvägsstationen går du ut till höger, och tar sedan till vänster. Knappt 700 meter bort, på höger sida dyker det upp. a&o Dresden Hauptbahnhof.  Vi betalade drygt 800 sek för en natt hösten 2022. Det går att köpa till Frukost för 97 sek/person. Vi provade inte den frukosten, så jag kan inte ha någon åsikt.

a&o Hostels https://www.aohostels.com/en/

Jag dök på denna hotellkedja av en slump. Har givetvis läst på en hel del mera, och nu måste jag säga att jag leter efter deras hotell. Eller Hostels ska jag nog säga, det är ingen egentlig hotellstandard, men det duger alldeles utmärkt för oss. Vi vill ha något som ligger nära järnvägsstationen, och som är rent och snyggt. De finns inte överallt, men på ganska många platser i framförallt Tyskland. Vi kommer att testa några platser till på den här resan. Sammanlagt ska kedjan ha 28 500 bäddar, alla i Europa.

Interrail som senior.