Tågluffa i Europa – Frihet och härlighet

Interrail

Tågluffa ger upplevelser
Tågluffa ger upplevelser

Tågluffa – Som senior måste man lägga till att tiden inte har någon betydelse. När man var i arbetsför ålder, så behövde man ofta uppleva väldigt många saker under kort tid, tja du vet livet är stressigt. Jag är lite inna på Magnus Härenstams devis i Varning för barn, Ge oss pengarna nu när vi orkar göra av med dom, och inte när vi blir gamla och trötta och inte orkar längre. 

Det ska dock tilläöggas att dagens seniorer är betydligt piggare än tidigare, och att åka tåg är en av livets mest uppskattade upplevelser, i vart fall om du frågar mig. Vi, hustrun och jag har de senaste åren skaffat oss Interrail-kort 10 resdagar på två månader, och så gett oss av. Det har mestadels blivit Italien, och några gånger Kroatien. Vi gillar tydligen området omkring adriatiska havet. När vi körde bil, så besökte vi även Albanien, det är lite knepigt nu när vi åker tåg. Den tidigare diktatorn var ju skrämmande rädd för invasion, så han lät bygga sin inhemska järnväg med annan spårvidd, för att Albanien inte skulle kunna invaderas med hjälp av tåg. Lägg därtill alla 7000 bunkrar som ännu finns längs landets gränser, så kanske du förstår vilken fobi han hade, Envar Hoxha. Sådant är inget jag kan göra något åt. 

/

Tågluffa vid rätt tidpunkt så kan du stöta på en kulmarknad.

Vill dom inte ha besök av oss, så får dom slippa. Vi har upplevelser så att det klarar sig. Denna höst åkte vi längst den Italienska östkusten och stötte på gamla välbeprövade turistorter som Rimini och Bari. Det blev härliga upplevelser, framföralt som Rimini visade sig vara en riktigt trevlig plats. Vi hade tankar om tursitplats, med en stor strand och en turistgarta med krimskrams. Jodå stranden fann, och lite krims. Men det fanns en betydligt bättre utvecklad restaurangverksamhet, det gick att få något annat än pasta och Pizza.  Det finns hopp även för den italienska maten.

Tågluffa i Italien

Man säger att Tyskland är Europas stora tågland, men jag skulle nog vilja plocka in Italien, kanske inte större, men åtminstone på god väg att hamna på ungefär samma nivå som Tyskland. Den stora skillnanden är att Tyska regeringen vill att tyskarna åker tåg, och har därmed infört olika former av rabattbiljetter, Deutschlandticket. Med en sådan biljett kan man åka regionaltåg i landet s mycket man vill. Och att åka regionaltåg, det är verkligen att tågluffa. Sådana tankar finns inte riktigt i Italien, i vart fall inte ännu. Det var i och för sig en kille i en biljettlucka som sa att det eventuellt skulle komma något, men eftersom det är så tyst om detta, så tror jag han drömde. Frankrike inför ett liknande system som det finns i Tysland. Grattis.

/

Tågluffa kan innebära sommarbåtar vid Elbe i Dresden. Härligt
Tågluffa kan innebära sommarbåtar vid Elbe i Dresden. Härligt

Man kan tågluffa med snabbtåg, också.

Det jag menar med att man tågluffar med regionaltåg, det är att man åker inte så långt med varje tåg. Det kan kanske vara 30 – 40 mil, sedan får man byta tåg. Sådant gör det lite skoj, för du får man fundera på vart man ska. Åker man snabbtåg så kan man ju åka kanske 200 mil med samma tåg. Praktiskt när man vet vart man ska, men…

Tågluffa både i Frankrike och Tyskland.

Jag skulle mycket gärna kunna tänka mig tågluffa med regionaltågen både i Tyskland och Frankrike. Det är härliga länder båda, och man kan med stor sannolikhet uppleva massor med olika platser och ställen där man knappast ens funderat på att man ska hamna. Sådant tycker jag är kul, och det är ju då man lär känna landet i fråga. Får ta en diskussion med hustrun, och hon vill åka med på en sådan tripp.

Tågluffa kan också träffa på Augustus market i Dresden
Tågluffa kan också träffa på Augustus market i Dresden