42 – Sverige

Publicerat den av
Åka tåg i Sverige
Åka tåg i Sverige

Att åka tåg i Sverige är relativt lätt, du glider in på sj.se och letar. Där finns de flesta tåglinjer. Sverige har idag en del lokala tågbolag, men du kan för det mesta boka alla tåg via SJ.se. Från söder finns det följande tågbolag.
Skånetrafiken.se
Öreundståg.se
Krösatåget.se
Bergslagståg.se Tåg i Bergslagen
Norrtåg.se
Inlandsbanan.se
Mälartåg.se

Skånetrafiken


Här finns en uppsjö av olika biljetter. Skånetrafiken är inte enbart tåg, utan man har hand om all kollektivtrafik i hela Skåne, det är väldigt bra för ska du “bara” åka inom skåne så finner du din biljett och hur du ska åka via Skånetrafikens hemsida. Sedan, när jag nu har din uppmärksamhet, så måste jag göra lite reklam för det de kallar sommarbiljetten. Det är en biljett som du ska skaffa om du vill turista i Skåne. Du köper en biljett för det magra priset av 749 sek (2022 års pris) och så åker du exakt så mycket du vill hela perioden, som sträcker sig mellan 15 juni och 15 augusti. För din del gäller det bara att plocka fram en karta över Skåne och titta på vad du vill uppleva, och boka in lite boende så har du en fin upplevelse. Samma typ av biljett finns även för kollektivtrafiken i Blekinge och Halland. För 2021 kostade biljetten 695 sek och gav i de båda länen fritt antal resor på alla kollektiv trafik. I Blekinge till och med skärgårdstrafiken. Bara en sådan grej kan ju göra att man vill besöka Sveriges Trädgård, och båtluffa runt lite i deras fina skärgård. Jag har inte funnit att priset har ändrats inför 2022. Men systemet är samma som i Skåne, och de har följt Skånetrafiken tidigare, så jag misstänker att man även i Halland och Blekinge höjer priset inför sommaren 2022. Du kollar på hemsidan, så har du aktuell info.
I Skåne har du nu två tåg, dels Pågatåget, de lila tågen som rusar fram över det skånska landskapet, dels Öresundståg som är trafiken mellan Göteborg och Helsingör, via Malmö, Köpenhamn. Pågatåget ska nog ses mera som ett pendeltåg, med massor med avgångar och mycket trafik, en trafik som man dessutom bygger ut ganska ordentligt.

Krösatåg



Det här behöver nog ingen närmare förklaring, om du läst Astrid Lindgrens böcker, framförallt om Emil och hans berättelse om Krösamaja. Det är mestadels länen i Småland (Jönköping, Kronoberg och Kalmar) men här finns samarbete med grannlänen Halland, Blekinge och Skåne. Med lite planering så kan du besöka i stort sett alla orter i hela området, man har på Krösatåg skaffat sig ett gediget linjenät, och med samarbeten med andra regionala tåg, så kan du komma precis dit du vill. Allt från Albufeira till Gällivare.
Från 2024 ska man byta ut de nuvarande gul/grå tågen mot nya anpassade till nya signalsystem. Och så plockar man bort dieseltåg och har då bara eltåg. På bilderna ser de nya tågen verkligen fräscha ut. Det blir definitivt att boka in några resor med dessa tåg, när de väl kommer på plats.

Tåg i Bergslagen Bergslagståg



Även här är det några länsbolag (Dalarna, Örebro, Västmanland och Gävleborg) som gått samma och fixar ett regionalt bolag. De röd/grå tågen kommer att byta ut delar av sin flotta, de första tågen ska vara på plats i slutet av 2022, de flesta kommer dock under 2023. Senast vi åkte tåg, var vi till Gävle vid ett byte. Och döm om min okunskap när man där på skylten stod att tåget från Gävle skulle gå till Mjölby, herregud det ligger ju långt ner i Östergötland. Som tur var blev det ingen vadslagning, utan jag fick läsa på och ge mig. Du kan åka med bergslagståg från Gävle till Mjölby, det känns som en intressant resa, som behöver upplevas.

Norrtåg



Som det låter trafikerar Norrtåg de nordligaste länen i Sverige. Med början i Sundsvall och hela vägen upp till Kiruna kan du åka med Norrtåg. Du kan även ta några turer in mot den norska gränsen. Perfekt med andra ord. Så ska du uppleva lite norrsken, renar och annat norrländskt då är Norrtåg en av de ben du ska luta dig mot, det andra är Inlandsbanan.

