Att tågluffa Europa
Tågluffa Europa. Det här är en fantastisk möjlighet som började i mitten av 1970-talet då de statliga tågbolagen i Europa kom överens om att skapa Interrail. För oss i Sverige var det bara att kliva in på järnvägsstationen, hala fram 750 sek, och få tillbaka ett papper, och en broschyr som visade hur man skulle fylla i sin resväg, och vad som gällde. Vissa linjer hade platsreservationer, och då fick man hala fram någon franska Franc eller tyska D-mark. Det var också ganska viktigt att ha koll på nattågen, för då kunde man göra två saker samtidigt, Resa och sova, under ungdomstiden två viktigaste sakerna. På den tiden var vare sig mobiltelefoner eller Internet uppfunnet, det var bara papper, penna och en bra guidebok. Det var också på den tiden då man kunde lösa platsbiljett av konduktören, ofta en man som ibland tyckte lite synd om oss och skippade att ta betalt. Ska man idag åka tåg i Europa, så finns det en hel del frågor att besvara, ofta innan man ger sig ut på äventyret. Här är några svar utifrån min erfarenhet.
Ska jag köpa Interrail eller betala varje biljett för sig
Tågluffa Europa. Det här kan man diskutera med sig själv, ofta hur länge som helst. Fördelen med ett Interrailkort är att du kan komma in släntrande på perrongen tio minuter innan tåget ska avgå, kliva på och få åka med. Du behöver inte fundera på den verkliga kostnaden. Den som ofta, vad gäller snabbtåg i vart fall stiger ju närmare avgång du kommer. Köper du ett Interrail så måste du åka på dyrare biljetter än vad Interrail kostar per dag, för att det ska vara lönsamt. Men du har ännu bekvämligheten som en bonus. Å andra sidan, det är inte alltid det är bekvämt när du ska tågluffa i Europa, det är en del av charmen.
Planering
Att tågluffa Europa. kan man göra på flera olika sätt. Antigen tar du fram kartan och funderar över vad du vill uppleva, du kollar på någon bokningssida vilka förbindelser som finns, och du gör anteckningar om kostnader för resan. Räkna med att dessa kostnader ökar om du nu återkommer och bokar lite senare, framförallt från samma dator. Rensa dina cookies så kan du börja om igen. Tågbolagen har lärt sig av flygen, att återkommer någon, så är han eller hon lite intresserade, och då kan vi höja priset en del. Här kommer tanken med Interrail in. Där du betalar en summa, och sedan kan åka ganska fritt.
Under resan
Förutom att hålla ordning på din resplan och biljetter tycker jag du ska skaffa dig en dagbok. Själv använder jag en digital, som finns i mobilen och hemma på datorn. DiaroApp heter min. På deras hemsida kan du läsa mera. diaroapp.com.
Anledningen till en egen dagbok är säkert flera, för min del handlar det om att kunna återuppleva allt som händer, när du tågluffa Europa, och ha lite koll på ekonomin. Jag lovar dig att skriver du inte upp alla dina utgifter, så står du där om ett tag, och undrar hur min plånbok kunde bli så tom, jag som inte handlat något. Har du dagboken, som du tråkigt fyllt i ordentligt framgår det snart att det gick några glas vin där och några fika längs den resan, och så vidare.
Många bäckar små…
Dagboken fyller för mig en annan funktion, när hustrun och jag sitter och minns våra resor, ofta över ett glas vin, så kommer vi på något som hände, men var hände det. Du förstår, fram med dagboken, och så slipper vi fundera mera på detta. Jag lovar, det händer mycket när du ska tågluffa Europa.
Vilka platser ska jag besöka, och hur länge.
Det här är en klassiska fråga, när du ska tågluffa Europa. Mitt svar är nog lika klassisk, nämligen att det beror på vem du är! Ska du parta, då behöver du kanske inte åka längre än till Berlin, den just nu hippaste staden i Europa. Eller så tar du dig till London, staden med drygt 4000 pubar. Men vill du uppleva gamla medeltida slott och byggnader, då tar du dig till södra Frankrike, och stannar i princip i vilken lite småstad som helst.
