Våra resor

Publicerat den av
Våra resor - här en morgonbild från Rimini
Våra resor – här en morgonbild från Rimini

Våra resor – Som du säkert förstår gillar vi att åka tåg. Tidigare körde vi bil genom Europa, men det har blivit så hårt och ganska respektlöst nere i Europa, så vi väljer att i stället njuta även på själva resan, inte bara när vi når vårt resmål. Vad kan då vara bättre än att skaffa ett Interrail, och dra iväg. Under denna rubrik, våra resor, skriver jag om hur det planerades och hur det verkligen blev. Det kommer med stor sannolikhet att finnas mera planerade resor än genomförda. Vi är ganska snabba på att ändra oss.

Våra resor - Även detta från Rimini - Stranden.
Våra resor – Även detta från Rimini – Stranden.

Italien toppar numera

Vi har nog ändrat favorit resmål numera. Tidigare hade vi Kroatien högt upp på listan, men jag tror att det har ändrat sig. Numera är det Italien som gäller. Det är absolut inget fel på Kroatien, men vi kände när vi skulle boka rum för något år sedan att priserna hade ökat så oerhört, så då väljer vi att hoppa av. Jag har ingen bra förklaring till varför det blev så. Men jag kan ge dig två exempel.
Vi hade ett rum med kokvrå, toa ganska centralt i Zadar. Ingen uteplats, men vi prioriterade bort det eftersom det låg någon minut från hamninloppet, och dit kunde vi gå och sätta oss och njuta. Det rummet betalade vi omkring 250 sek per natt under 2020. När vi ville boka samma rum året efter, vid ungefär samma tidpunkt, så hade priset ökat mer än sju gånger, till drygt 1800 sek, per natt.

Våra resor - En av många järnvägsstationer vi dyker på.
Våra resor – En av många järnvägsstationer vi dyker på.

Nu ger vi ju inte upp för en liten motgång, men samma sak hände med vårt rum i Split. När vi besökte Split 2020 kostade rummet 300 sek. Det var ett bra rum, med bekvämligheter, och möjlighet att fixa lite mat i ett gemensamt utrymme. Jag ville ju gärna åka tillbaka, jag gillar Split. Men se då hade dom ökat priset till drygt 900 sek, visserligen bara tre gånger mera, jämfört med Zadars drygt sju gånger högre pris. Men vi tyckte nog att vi skippar detta och provar i Italien i stället. Sagt och gjort, vi åkte på våren för ovanlighetens skull.
Långt ner på klacken, där vi fann på ett rum i Lecce, som jag tyckte passade oss. Det skulle finnas balkong, uteplats, kök och lite annat smått och gott, allt till ett rimligt pris. Verkligheten var väl inte riktigt som vi tänkte oss, men upplevelsen, Italien, blev desto bättre. Lecce var en alldeles underbar stad. Så kunde vi ta lokaltågen och besöka några andra platser i närheten där nere på klacken. Brindisi och Bari, fick besök, liksom Gallipoli och Taranto, även detta härliga platser. Men det fanns betydligt flera platser att besöka, med den njutbara Italienska stämningen.

Våra resor – prioritering

För årets resa, hösten 2023, blev det en massa olika ändringar. Vi började med att planera för Portugal. Men av någon anledning bytte vi focus och så blev det Italien igen. Så var kommer man undan med rimliga pengar. Min tanke, som då gammal ekonom, tänkte på marknadsföring, där regel ett säger att om försäljningen sjunker, sänk priset om du vill behålla volym.
Så var i Italien sjunker besöksantalet? Jag kommer ihåg på 1970-talet, då alla skulle resa till Rimini, så jag började titta där. Visst, det fanns en hel del hotell, till mycket rimliga priser. Så en kort konsultation med hustrun, så bokade jag in tre veckor på ett lämpligt hotell, havsutsikt och frukost. Balkong, men ingen spis. Tja det fanns väl restauranger, så det borde kunna lösa sig.

Våra resor - Ytterligare en tågstation - Frankfurt am Main.
Våra resor – Ytterligare en tågstation – Frankfurt am Main.

Våra resor – Kommande

Det vet man nog inte riktigt var vi hamnar. Jo för 2024 lär det i stort bli en repris av höstresan 2023. Det vill säga Rimini, Bari med Palermo som tillägg. Vi får väl se om vi får ihop detta. Spännande framtid.

Höstresan 2023 – Så här blev det

Soluppgång i Rimini
Soluppgång i Rimini

Höstresan 2023. Efter en del turer och oro i omvärlden har vi nu kommit iväg. På denna sida kommer jag att fylla på med texter och bilder allt eftersom vår höstresa framskrider. Jag ska skriva från mobilen, IPad och datorn, så det kan bli lite dålig design emellanåt. Jag ska dock försöka rätta till det efterhand. Hoppas du får Trevlig läsning.

Höstresan 2023 – Planering

Solnedgång
Solnedgång

Höstresa Nu är planeringen klar. Så har jag lyckats planera för ytterligare en resa ner i Europa. Denna gång var det lite knöligt, eftersom den vanliga turen, Stockholm – Hamburg inte var möjlig. Jag vet egentligen inte varför, om det var banarbete, eller om det bara var fullt. Oavsett vilket, så kunde jag inte boka några sittplatser, och då hamnade hela resan i ett helt annat fockus….

Denna resa ska hamna i Italien – Vårresan 2022

Vårresan 2022 med tåg
Vårresan 2022 med tåg

Vi hade länge målet inställt på Albufeira i södra Portugal, men när Portugal envisades med att behålla sina restriktioner blev det att tänka om. Vi är lite för otåliga för att vänta, nu är vi på gång. Det blir Lecce långt ner på den Italienska klacken som får ta emot oss. Vi har idag bokat ett boende, ett rum med balkong, och möjlighet att laga mat. Vi får väl se vad det har exakt i skötet.

Våra resor – Planering för höstresan 2022

Att åka med Interrail, och ha lite önskemål, kräver ju en del planering. Trots att det bara är början på Mars, så har våra önskemål redan blivit så pass klara, att vi kan börja planera. Det blir England, eller rättare sagt Storbritannien. Det är några länder till, förutom England, Skottland, Wales, och Irland. Det kommer att bli ordentligt att hålla reda på.