Höstresan 2022

Publicerat den av

Denna höstresa blev inställd denna gång. I Stället blev det Kroatien, som du kan läsa om via länken.

Våra resor – Huvudsida

England
England London

Planer för höstresan – England – Skottland – Wales – Irland


Att åka med Interrail, och ha lite önskemål, kräver ju en del planering. Trots att det bara är början på Mars, så har våra önskemål redan blivit så pass klara, att vi kan börja planera. Det blir England, eller rättare sagt Storbritannien. Det är några länder till, förutom England, Skottland, Wales, och Irland. Det kommer att bli ordentligt att hålla reda på.
Är det varmt på de brittiska öarna i höst? Det vet jag inte ännu. Vi är seniorer, och kan anpassa våra resor. När vi kört bil i Europa, så har vi åkt hemifrån en vecka in i september, nu blir det kanske dag ett i september, som i år är en torsdag. Jag tror vi åker på måndagen den veckan, visserligen semester i Europa, men på slutet. Det tål att funderas kring. Även om vi inte badar överallt, så kan det vara skönt att bara slänga på sig shorts och en kortärmad t-shirt.

Resan – Dag 1 och 2- Interrail 1Vi börjar i Visby, och lite vis av erfarenhet tar vi oss till Stockholm den första dagen, för att dag 2 ta tåget söderut, hela vägen till Hamburg. Vi kan åka hela vägen Visby – Hamburg på en dag, men då får det inte strula. Tar vi ett stopp i Stockholm, så kan vi åka tidigare på dagen och slipper komma fram till Hamburg mitt i natten. Resdag Tisdag, avresa 0821 Ankomst 2018 Det är ett byte i Köpenhamn, med två timmar mellan. Bokar sittplats via SJ eller bahn.com

Dag 3 Interrail 2Vakna upp i Hamburg, lätt frukost och så leta efter tåget till Amsterdam eller Rotterdam, som blir dagens första mål. Resan blir Hamburg – Rotterdam Avresa 0729 ankomst 1525 allt till en kostnad av €35 pp. Eventuellt byter vi till Bryssel. Hotellen i Rotterdam är inte att leka med, över 3000 för en natt i DR. Bryssel ligger på knappt 1000. Eurostar går från båda städerna.

Dag 4 Interrail 3 Rotterdam/Bryssel – LondonHär åker vi Eurostar under tunneln. Resan tar omkring fyra timmar och kostar från €140 till €238. Platsbiljetterna kostar €38 pp, och gäller i första klass. Interrail gäller inte Business Premier class.
Från Rotterdam finns det fem – sex avgångar per dag till London. Från Bryssel är det också sex avgångar per dag.

Dag 5 – 8 LondonHär får vi hitta ett bra centralt hotell, där vi kan ha som utgångspunkt.
Dag 9 – Interrail 4 London – Edinburgh – Onsdag
Det Finns en hel del resor mellan London och Edinburgh. Priserna börjar på £150 och stiger. Boka platsbiljetter, så ska det bli lysande. Resan tar knappt fem timmar.

Dag 10 – 11 Edinburgh

Skottland – med slott och borgar.Njut av staden

Dag 12 – Edinburgh – Glasgow Lördag


Tåget tar knappt två timmar och kostar £14, dvs omkring 200 sek. Betala detta och spara en dag på Interrail. I UK har man samlat ihop alla sina tåg, så att man kan boka på ett ställe, National Rail.

Dag 13 – 14 GlasgowUtnyttja dagarna i staden

Dag 15 Glasgow – Manchester Interrail 5 TisdagTåget tar tre timmar till en kostnad av £114.

Dag 16 – 17 ManchesterNjuta av staden

Dag 18 Manchester – Liverpool. Tåget för £5 FredagTåget tar omkring en timme, kanske lite drygt. Kostar billigt, å inget att utnyttja Interrail.

Dag 18 – 19 i Liverpool Lördag – SöndagKolla om det kan finnas någon match att se.

Dag 20 Liverpool – Dublin Måndag

Irland
Irland finns med i planernaFärja från Liverpool eller HolyHead till Dublin. Går på lite drygt 3 timmar och kostar massor £235 dvs 3200 sek. Måste kolla om det finns rabatter för Interrail, utan att förbruka dagar.

Dag 21 – 24 DublinNjuta av dagarna i Dublin

Dag 25 Dublin – Belfast Lördag (Ev Interrail)Det finns en hel del avgångar på tåg som tar lite drygt två timmar.

Dag 26 – 27 Belfast Söndag och måndagSe vad denna berömda lilla stad kan ha i sitt sköte.

Dag 28 Belfast – Wexford Tisdag Interrail 6Tåget tar oss till Wexford och återresan till Wales. Allt på ungefär sex timmar. Får nog ta en övernattning här.

Dag 29 Wexford – Cardiff Onsdag Färja lite tågFärjan från Wexford går 0730 och är framme i Fishguard i Wales vid 1100. Sedan blir det tåg till Cardiff, från Fishguard, som avgår 1250 och kommer till Cardiff 1526. Checka in på hotell The Angel Hote, som ska vara ett äldre lite slitet engelskt hotelltyp. Med frukost för €87

Dag 30 – 31 Torsdag – Fredag CardiffUpplev denna walesiska stad.

Dag 32 Tåg Cardiff – London Byte Eurostar London – Bryssel. Interrail 7De flesta tåg till London kommer fram till Paddington. Eurostar går från St Pancras. Måste kolla hur vi tar oss mellan. Tåg från Cardiff kommer in 1012 och vi åker strax efter åtta. Eurostar avgår 1504 till Bryssel med ankomst 1804. Jag valde Bryssel i stället för Nederländerna Rotterdam – Amsterdam för hotellpriser. I Bryssel finns det hotell för lite drygt €100 i Nederländerna kostar de minst tre gånger mera.

Dag 33 Bryssel – Hamburg Interrail 8Vanligt snabbtåg, tar åtta timmar. Övernattar i Hamburg.

Dag 34 Hamburg – Stockholm – Interrail 9Vanliga racet till Stockholm, byte i Köpenhamn. Övernattning i Stockholm.

Dag 35 Stockholm – VisbyHemresa pendel Stockholm – Nynäshamn och färja Nynäshamn – Visby. Hemma på eftermiddagen.

Med den här planeringen har vi kvar en dag på Interrailkortet. Man kan givetvis ta det på någon kort sträcka i Skottland, eller hitta på något annat. Vi får se vad som händer på denna resa, det är ett tag kvar, och mycket kan hända. Sedan gäller ju reseförsäkringen i 45 dagar, så vi har ytterligare tio dagar, och vi ska utnyttja hela den. Kunskap ger nyfikenhet, med det sagt, så kommer vi att läsa på betydligt mera än vad som är gjort hitintills. Då kommer med all säkerhet önskemålen att förändras. Det är ju fördelen med att göra en plan i så god tid som detta.

Vårresan 2022

Vill du läsa om vårresan 2022, som vi håller på med just nu, så hittar du den här.