Hur länge ska du stanna på varje ställe? Min erfarenhet är fyra – fem nätter. För vår del, när vi varit ute och rest, så är det en ganska bra tidsrymd. Man hinner känna av atmosfären och lära känna platsen, åtminstone lite på ytan. Vi är båda historiskt intresserade, så vi brukar hänga på någon guidad tur, antingen med buss eller promenad. Blir det buss, så är det ofta en ganska mekanisk röst som berättar, blir det en guidad tur till fots, så blir det betydligt mera personligt, även om man är en grupp. Man kan ställa en fråga och få svar. Det är ett ganska nytt grepp som dyker upp i flera städer, framförallt i gamla Östeuropa. Free Guided Tours. Det vill säga, man samlas på någon plats, och så följer man med på en gratis guidad tur. När man så kommer till slutet så berättar guiden att det är helt gratis, men att man, om man vill kan lämna ett bidrag. Exakt var de pengarna tar vägen har jag inte koll på, jag hoppas ju att guiden får en ansenlig mängd av de pengarna. Vi har provat detta vid några statsbesök, och är bara positivt inställda. Bussguidningar blir mindre intressanta för oss. Språket är ofta Engelska. Sker guidningen på ett lokalt språk, då inser vi att det inte var för oss.
Packning
Till skillnad mot förr, då vi åkte bil, och tidiga 1970-talets utflykter så behövs en annan strategi numera för packningen. Du ska ha i bakhuvudet att du hela tiden ska bära all packning alldeles ensam. Det är ytterst sällan du råkar ut för att någon James dyker upp och hjälper dig. Så under din planering plockar du fram ett tomt ark, där du efterhand skriver upp vad du behöver under resan, tröjor, byxor av olika modeller, åker du på sommaren, så är ett par svettiga jeans inte så vidare kul, bättre med schorts. Badkläder är att föredra på samma resa, men ska du åka i Januari, så är de flesta baden stängda, förurom innomhusbad. Har du Budapest på reselistan, så är badkläder lämpliga. Skriv allt på listan, och du kan ju lägga till en motivering till varför just den här grejen ska med. Då finns möjligheten att du inte packar ner något, som du sedan åker runt med i Europa, och som ligger där lika orört när du kommer hem. Du behöver vidare ha med dig så att du klarar tekniken, att du kan ladda din mobil eller kamera. Kanske även någon tanke på var du kan ladda upp dina bilder, så att de inte försvinner. Det finns idag molntjänster som kan vara lämpliga. På min första tid så hade vi inte dessa problem. Vi klev in hos fotografen innan resan, hämtade en rulle på 36 bilder, som kameran laddades med. När vi så kom hem gick vi till samma fotoaffär, som framkallade och fixade bilderna till rimlig kostnad. Det blev ofta så att man enbart betalade för de bilder som blev bra, kanske tio på en rulle. Det var en lagom mängd när man skulle berätta om resan, framförallt för föräldrarna. På vår senaste månadsresa hade jag omkring 3000 bilder i kameran, till detta 250 filmscener, som jag med all säkerhet kunde klippa ihop till en ganska ointressant långfilm. Jag besparar mina kompisar den upplevelsen. Men lika säkert skulle jag ha blivit något irriterad om allt detta hade försvunnit på sista sträckan hem.
Mediciner
Det här är ganska naturligt för många, men för en del, framförallt om man nyligen fått sin medicin, att kunna lista ut hur mycket som behövs på resan, och hur det ska förvaras. Själv har jag diabetes, och där finns det några mediciner som ska förvaras kylt, eller åtminstone inte utsettas för värme över trttio grader. Jag har en liten kylväska, så tar en isklump och som i övrigt håller kylan ganska väl. Jag får hela tiden tänka på att placera hela ryggan på svala platser på tågen. Det brukar inte vara några problem. Har du medicin som är narkotikaklassade, så springer du in på apoteket och begär ett intyg på att det är korrekt medicin för just dig. Annars kan du få problem om du blir stoppad någonstans. Det är ditt ansvar att visa att det är din medicin.