Inlandsbanan



Denna bana byggdes för att Sverige skulle ha någon tåglinje ifall vi blev ansatta längs kusten och kustbanan blev utslagen. Idag handlar det mera om turisttåg. Det finns en tidtabell, jag skulle tro att de flesta inte bekymrar sig så väldigt mycket om den tidtabellen, utan kliver på och njuter av lugnet. Du kan vara smart, köpa ett tågluffarkort, som gäller enbart på Inlandsbanan eller ett som gäller både på Inlandsbanan och Norrtåg. Då kan du välja om du åker norrut med den ena, och söderut med det andra tågbolaget. Så bokar du in ett antal övernattningar, så har du sommarens resa bland myggor och renar klar. Du har ett äventyr, och ett minne för livet.

Mälartåg



Ytterligare ett regionala bolag. Mälartåg har sin trafik omkring Stockholm och Mälardalen. Du bokar antingen direkt hos mälartrafik eller så väljer du sj.se.

Så hur ska jag utnyttja min info bäst?



Som om nu inte ovanstående regionala bolag räcker, det finns ju även MTRX och SJ. Men om vi håller oss till regionala bolag, så kan du börja med att plocka fram linjekartan för Skåne, och titta vad du vill uppleva. Skaffa ett sommarkort, och planera resstart efter 15 juni. På samma sätt kan du ju göra i Norrland som jag skrev om längre upp. Tåg i Bergslagen har jag inte funnit något lämpligt periodkort, så där får man plocka i enkelbiljetter. Det kan bli trevliga upplevelser, för ser du på linjenätet så hittar du massor med upplevelser.

Tips för Skåneland



Jag tänker mig utnyttja alla de gamla gästgivargårdar som finns, där får du ofta god övernattning, och väldigt god mat. IKEA är populära resmål. I området har vi Ikea i Helsingborg och Älmhult. Till Helsingborg åker du på biljetten från Skånetrafiken. Till Älmhult måste du lägga till en biljett, som gäller från Osby till Älmhult, detta även om du har sommarkortet.

Tips för Bergslagen


I Bergslagen finns en hel del sevärt och besöksvärt. Börjar du i Gävle kan du ägna dig åt kroppsvård, med ett litet SPA eller kanske ett bad. Kommer du i juletid så är ett besök vid den berömda bocken ett måste. I Dalarna har du givetvis de klassiska orterna Leksand, Rättvik och Mora, som alla kräver åtminstone ett stopp. I Leksand tar du dig an Hildasholm, ett ställe som Axel Munthe skaffade till sin kära hustru Hilda Pennington Mellor. Några steg bortåt har du den vackra Leksands kyrka, som du ska besöka. I Rättvik fikar du på klassiska Fricks konditori. Fortsätt till Mora, och en lunch på “käk och plock”, som ligger mitt på affärsgatan. Behöver du boende checkar du in på Backlunds i Vikarbyn, dit du tar dig genom att åka Buss 350, och hoppar av vid Lissängsvägen. Då har du Backlunds bara några meter bort. Ta sedan samma buss till Rättvik, och hoppa på tåget igen, och åk till Lindesberg. Där byter du till Buss 304 mot Nora. I den vackra trästaden kan du uppleva gamla kulturhus, på samma sätt som du gör i Örebro, eller kanske man ska skriva Vadköping, som ju ligger i Örebro. Det är i övrigt en ganska tråkig stad enligt min åsikt, så du kan ju välja att åka till Motala eller Mjölby, två små östgötska trevliga småstäder.

Koppla av i en Lounge



Dessa finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, centralstationer. I Stockholm är öppettiderna mån – fre 06,00 – 1830 Lördag stängt och Söndag 10,00 – 18,30. I Göteborg är det öppet mån – fre 06,00 – 18,30 stängt på lördag och öppet söndag 09,45 – 18,30. I Malmö är det öppet mån – fre 06,30 – 17,00 Övrig tid stängt. För att komma in behöver du en första klass biljett med avresa den aktuella dagen, eller ett kort första klass, av några modeller. Läs mera på SJs hemsida. Villkoren ändras emellanåt, liksom öppettider. Du kan få lite i magen, och du kan ladda dina mobiler och datorer, liksom att du har tillgång till WiFi, så du kan arbeta en del.

Från Visby



Vi bor inte centralt, sett ur resesynpunkt, i övrigt är det perfekt. Ska vi åka utomlands, så är det ofta färjan till Nynäshamn, pendeltåg till Stockholm C och därifrån kan vi välja. Nu har jag lärt mig att man kan åka den södra vägen, det vill säga, färja Visby – Oskarshamn, och därifrån kan man åka buss och tåg till Köpenhamn. Först buss till Kalmar, där fortsätter man med lokaltåget, Öresundståg, Till Alvesta där man byter till SJ:s tåg till Köpenhamn. Den här vägen har ett något högre pris, än den som går via Nynäshamn och Stockholm C. På en seniorbiljett skiljer det sig några hundralappar.

Åka tåg i Europa

Tåg i Sverige
Tåg i Sverige