Pengar
Hur mycket gör man av med när man ska tågluffa Europa? Hur långt är ett snöre? När jag arrangerade bussresor, så var snöret ungefär en tusenlapp per resdag, en summa som har ökat något, räkna med 1200 per dag. Åker man på tågluffa Europa, så får man nog göra en egen budget. Du behöver någonstans att bo, och du behöver något att äta. Spannet på båda delarna är väldigt stort, ska du bo någorlunda hyfsat på får du räkna med kanske 200 SEK per natt. Dessa 200 kan du lägga på en plats på ett nattåg, då kan jag tipsa om att väljer du inte sovkupé, så kommer det att kännas dagen efter, du är trött. Själv lyckas jag ganska ofta plocka in ett Dubbelrum på hotell för omkring 4 – 600 sek. Ibland inklusive frukost, numera ganska sällan, i vart fall när vi reser ner i Europa. I Sverige ingår ofta frukost. Här ska du starkt överväga att skapa ett konto på de stora bokningssidorna för boende. Hotels eller Booking. På Hotels måste du bo i tio nätter, då får du tio procents rabatt på den elfte boendet, inte som hotels gör reklam för att du får vart tionde gratis. Det beror helt på vad du betalat. På Booking.com som jag föredrar, så får du direkt tio procents rabatt när du har haft en vistelse bokat via Booking. Har du fem vistelser, inte nätter utan vistelser, så får du ytterligare lite rabatt, sammanlagt 15%, du får ofta gratis frukost, och du ska få gratis uppgradering av rummet, det är inget som jag har lyckats få, trots påpekanden ibland. Men jag får mina procent i rabatt, och det dras av direkt på priset, så jag betalar bara det som kommer fram. Jag slipper samla. Nästa nivå är 15 vistelser inom två år. Då blir det ytterligare fem procents rabatt, Gratis frukost och uppgradering av rum, och så får man någon form av direktkontakt med supporten på booking.com. Jag vet inte vad man ska ha det till, men det finns med. Vi ligger på nivå två, och det känns i vart fall som en bra rabatt för att man är trogen kund. Sedan ska sägas att varje hotellkedja har sina egna lojalitetsprogram. Mitt tips gå inte på dessa. Du knyter in dig, och du måste bo i de flesta fall som jag har sett 30 nätter till fullt pris för att få en gratisnatt. Visserligen ger många kedjor en rabattkupong som du kan utnyttja i restaurangen, men dessa restauranger är ofta av lite lyxkarraktär, i vart fall vad gäller priser, så du tjänar på att lämna hotellet och smyga ut på stan, och där kunna äta eller ta dig ett glas vin för rimliga pengar.
Behöver du äta på din tågluff Europa, så kan jag rekommendera att du letar efter ett boende där det finns ett litet kök eller pentry. Är du i södra Europa, så kliver du upp i anständig tid, och tar dig till stadens marknad. Där är utbudet ofta ordentligt, och tack vare konkurrensen, så är priserna på rimliga nivåer. Lägg därtill att det ofta är lokalodlat och odlaren själv står bakom disken. Det är många fina upplevelser. Kan du inte laga mat, så tar du tiden fram tillavresan att lära dig, åtminstone enklare rätter. Då sparar du massor med pengar. Visst är det skönt att kliva in på en restaurang slå sig ner och beställa. Idag får du räkna med omkring 150 sek för varje gång du sätter dig ner. Ska du dessutom ha en öl eller ett glas vin, så ryker en femtiolapp till. För samma måltid kan du behöva lägga 30 sek på marknaden, då inklusive en öl eller en flaska vin. Om du nu inte orkar eller kan laga en bra middag hemma, så kan du åtminstone skaffa förutsättningar för en egen frukost, du skaffar lite bröd, pålägg, och smör. Några tepåsar, och så kan du sätta dig på balkongen, om du lyckats få ett boende med balkong. Många hotell i Europa erbjuder frukost, men till ordentligt tilltagna summor, sällan under €10 snarare €15-€25. Det värsta jag har sett var ett, visserligen lyxhotell där rummen kostade €200 sek per natt, där skulle man dessutom ha €65 per person för frukost. Det var inget hotell vi valde, när vi Tågluffa Europa.
Hur många stopp ska jag räkna med på en månads resa?
Mitt tips som jag skrev en del om förut, är fyra – fem nätter på varje ställe. Så på en månadsresa ska du kanske koncentrera dig på fem stopp. Det finns inget värre på en resa att behöva stressa vidare, bara för att man varit för snål med tiden. För vår del är egentligen bara i Bukarest som jag tyckte fyra nätter var för länge, men det hade nog andra orsaker. Bukarest var absolut ingen plats jag skulle stanna på mer än nödvändigt. Nu hade vi bokat, och var ju tvugna att utnyttja detta, eller tvugna, kanska man ska säga att jag var för snål att lämna två betalda nätter. Så vi drog oss igenom detta, innan vi med ganska stor lycka lämnade för vidare äventyr.
En annan fördel med att välja fåtal platser att besöka, är att du hinner läsa på lite om platsen, och därmed får du ett större utbyte av besöket. Du slipper sitta där på tåget, slå fram guideboken och inse att förbaskat, det där intresserade mig, men jag missade det. Tågluffa Europa handlar en hel del om att planera.
Svensklistan
PÅ UDs hemsida finns en det lista du kan skriva upp dig på. I dessa orostider kan jag tycka det är en himla bra informationskälla. Du får uppge var du befinner dig, och om något händer i ditt område så får du information via SMS, en information som du kan utgå i från att den är korrekt. Det kan vara himla bra om du nu hamnar i en naturkatastrof eller för all del, mitt i en terrorhändelse.
Jag tycker vidare att du ska lämna din resplan till någon nära anhörig, en som du har mobilnummer till. Anledningen till detta är att du ska kunna uppdatera vederbörande om dina ändrade resplaner, för det kan jag nog tips dig om, oavsett hur noga du planerar, så kan du räkna med att dina resplaner kommer att ändras under en tågluff Europa. Och då är det utmärt om åtminstone någon därhemma vet exakt var du befinner dig. Ta del av den moderna tekniken, när den är en fördel för dig.
Hur ser det ut hemma?
Är du lite lycklig och har lyckats skaffa dig en egen bostad. Vem tar hand om den när du reser. Ska du vara på resande fot riktigt länge så är det kanske läger att hyra ut bostaden i andra hand. Se då bara till att du får ett vattentätt kontrakt och att din hyresgäst avsäger sig besittningsrätten, en rättighet som han får automatiskt efter att ha bott i nio månader i din lägenhet. Ta hjälp av en jurist för att få det OK.
Posten. Antingen skaffar du någon som hämtar din post, öppnar, skannar in och mailar dig allt. Ett alternativ kan vara att du skaffar en digital brevlåda. Kivra eller min myndighetspost är två alternativ. Då får du åtminstone det mesta av den post som myndigheter skickar till dig, deklarationer och annat. Tar du Kivra, kan du få ännu mera post digitalt, många försäkringsbolag, och numera massor med andra bolag. Du slipper vara orolig för att missa något. Har du räkningar som kommer regelbundet, lägg dessa på autogiro, så är din enda uppgift att se till att det finns pengar på kontot, så behöver du inte bekymra dig för att missa hyran och andra viktiga grejer.
Fordon. Har du skaffat dig en bil eller MC, så vet du att de trots allt mår lite bra om de används åtminstone lite då och då. Gör ett deal med någon kompis om att han eller hon ska starta bilen eller MC lite då och då.
Det digitala livet. Långt innan du åker, bland det första du ska ha med i din planering, hur ser ditt digitala liv ut? Har du bredband hem till bostaden, digitala TV-kanaler och hur fungerar mobilen. Det är egentligen bara den sista du behöver ha med dig, resten kan du säga upp, och teckna nytt när du kommer hem. Här kommer du med ganska stor sannolikhet att spara ett antal €uros, pengar du hellre kan lägga på en trevlig lunch. Tågluffa Europa.

Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa
Tågluffa Europa